Säteilyturva-logo
Valikko

Kännykkä

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen, insinööri Martina Lampero, professori Rainer Nyberg

Etäisyys päästä ja vartalosta

Laitetta ei tule painaa päätä vasten tai säilyttää kehoa vasten, jos kerran ohjekirjoissakin laitevalmistajat tästä varoittavat. Suosittelemme kännykkää käytettäväksi langallisella, ilmajohdolla varustetulla hands-free –kuulokkeella (air-tube handsfree). Vaihtoehtoisesti kännykkään kannattaa puhua kaiutinpuheluasennossa eli kännykkä pöydällä puhelun aikana.

Matkapuhelimet altistavat aivot radiotaajuiselle säteilylle.

Taskussasi ja sylissäsi

Langattomien yhteyksien päälläpitäminen taskussa tai internetin käyttö kännykällä sylissä kohdistaa säteilyn lähietäisyydeltä keskivartaloon. Kytke siis mobiilidata, WLAN ja Bluetooth pois päältä kännykästä aina kun mahdollista. Tätä suosittaa myös Wienin Lääkäriliitto. Tällä toimella on merkittävä vaikutus myös energiankulutukseen ja akunkestoon.

Matkapuhelin taskussa altistaa lisääntymiselimet ja luuytimen säteilylle.

Yöllä

Kännykkää ei tule pitää sängyn vieressä yöllä päällä, ellei sitä ole asennettu offline-tilaan (lentokonetilaan) tai ainakin langattomat lähettimet (’radiot’): mobiilidata, WLAN ja Bluetooth on kytketty pois. Huomaa, että langattomien lähettimien (’radioiden’) sulkeminen onnistuu nopeasti liu’utettavasta valikosta. Voit helposti kytkeä langattomat lähettimet pois päältä valitsemalla ”lentokonetila”, erityisesti yöllä. Silloin kukaan ei voi soittaa sinulle, etkä voi soittaa puheluita. Jos sinun on oltava tavoitettavissa ”hätäpuheluihin” yöllä, kytke mobiilidata, Wi-Fi ja Bluetooth pois päältä. Silloin normaalit matkapuhelut toimivat edelleen.

Poista Wi-Fi, Bluetooth ja mobiilidata käytöstä helposti pikavalikosta. 1. Android-laitteiden pikavalikkoon pääset pyyhkäisemällä näytön yläreunasta kaksi kertaa alaspäin. Jos puhelimen näyttö on lukittu, riittää, että pyyhkäiset kerran alaspäin. 2. iPhone: pyyhkäise näytön alareunasta kerran ylöspäin.

iPhone

Mobiilidata on kytkettävä pois päältä useissa paikoissa iPhonessa. Vaikka kytkisit mobiilidatan, Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteydet pois päältä, puhelin käyttää silti mobiilidataa, koska monet esiasennetut sovellukset ja ilmoitukset ovat päällä. Sammuta ”sovellusten taustatoiminnot” tarpeettoman säteilyn vähentämiseksi. Lisäksi sinun on ehkä kytkettävä mobiilidata erikseen pois päältä ”Etsi minut”-sovellusta varten. Kun Wi-Fi kytketään pois päältä, se saattaa sanoa ”Wifi palaa päälle seuraavana aamuna”. Sinun on siis myös kytkettävä ”Wi-Fi-apuri” ja ”automaattinen yhteyden muodostaminen”-ominaisuudet pois päältä, jos et halua, että Wi-Fi kytkeytyy automaattisesti päälle.

Kuinka kytkeä pois päältä ”sovelluksen toiminta taustalla” iPhonessa.

Kuinka kytkeä ”Etsi minut”-toiminto pois päältä iPhonessa.

”Wi-Fi-apurin” poistaminen käytöstä iPhonessa.

Kuinka kytkeä pois automaattisen yhteyden muodostaminen internetin jakamiseen iPhonessa.

Surffaa kaapelilla

Osa kännyköistä on liitettävissä sovittimella ethernet-kaapeliin, jolloin datayhteyttä voi käyttää ilman mikroaaltosäteilyä ja energiatehokkaasti. Kaikki iPhone 5-mallin ja uudemmat iPhonet voidaan liittää langallisiin verkkoihin Lightning RJ45 Ethernet -sovittimen avulla. Samsung S8:sta S21:een toimii USB-C-verkkosovittimen kautta. Olemme testanneet, että Samsung A50 ja A51 toimivat sovittimen kautta. Muita puhelimia, jotka toimivat kaapelin kautta (sovitinmyyjän mukaan) ovat Samsung Galaxy: A20e, A40, A51, Huawei: P30, P40, OnePlus 8, Honor 9X. Samsung Galaxy XCover 5:n käyttöohjeessa sanotaan: Kun liität Ethernet-sovittimen, voit käyttää langallista verkkoa ja määrittää verkkoasetuksia. Voit kirjoittaa selaimen hakukoneeseen puhelimen nimen + ”Ethernet” ja etsiä tietoa siitä, voidaanko tietty puhelin liittää kaapelilla verkkoon.

