Säteilyturva-logo
Valikko

Mobiililaajakaista ja ”mokkula”

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen

Internet-yhteyttä välittävä mokkula säteilee niin voimakkaasti, että se on syytä pitää mahdollisimman kaukana käyttäjästä ja hänen käyttämästään laitteesta. Tämän voi toteuttaa käyttämällä pitkää, vähintään 5 m pituista, USB-jatkokaapelia.

Liitä mokkula USB-jatkokaapeliin ja jatkokaapeli laitteeseen (tietokone, tabletti tms.). Siirrä mokkula mahdollisimman kauas käyttäjästä.

3G-yhteys säteilee monin paikoin vähemmän kuin 4G-yhteys, joten se kannattaa valita mokkulan tai langattoman reitittimen yhteystavaksi laitteen asetuksista aina kun se on saatavilla. Valitettavasti 3G-verkko on kuitenkin poistumassa kokonaan käytöstä.

Langattomien yhteyksien sijaan kannattaa käyttää langallisia kuituyhteyksiä ja ADSL(VDSL)-yhteyksiä aina kun mahdollista. Mikäli langallisia yhteyksiä ei ole saatavilla, voi 3G/4G -reitittimen silti yhdistää tietokoneeseen ja tabletiin verkkokaapelilla (Ethernet-kaapeli).

Mokkula
Internetin jakaminen kaapelilla matkapuhelimesta tietokoneeseen
3G/4G-reititin

Internetin jakaminen kaapelilla matkapuhelimesta tietokoneeseen