Säteilyturva-logo
Valikko

Lamppu

Teksti: insinööri Martina Lampero

Lamput voivat lähettää voimakkaita sähkökenttiä, vaikka ne olisi sammutettu. Pidä etäisyyttä lamppuihin ja niiden johtoihin, erityisesti nukkuessasi!

Mittarilla voidaan mitata, miten päin lampun pistokkeen pitäisi mennä seinässä olevaan pistorasiaan. Sähkökenttä pienenee, kun vaihe on johdin, ei nolla.

Himmennin lähettää voimakkaita sähkökenttiä riippumatta siitä, mihin suuntaan lampun pistoke on käännetty seinässä olevassa pistorasiassa.

LED-lamput, joissa on muuntaja pistokkeessa, säteilevät saman voimakkaan sähkökentän riippumatta siitä, mihin suuntaan pistoketta käännetään. Muuntajilla varustetut laitteet aiheuttavat myös likaista sähköä / transientteja / piikkejä verkkoon, jotka voidaan kuunnella LW- tai AM-radion avulla.

Matalaenergialamput säteilevät radiotaajuista säteilyä, ultraviolettisäteilyä ja otsonia. Loisteputkien ja pienloistelamppujen magneettikenttien voimakkuuden nopeat vaihtelut merkitsevät sitä, että ne vaikuttavat kehoon enemmän kuin tavallisten hehkulamppujen magneettikentät. Matalaenergialamppuja ja loistelamppuja vältetään erityisesti sähköherkkyyden, epilepsian ja migreenin yhteydessä. Lue lisää pienloistelampuista ja loistelampuista Vågbrytaren.se. EU aikoo kieltää suurimman osan elohopeaa sisältävistä lampuista ja loisteputkista vuoteen 2023 mennessä. Lähde: TT

Matalaenergialamput säteilevät radiotaajuista säteilyä, ultraviolettisäteilyä ja otsonia.
Hehkulamput ovat parhaita terveydellesi. Sammuta valo, kun poistut huoneesta!