Surffaa matkapuhelimessa langallisen verkon kautta. Tämän ethernet-sovittimen avulla voit ladata matkapuhelimesi samanaikaisesti.

Vähäsäteilevä mobiili

Ennen kuin ostat uuden matkapuhelimen, etsi sellainen, jonka SAR on mahdollisimman alhainen. SAR-arvoa (Specific Absorption Rate) käytetään mittaamaan, kuinka ihmiskeho absorboi sähkömagneettista säteilyä. Puhelimen suurin sallittu SAR-arvo on 2,0 W/kg EU:ssa ja 1,6 W/kg Yhdysvalloissa ja Intiassa. SAR-arvo ilmoitetaan matkapuhelimen käyttöoppaassa ja valmistajan verkkosivustolla. Matkapuhelin, jonka säteily oli alhaisin vuonna 2021, oli Samsung Galaxy Note 8 (SAR 0,17 W/kg), EMF Academyn mukaan. Luettelo matkapuhelinten SAR-arvoista löytyy täältä.

5G:stä 4G/3G-tilaan

Uusissa 5G-puhelimissa suosittelemme vaihtamaan 5G-tilasta 4G- tai 3G-tilaan. Valitettavasti näistä useimmiten paras vaihtoehto 3G on poistumassa käytöstä. Monissa paikoissa 3G-yhteys on paljon vähemmän säteilevä kuin 4G-yhteys.

Ohjeet: Miten vaihdat iPhonen 5G-tilasta 4G/3G-tilaan. Valitse myös ”Vähäinen datankäyttö” vähentääksesi mobiilidatan käyttöä.

Ohjeet: Kuinka vaihtaa 5G-tilasta 4G/3G-tilaan Samsungissa/Androidissa.

Datansäästö-ominaisuus auttaa vähentämään datankulutusta estämällä sovellusten suorittamisen taustalla.

Ohjeet: Datansäästö Samsungissa/Androidissa.

Langallinen puhelin

Suosittelemme VoIP-puhelimen tai USB-johdollisen mikrofonikaiuttimen (”Jabra-kiekon”) käyttöä internet-puheluissa pitkien kännykkäpuheluiden sijaan. Myös perinteinen kotipuhelin toimii hyvin. Se voidaan liittää verkkoon VoIP-verkkosovittimen avulla.

Langallinen VoIP-puhelin, jota voidaan käyttää langallisen (Ethernet/kuitu) verkon kautta.

Matkapuhelin, joka on kytketty laturiin pistorasiaan, tuottaa suuria sähkökenttiä. Jo pelkästään laturi sähköpistokkeessa kiinni ollessaan tuottaa suurempaa sähkökenttää. Pidä vähintään 1 metrin etäisyys!

Vältä paristopaloja

Älä jätä laitetta lataamaan ilman valvontaa. Irrota laite aina laturista, kun lataus on päättynyt. Akku on ladattava tulenkestävällä alustalla ja kaukana mahdollisesta syttyvistä materiaaleista. Lataukseen käytettävässä tilassa on oltava palohälytin ja sammutuslaitteisto. Tavalliset sammuttimet eivät toimi litiumpaloissa. Tarvitaan nopeaa jäähdytystä, suuri määrä vettä. Riittävän suuri vaahtosammutin voi toimia, mutta jauhesammuttimet eivät jäähdytä paloa riittävästi. Älä käytä paristoja, jotka ovat vaurioituneet, turvonneet, haisevat, kuumenevat tavallista enemmän tai pitävät outoja ääniä. Lähde: Tukes

Matkapuhelimen laturi, joka syttyi palamaan sängyssä.

Mobiililaitteiden ohjekirjat ja niissä mainitut turvaetäisyydet.

Applen varoitus sydämentahdistimiin ja yleensä etäisyyteen mobiililaitteen ja sydämen lähellä – iPhone, iPad ja langattomat latausalustat.

Suomen säteilyturvallisuutta valvova viranomainen STUK suosittelee välttämään turhaa altistumista matkapuhelimen säteilylle.

Ruotsin säteilyturvallisuutta valvova viranomainen kehottaa myös varovaisuuteen matkapuhelimen käytössä.