50 kuollutta lehmää – maidontuottaja kytki pois päältä matkapuhelinmaston (Osa 2)
Lähde: Strålskyddsstiftelsen, Ruotsi www.stralskyddsstiftelsen.se (luvalla). Suomenkielinen käännös: Marita Niemelä
Ranskalainen maidontuottaja kytki pois päältä hiljattain itse 200 metrin päässä maatilaltaan olevan matkapuhelinmaston. Masto otettiin käyttöön kesällä 2021, minkä jälkeen noin 50 lehmää kuoli ja tilan maidontuotanto romahti. Lehmien terveydentilan seuraamiseksi oikeus määräsi toukokuussa 2022 maston kytkettäväksi pois päältä. Maanviljelijän toimenpidettä edeltävänä päivänä tuomioistuin oli kuitenkin kumonnut mastoa koskevan sulkumääräyksen.
Maidontuottaja Frédéric Salguesin tilalta noin 200 metrin päässä sijaitseva 4G-masto otettiin käyttöön heinäkuussa 2021. Toukokuussa 2022 Strålskyddsstiftelsen raportoi 4G-antennien aiheuttaneen tilalla 40 lehmän kuoleman ja maidontuotannon dramaattisen laskemisen. Salguesin vietyä asian oikeuteen Clermont-Ferrandin tuomioistuin määräsi toukokuussa 2022 teleyhtiöitä 3 kuukauden sisällä kytkemään maston antennit pois päältä kahdeksi kuukaudeksi, jotta voitaisiin tutkia, paraneeko lehmien terveys. Teleoperaattorit (Bouygues Télécom, Free, SFR ja Orange) valittivat päätöksestä, minkä seurauksena 17. elokuuta muutoksenhakutuomioistuin kumosi aiemman päätöksen eikä operaattoreiden siten tarvinnut sulkea mastoa. Maidontuottajan asianajaja huomautti päätöksen estävän tutkimasta totuutta sähkömagneettisen säteilyn vaikutuksista lehmien terveyteen.
Seuraavana päivänä, 18. elokuuta, Salgues katkaisi mastosta virran kymmenien ihmisten ja kylän pormestarin läsnäollessa. Toimenpiteen tarkoituksena on tutkia, paraneeko lehmien terveys, kun masto kytketään pois päältä.
50 lehmää on kuollut vuodessa
Salguesin mukaan lähellä oleva masto aiheuttaa noin 50 lehmän kuoleman elokuuhun 2022 mennessä eli vain yhden vuoden aikana. Menetys on suuri yhdellä alueen parhaimmista tiloista, jossa on kaikkiaan noin 200 lehmää. Tilan normaali maidontuotanto 25-30 litraa/lehmä on puolestaan laskenut 10 litraan lehmää kohti päivässä. Lisäksi lehmien käyttäytyminen ja liikkuminen on muuttunut epänormaaliksi ja niiden terveysongelmat ovat lisääntyneet.
Teleoperaattoreiden asianajajat väittivät oikeudessa, että matkapuhelinmastojen sähkömagneettisten kenttien ja säteilyn haitallisuudesta lehmille ei ole tutkimusnäyttöä. Asiasta onkin toistaiseksi tehty vain vähän tutkimuksia, mutta jo tähän mennessä tehtyjen tutkimusten tulokset osoittavat matkapuhelinmastojen läheisyydessä laiduntaneille vasikoille kehittyneen mm. epänormaalin suuri kaihi. Osa tutkimuksista osoittaa mastojen aiheuttaneen vakavia vahinkoja sioille.
Toisaalta ei ole myöskään tutkimustuloksia, jotka osoittaisivat, etteivät matkapuhelinmastot vahingoita lehmiä. Teleoperaattorit pyrkivät selvästi estämään tällaisen tiedon keräämisen.
Kesäkuussa 2022 eräs toinen ranskalainen tuomioistuin päätti maanviljelijän olevan oikeutettu 460 000 euron (noin 4,6 miljoonan Ruotsin kruunun) vahingonkorvauksiin EDF:n voimalinjan vuosien ajan hänen karjalleen aiheuttamasta vahingosta. Vahingonkorvaukset sisälsivät maidontuotannon heikkenemisestä aiheutuneet vahingot, koska tässäkin tapauksessa maidontuotanto oli merkittävästi romahtanut.
Ruotsin tapaus
Yli 15 vuotta sitten Mona Nilssoniin (nykyään Säteilysuojelusäätiön toiminnanjohtaja) otti yhteyttä Etelä-Ruotsissa maitotilaa pitävä ruotsalainen pariskunta. 300 metrin päähän tilasta pystytetyn 3G-maston käyttöönoton jälkeen lehmät olivat tulleet vakavasti sairaiksi ja poikivat poikkeuksellisen nopeasti. Lehmät lypsivät vähemmän, söivät huonosti eivätkä halunneet olla ulkona. Vuoden kuluttua maanviljelijät luovuttivat ja myivät kaikki lehmänsä. Liiketoiminnan jatkaminen kävi mahdottomaksi. Ainoa muuttunut asia oli siirrettävä masto, ja se oli myös ainoa tekijä, joka voi selittää eläinten terveyden dramaattisen heikkenemisen.
Edellinen artikkeli aiheesta:
Lähteet:
https://sat.gstsvs.ch/fileadmin/media/pdf/archive/2012/02/SAT154020082.pdf