Säteilyturva-logo
Valikko

Sähkömittarit ja vesimittarit

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen, professori Rainer Nyberg

Etäluettavat sähkömittarit

Valtaosa Suomessa olevista etäluettavista sähkömittareista sisältää RF-antennin ja laite on langattomasti yhteydessä tukiasemaan, joka on masto tai toinen etäluettava (ns. mesh-systeemi). Näiden laitteiden mahdollista kuormitusta voi merkittävästi pienentää varustamalla laitteen mukana tuleva pieni antenni pidemmällä kaapelilla tai asentamalla talon katolle suunta-antennin ja vetämällä siitä kaapeli etäluettavaan.

Langattomat mittarit voivat lähettää monta pulssia/signaaleja minuutissa. On myös mittareita, jotka voidaan asettaa lähettämään pulsseja vain 1-2 kertaa viikossa tai kuukaudessa. Norjalainen sähkömagneettista säteilyä mittaava konsultti tarkasti useita sähkömittareita. Tarkastusten mukaan mittareista Kastrup lähettää 164 ja Nuri 227 sarjaa vuorokaudessa. Aidonin mittari sen sijaan lähettää joka sekunti lyhyen sarjan pulsseja eli 83100 kertaa päivässä (yhteensä 28 minuuttia). Tämän seurauksena yhden kuukauden aikana mittari lähettää noin 2,5 miljoonaa pulssi-sarjaa, vaikka kuukausittaisen kulutuksen laskutusta varten tarvitaan vain yksi ainoa sarja kuukaudessa. (Rainer Nyberg)

On olemassa myös sähköverkon läpi kommunikoivia PLC (Power Line Communication)-etäluettavia sähkömittareita, joiden aiheuttamia jännitehäiriöitä voidaan vaimentaa suodattimella.

Lisää teknisiä tietoja on saatavilla osoitteessa Vågbrytaren.se. Artikkeli sähkömittareista ja terveysongelmista saatavilla osoitteessa Strålskyddsstiftelsen.se.

Tämä uusi sähkömittari (vuodesta 2020) lähettää langattomia signaaleja tunnin välein. Jotkin mittarit on asetettu lähettämään signaaleja tätä useammin.

Etäluettavat vesimittarit

Uuden asetuksen (814/2020) mukaan vesi-runkoputkistoa asennettaessa tai saneerattaessa on varmistettava, että esimerkiksi kerrostalon isännöitsijä voi etälukea jokaisen asunnon kylmän ja kuuman veden kulutuksen. Vesimittarit voi kytkeä langattomasti tai langallisesti päämittariin. Laajojen tutkimusten ja useissa maissa tehtyjen oikeuspäätösten mukaan langattomien vesimitta-reiden lähettämä sähkömagneettinen säteily on vakava terveysriski. Lain mukaan ketään ei saa säteilyttää vastoin hänen tahtoaan. Terveydelle haitallisen säteilyn minimoimiseen liittyvää lisätietoa ja malli langallisten vesimittareiden vetoomusta varten löytyy täältä.