Matkapuhelinten terveysvaikutukset – kurssi poistettu
Pedersöre Medborgarinstituutin kurssi peruttiin syksyn kurssiohjelmasta Österbottens Tidningissä ja Vasabladetissa 16.8.2024 (ja seuraavana päivänä lehdessä) julkaistun toimituksellisen kommentin jälkeen. Tämä johti MI:n ja kunnanjohtajan väliseen keskusteluun, jossa päätettiin ottaa askel taaksepäin. Martina Lampero esittää näkemyksensä kurssista 24.8.2024 julkaistussa toimituskirjeessä. Tässä kirje kokonaisuudessaan. Kuvat on lisätty ylimääräisinä liitteinä vain tänne sust.fi.
Texti: insinööri Martina Lampero. Suomenkielinen käännös Marita Niemelä.
Ehdotukseni kurssin nimeksi Pedersöre MI:lle oli ”Mobiles & Health – workshop”. Heidän oma nimenmuutoksena ”Health effects of mobiles” on saattanut osaltaan johtaa sisällön väärinymmärrykseen. Oma ajatukseni kurssista oli, että minulla olisi mahdollisuus keskustella ja vaihtaa kokemuksia kestävistä elämäntavoista, energiansäästöstä, ergonomiasta, monipuolisesta arkielämästä sekä mobiililaitteista, näytöistä ja hyvistä yöunista yhdessä samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.
Radiotaajuusmittari on vain laitteiden mikroaaltosäteilyn näkemiseen ja kuulemiseen. Tarkemmat mittaukset tehdään yleensä laboratoriossa. Säteilymittaus olisi vain ollut vain pieni osa kurssi-iltaa ja sen tarkoituksena olisi ollut vain katsoa ja kuulla, onnistuuko kaikkien lähettimien sammuttaminen matkapuhelimesta kunnolla.
Kuten kaikki tietävät, mobiililaitteissa on sekä hyviä että huonoja puolia. Mobiililaitteet tarjoavat meille monia hienoja mahdollisuuksia. Meidän on vain varmistettava, että me hallitsemme kännyköitä, ei kännykät meitä.
Säästä työkykyäsi!
Uutisissa 7 vuotta sitten: Stressiin liittyvät oireet ovat lisääntyneet 100 prosenttia viimeisten 10 vuoden aikana ja meillä on itse asiassa ollut älypuhelimet 10 vuotta, sanoo aivotutkija Katarina Gospic SVT:n Morgonstudiossa vuonna 2017. Katarina Gospicin mukaan push-ilmoituksen (lyhyt viesti esimerkiksi uutissovelluksesta matkapuhelimessa) tarkistamisen jälkeen voi kestää 25 minuuttia keskittyä uudelleen.
Testeissä verrattiin äänettömällä ollutta matkapuhelinta mukanaan pitäneiden oppilaiden tuloksia opiskelijoihin, jotka jättivät matkapuhelimensa luokkahuoneen ulkopuolelle. Opiskelijat, jotka jättivät puhelimensa luokkahuoneen ulkopuolelle, suoriutuivat paremmin. Syynä voi olla se, että aivojen on aktiivisesti päätettävä olla käyttämättä puhelinta. Kun aivot joutuvat ponnistelemaan vastustaakseen houkutusta tarkistaa matkapuhelinta, heikkenee kyky suoriutua muista tehtävistä, kirjoittaa psykiatrian erikoislääkäri Anders Hansen kirjassaan ”Skärmhjärnan” vuonna 2019.
Koulunäyttöjen osalta olisi hyvä rajoittaa oppilaiden pääsyä näytöille ja kääntää näytöt niin, että opettajat voivat pitää silmällä, etteivät oppilaat voi esimerkiksi pelata verkkopelejä oppitunnin aikana.
Suuremmat näytöt ja pitempi etäisyys ovat silmille parempia. Ergonomia on myös tärkeää muistaa. Koulun välitunnit ovat hyvää aikaa liikkua ja seurustella ilman kännyköitä, mikä vahvistaa aivoja, silmät saavat levätä ja oppilaat oppivat paremmin tunneilla. Sen sijaan, että aivot kuormittuisivat digivirran vuoksi. Pidämme tervetulleena Opetushallituksen suositusta siitä, että koulut ja oppilaitokset rajoittavat kännykän käyttöä myös välitunneilla.
Säästä sähköä!
Älypuhelinten aktiiviset sovellukset elävät omaa elämäänsä taskuissa ja koululaukuissa. Radiotaajuusmittarin avulla havaitaan, että älypuhelin voi lähettää signaaleja joka sekunti, vaikkei sitä käytettäisikään. Tarpeettomien lähettimien sammuttaminen pidentää akun kestoa. Mobiilidatan, Wi-Fin, Bluetoothin ja taustasovellusten kytkeminen pois päältä vähentää säteilyä ja säästää sähköä. Varsinkin yöllä kaikkia näitä tarvitaan harvoin.
Toivotaan, että matkapuhelinten kehittäjät keksivät todella hyvän energiansäästötoiminnon, jotta sinun ei tarvitsisi itse tietää kaikkia virransäästötoimintoja.
