Säteilyturva-logo
Valikko

WLAN (Wi-Fi)-reititin

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen

Saksan säteilyturvakeskus suosittaa pitämään WLAN-reitittimen kouluissa luokkahuoneiden ulkopuolella. Jo useat kymmenet tutkimukset osoittavat, että WLAN-kuormitus aiheuttaa hapettumisstressiä ja siksi varovaisuus on paikallaan.

Kaupasta ostetun WLAN-reitittimen tehot ovat usein 100 %:ssa, mutta kun säädät laitteen 10 %:in teholle, laite toimii usein mainiostikin tällä pienemmällä teholla, energiaa säästäen. WLAN-reitittimen yhteyteen voi asentaa myös Off-kytkimen (koululuokissa) tai ajastimen, joka automaattisesti sammuttaa laitteen (kodeissa). Tätä suosittavat viranomaiset Ranskassa ja Venäjällä.

Kodeissa suosittelemme ehdottomasti WLAN-tukiaseman sammuttamista yöksi jo unen laadun takia, (WLAN tuottaa jatkuvasti 10 Hz:in beacon/SSID-signaalia). Suosittelemme WLANin sijasta Ethernet-kaapelipohjaista lähiverkkoa. Muista kytkeä Wi-Fi pois päältä sekä reitittimestäsi että tietokoneestasi/tablettistasi.

Valitettavasti kaikissa reitittimissä ei ole Wi-Fi on/off-painiketta. Jos voit elää ilman Wi-Fi-yhteyttä, asiantuntija voi säätää Wi-Fi-toiminnon kokonaan pois päältä. HUOM! Monissa Wi-Fi-reitittimissä edes WPS-painikkeen painaminen ei auta. Esimerkiksi TP-LINKin Wi-Fi-reitittimissä radiotaajuussäteilyä ei voi kytkeä pois päältä. Voit painaa painikkeita ja valot lakkaavat vilkkumasta, mutta laite lähettää edelleen RF-säteilyä.

Mikäli kaikesta huolimatta haluat WiFi-yhteydellä olevan reitittimen, Full-Eco-valmiustilalla varustetussa laitteessa sähkömagneettinen säteily on 0 %, kun langattomia laitteita ei ole kytketty.

Sammuta Wi-Fi-yhteys reitittimestä sekä näytöltä. Käytä Ethernet-kaapelia tietokoneeseen/tablettiin.
Eri modeemit ja reitittimet. Kaikissa ei ole Wi-Fi on/off-painikkeita. Ajastin katkaisee virran yöllä. Säästää rahaa ja terveyttä!

Radiotaajuisen säteilyn suositustasot

Huomaa tiukka suositus: Wi-Fi (WLAN)  < 10 µW/m2 (huippuarvo, peak)

Kuva: EUROPAEM (European Academy of Environmental Medicine) suositustasot radiotaajuisen säteilyn osalta.