Mobiilidata ja ”mokkula”
Pikaohje – Kännykkä – Kello – Mobiilidata & mokkula – WLAN (Wi-Fi)-reitin – Korvakuulokkeet & kaiuttimet – Tietokone & tablet – Smart TV & pelikonsoli – Itkuhälytin – DECT-sisäpuhelin – Sänky – Lamppu – Mikrouuni & hiustenkuivaaja – Matkapuhelintukiasema – Sähkö- & vesimittari
Teksti: FT Mikko Ahonen
Internet-yhteyttä välittävä mokkula säteilee niin voimakkaasti, että se on syytä pitää mahdollisimman kaukana käyttäjästä ja hänen käyttämästään laitteesta. Tämän voi toteuttaa käyttämällä pitkää, vähintään 5 m pituista, USB-jatkokaapelia.
Liitä mokkula USB-jatkokaapeliin ja jatkokaapeli laitteeseen (tietokone, tabletti tms.). Siirrä mokkula mahdollisimman kauas käyttäjästä.
3G-yhteys säteilee monin paikoin vähemmän kuin 4G-yhteys, joten se kannattaa valita mokkulan tai langattoman reitittimen yhteystavaksi laitteen asetuksista aina kun se on saatavilla. Valitettavasti 3G-verkko on kuitenkin poistumassa kokonaan käytöstä.
Langattomien yhteyksien sijaan kannattaa käyttää langallisia kuituyhteyksiä ja ADSL(VDSL)-yhteyksiä aina kun mahdollista. Mikäli langallisia yhteyksiä ei ole saatavilla, voi 3G/4G -reitittimen silti yhdistää tietokoneeseen ja tabletiin verkkokaapelilla (Ethernet-kaapeli).



Mikko Ahosen vinkit vuoden 2024 lopussa, kun 3G-verkot on suljettu ja on käytettävä 4G-verkkoihin perustuvia yhteyksiä
Käytä niin vähän kuin mahdollista appseja ja mobiilidataa kännykässä. Sammuta matkapuhelinten ”Etsi laitteeni” -ominaisuus. Tämä ominaisuus pitää matkapuhelimesi säteilevänä koko ajan, vaikka se olisi suljettuna. Ja akku tyhjenee hyvin nopeasti.


Sen sijaan, käytä tietokonetta/kannettavaa tietokonetta (ulkoisella USB-hiirellä, USB-näppäimistöllä & ulkoisella näytöllä), joka on kytketty pitkällä (!) USB-kaapelilla kännykkään tai on kytketty Ethernet-kaapelilla reitittimeen.


Maaseudulla ja paikoissa, joissa ei ole kuitu/ethernet-yhteyksiä: hanki hyvä 4G-reititin, johon on yhdistetty tupla-4G-antennit katolle. Asenna antennit talon ulkopuolelle esim. samaan tolppaan TV-antennin kanssa ja suutaa antennit matkapuhelintukiasemaan ja sitten vedä kaksi antennikaapelia sisälle ja ruuvaa ne 4G-reitittimeen. Sulje tästä 4G-reitittimestä WLAN ja yhdistä tietokone tähän reitittimeen Ethernet-kaapelilla.


Laitesuositus niille, joilla ei ole kuitu-yhteyksiä: Asus 4G-AC86U -reititin n. 200 euroa , + Iskra P-60MIMO antennipaketti n. 120 euroa, (tuskin ollenkaan mikroaaltokuormitusta sisälle taloon asennuksen jälkeen. Myös WLAN voidaan oikeasti ja varmasti sulkea Asuksen-reitittimissä, mikä on lähes mahdotonta esim. TP-Linkin reitittimissä).
Päivitystä koskien fiksumpaa 4G-modeemia: ASUS-4G-N16-LTE. On ”karvalakkimalli” 44 euron tarjoushintaan saatavilla.
Erona kalliiseen (200 euroa) luxus-malliin on seuraavat:
-WLANin tehoa ei voi säätää (mutta sen saa asetuksista päälle/pois ja pysyy pois päältä)
– Tarvitset erillisen kytkimen (switch), jos haluat liittää laitteeseen useamman kuin yhden ethernet-yhteydellä olevan laitteen.

– Extra: muista, että laitteessa on maadoittamaton (!) virtajohto. Kannattaa siis maadoittaa (yleensä riittä tietsikan/läppärin maadoitettu johto maadoitettuun pistorasiaan, jonka kautta maadoitus), muuten 4G-reitittimen kautta korkea V/m-sähkökenttä.


Kuva 2. Tietokone joka on yhteydessä maadoittamaton pistorasiaan: korkea sähkökenttä.
Mittausetäisyys: 30 cm.
Testasin laitteen ja toimii hyvin käyttötarkoituksessaan, katso kuvat (Huomio: ulkoiset antennit ja niiden mukana tulevat piiiiitkä antennikaapelit tarvitaan. Eli reitittimen mukanatulevat mini-antennit ruuvataan ensin pois.)