Älypuhelinta on mahdollista käyttää perinteisenä nappipuhelimena ilman langatonta internetyhteyttä. Tavalliset puhelut ja tekstiviestit toimivat ilman mobiilidataa, wlania ja bluetoothia. Offline/lentotilassa voi kaapelin kautta ladata, kuunnella ja katsella musiikkia ja elokuvia sekä myös pelata monia pelejä.
Älypuhelimia, tabletteja ja kannettavia tietokoneita voidaan käyttää energiatehokkaammin. Langalliset verkot kuluttavat vähemmän energiaa ja ovat nopeampia kuin langattomat verkot. Monet uudemmat kannettavat tietokoneet, älypuhelimet ja tabletit voidaan liittää kaapelilla sovittimen kautta internetiin.
Mitä valmistajat ja viranomaiset kirjoittavat?
On yleistä pitää matkapuhelinta taskussa. Matkapuhelimen käyttöohjeissa todetaan, että laite täyttää seuraavat vaatimukset, mikäli laite on sijoitettu vähintään 1,5 cm päähän kehosta (Nokia 110 4G mallivuosi 2021).
Suomessa luotetaan ICNIRP:n aivan liian korkeisiin raja-arvoihin, jotka perustuvat pelkkään elimistön lämpiämisvaikutukseen, mutta ei ota huomioon säteilyn pitkäaikaisia biologisia vaikutuksia (esim. mikroaaltojen aiheuttamaa hapetusstressiä). Matkapuhelinten säteilyn raja-arvot (mitattuna SAR-arvona) perustuvat päätä ja kehon yläosaa edustavan nestetäytteisen nuken lämpötilan nousuun 6 tai 30 minuutin aikana.
WHO:n IARC luokitteli vuonna 2011 radiotaajuisen säteilyn (matkapuhelinsäteily) mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi, perustuen aivosyövän lisääntyneeseen riskiin. Matkapuhelinsäteilyn ei saa ylittää tiettyä säteilyaltistustasoa (SAR). Viranomaiset siis tunnustavat terveysriskit, mutta hyväksyvät liian korkeat arvot.
On olemassa sekä tutkimuksia, jotka eivät osoita terveyshaittoja, että terveyshaittoja osoittavia tutkimuksia. Ruotsin säteilyturvallisuusviranomainen: ”On kuitenkin olemassa pieni epävarmuus, joka perustuu havaittuihin biologisiin vaikutuksiin jopa suhteellisen alhaisilla altistustasoilla. Ensiksikin kyse on oksidatiivisesta stressistä, jota on toistuvasti havaittu eläinkokeissa. Lapset eivät ole käyttäneet matkapuhelimia samalla kuin aikuiset, ja siksi epävarmuus mahdollisista pitkäaikaisvaikutuksista on heidän kohdallaan suurempi. Ruotsin säteilyturvallisuusviranomainen suosittelee siksi varovaisuutta matkapuhelinten käytössä. Erityisesti lasten osalta suositellaan käyttämään handsfree-laitetta ja pitämään matkapuhelin kaukana kehosta puhelujen aikana.”
Niin kauan kuin matkapuhelinten terveysvaikutuksista on epävarmuutta, varovaisuusperiaatetta noudattavat voivat laittaa matkapuhelimensa offline-tilaan tai sammuttamaan sen koulupäivän ajaksi.
Martina Lampero, puheenjohtaja, Suomen Säteilyturva ry
EKSTRA:
- Radiotaajuusmittarin avulla havaitaan, että älypuhelin voi lähettää signaaleja joka sekunti, vaikkei sitä käytettäisikään.
2. Kuva SAR-testauksessa käytettävästä nukesta:
https://indexsar.com/product-category/phantoms/heads/head-shells/
Environment Health Trust, USA:
The SAR Test Is Inadequate – Why do scientists state that SAR is inadequate to protect cell phone users?
3. Tutkimuksia:
Sivustolla emf-portal.org on koottuna tieteellistä tutkimustietoa sähkömagneettisten kenttien vaikutuksista. Kirjoita hakutoimintoon esim. ”fertility WLAN”, ”oxidative stress WLAN”. (WLAN = wifi, langaton lähiverkko)
4. Nämä tiedot olivat aiemmin vuonna 2023 Suomen säteilyturvaviranomainen STUK:in sivulla:
STUK suosittelee välttämään turhaa altistumista matkapuhelimen säteilylle ja etenkin lasten turhaa altistumista on hyvä rajoittaa.
Suomen Säteilyturvan jäseneksi
Aktivoidu sinäkin – tule mukaan huolehtimaan meidän kaikkien tulevaisuudesta
Liittymällä yhdistyksemme jäseneksi voit omalta osaltasi vaikuttaa turvallisemman tulevaisuuden luomiseen.
Voit myös liittyä pelkästään sähköpostilistalle ja auttaa meitä yhdistyksellemme tärkeitä asioita.
Me Suomen Säteilyturva ry:ssä kannatamme langallisia verkkoja ilman langattomia signaaleja. Olemme omistaneet erillisen sivun kouluille, sivuillamme kohta Koulut. Sivuillamme kohdista Terveys ja Tietomateriaali voit lukea langattomien signaalien vaikutuksesta terveyteen. Esim. teknisiä ratkaisuja löydät kohdasta Riskienhallinta. Videot-kohdasta löytyy informatiivisia videoita. Mitä viranomaiset ja valmistajat sanovat? Ota selvää esitteestämme.