Säteilyturva-logo
Valikko

Sänky

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen, insinööri Martina Lampero

Ensinnäkin – sammuta kaikki langattomat laitteet! Pidä kännykät ja tabletit toisessa huoneessa, jos mahdollista.

Varmista, että sängyn alla ei kulje sähköjohtoja tai työpisteissä ei ole virtajohtoja jalkojen alla. Tämä on korkean sähkökentän lisäksi myös työturvallisuusasia.

Väliseinissä olevat sähkökaapelit voivat tuottaa voimakkaita sähkökenttiä. Siksi suosittelemme, että on hyvä katkaista makuuhuoneessa oleva virta sähkökaapista tai sijoittaa sänky etäälle väliseinistä ja pistorasioista.

Sähkökaappiin on mahdollista asentaa päivä-/yökytkinjärjestelmä, joka katkaisee virran kaikesta muusta paitsi jääkaapista, pakastimesta, lämmitysjärjestelmästä ja esimerkiksi wc-valosta. Tämä voidaan tehdä myös huonekohtaisesti, jolloin ”viimeisen valon sammuttaminen” sammuttaa sähköt koko huoneesta. Uudisrakentamisen yhteydessä voidaan heti asentaa suojattuja virtajohtoja vähentämään sähkömagneettisia kenttiä.

Voimakkaat sähkökentät kaapeleista väliseinässä. Rakennusbiologien rajat ylittyvät.

Älä nuku sähkökaappien vieressä tai seinä seinää vasten. Ne lähettävät voimakkaita magneettikenttiä.

Sähkökaappien voimakkaat magneettikentät. Älkää nukkuko sähkökaapin vieressä!

Joissakin moottorivuoteissa moottori on koko ajan aktiivinen. Kuvassa mittari näyttää voimakkaita sähkö- ja magneettikenttiä, jotka ovat peräisin maadoittamattomaan pistorasiaan kytketystä moottoripedistä.

Maadoittamattomaan pistorasiaan kytketyn moottoripedin voimakkaat sähkö- ja magneettikentät. Sängyn päältä mitattuna. Rakennusbiologin rajat on annettu.

Käytä maadoitettua pistorasiaa! Vedä pistoke pistorasiasta, kun olet säätänyt sängyn makuuasentoa!

Kuva 1. Maadoittamaton pistorasia. Kuva 2. Maadoitettu pistorasia.

Vältä sänkyjä ja patjoja, joissa on metalliosia. Metalli voi olla kuin antenni ja keskittää sähkömagneettisia kenttiä kehoon. Jousipatjoissa on metallijousia. Myös tasavirta (DC) magneettikenttä on suuresti muuttunut ja eroaa jousipatjoilla nukuttaessa maan magneettikentän luonnollisesti tasosta (n. 50 µT).

Futon-patja luonnonmateriaaleista on hyvä vaihtoehto. Esim. kotimainen Porin Villa ja Peite. Vaahtomuovipatjat sisältävät paljon kemikaaleja.