Säteilyturva-logo
Valikko

Kello

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: insinööri Martina Lampero

Jos päätät hankkia älykellon, varmista, että Bluetooth on mahdollista kytkeä pois päältä. Joissakin älykelloissa Bluetoothia ei voi kytkeä pois päältä lainkaan. Sovelluksen asetuksista voit valita, kuinka usein signaaleja lähetetään. Lähetä signaaleja mahdollisimman harvoin. Jotkin älykellot säteilevät koko ajan ja jotkin vain ”tarvittaessa”. On parasta nukkua ilman kelloa käsivarressa, jotta vältät tarpeettoman säteilyn. Emme suosittele kellon langattomien toimintojen käyttämistä kellon ollessa käsivarrellasi. Pidä etäisyyttä!

Ennen kuin ostat älykellon, varmista, että kaikki ”radioantennit” on mahdollista kytkeä pois päältä, kun niitä ei käytetä.

Virtajohdoilla varustetut kelloradiot aiheuttavat voimakkaita magneettikenttiä. Herätyskellot, joissa on valoisa näyttö, synnyttävät vahvempia sähkökenttiä ja transientteja virtajohdossa olevan muuntajan (suuri pistoke) vuoksi. Jos käytät tällaista, sijoita ne kauemmaksi nukkumisalueesta.

Kuva 1. Kelloradion magneettikenttä: 105 nT. Kuva 2. Herätyskellon sähkökenttä: 67 V/m.

Paras on vedettävä tai paristokäyttöinen kello. Jos olet herkkä äänille, tarkista ennen ostamista, että kello ei tikitä. Jotkin digitaalikellot piippaavat, kun painat lamppupainiketta.

Tavallinen herätyskello voi korvata matkapuhelimen hälytyksen.