Målsättning
Vision
Föreningens vision är en värld där livet är gott och där naturens och människornas välbefinnande går före kommersiella intressen.
Målsättning
Att informera myndigheter och medborgare om skadliga effekter av radiofrekvent strålning (”mobilstrålning”) och lågfrekventa elektriska och magnetiska fält och att försöka påverka lagstiftningen så att den blir mer skyddande för människor och natur. En viktig del är utbildning och träning i hälsosam användning av tekniken.
Målen i praktiken
- Att upprätta en konstruktiv dialog med industrin och offentliga myndigheter om minskning av strålningsrisker.
- Fastställa gränsvärden för strålning i samhället på grundval av forskning och försiktighetsprincipen. Dessa gränsvärden bör baseras på rekommendationer från oberoende forskare. ICNIRP:s nuvarande gränsvärden är inte baserade på vetenskap och är föråldrade.
- Dessa gränsvärden bör vara föremål för ständig övervakning och mätning av myndigheterna. Om ny vetenskaplig information blir tillgänglig måste gränsvärdena för strålning och lagstiftningen uppdateras.
- De skadliga effekterna av strålning måste lyftas fram i skolans läroplaner och i den information som myndigheterna tillhandahåller, och man måste lära ut hur man använder tekniken på ett säkrare sätt.
- Barn, lärare och föräldrar bör lära sig att använda mobila enheter på ett säkrare sätt.
- Arbetshälsovården bör utvidgas till att även begränsa totala strålningsnivåer och varje arbetstagares personliga exponering. Företagshälsovården bör ta hänsyn till hälsoriskerna med mobil teknik. Utbildning av läkare och handledare är en prioritet.
- Riskerna med mobilstrålning bör belysas i förlossningsundervisningen. Om en gravid kvinna håller en mobiltelefon eller en bärbar dator på magen är fostrets hjärna under utveckling bara några centimeter från antennen.
- Fiber- och Ethernet-kabelanslutning och Li-Fi (VLC, Visible Light Communication) bör prioriteras och mobiltelefoner förbjudas i skolor, daghem och sjukhus. Wi-Fi-routers bör tas bort från utrymmen där barn vistas.
- Barn är mer känsliga för RF-strålning. Därför bör mobilmaster/basstationer hållas borta från skolgårdar och lekplatser. Förskolor och skolgårdar måste omfattas av strålningsövervakning.
- De som är skadade eller sjuka av strålning måste få samma juridiska rättigheter som personer med nedsatt rörelseförmåga och omfattas av lagstiftningen om handikappservice och FPA-ersättningar.
- Fiber- och Ethernet-anslutningar bör prioriteras i offentliga byggnader. Dessa (t.ex. bibliotek och sjukhus) bör förses med områden med låg strålning som fastställs i lag. Kollektivtrafiken, t.ex. tåg, bör förses med kupéer utan Wi-Fi och användningen av trådlös teknik bör vara förbjuden. På samma sätt som redan är fallet med tobak.
- I naturreservat bör radiofrekvent strålning från mobilmaster/basstationer hållas så låg som möjligt. Det finns inget behov av 5G-förbindelser i Kuusamos vildmarksskogar.
- Läkare och vårdpersonal måste få utbildning om hälsoeffekterna av icke-joniserande strålning.
- De mänskliga rättigheterna och förutsättningarna för ett hälsosamt liv måste skyddas genom lagstiftning, även när det gäller strålning. Detta innebär att telekombolag måste beakta invånarnas synpunkter vid placering av basstationer. Invånare bör installera och avskärma trådlös teknik så att den inte skadar grannarna.
- I sakernas internet (IoT) kommer allt från kylskåp, ugnar, leksaker till bilar att avge strålning. Alla apparater som avger radiofrekvent strålning måste förses med varningsetiketter och information om strålningens nivå och frekvens. Strålningsfunktionen måste vara avstängd som standard när utrustningen tas i bruk och det måste finnas tydliga instruktioner om hur man slår på och stänger av den trådlösa anslutningen.
- Lagstiftningen bör reformeras så att alla, även polis- och militärpersonal, omfattas av strålningsgränserna. De omfattas nu inte av strålningsgränserna och deras mänskliga rättigheter till en säker miljö har försummats.
(Ovan används ordet strålning för att hänvisa till radiofrekvensstrålning, alltså mobilstrålning.)