Säteilyturva-logo
Valikko

Lamppu

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: insinööri Martina Lampero

Maadoittamattomat lamput voivat tuottaa voimakkaita sähkökenttiä, vaikka ne olisi sammutettu. Pidä vähintään 1 metrin etäisyys lampuista ja niiden johdoista, erityisesti nukkuessasi!

Mittarilla voidaan mitata, miten päin lampun pistokkeen pitäisi mennä seinässä olevaan pistorasiaan. Sähkökenttä pienenee, kun vaihe on johdin, ei nolla.

Himmennin lähettää voimakkaita sähkökenttiä ja transientteja riippumatta siitä, mihin suuntaan lampun pistoke on käännetty seinässä olevassa pistorasiassa.

LED-lamput, joissa on muuntaja pistokkeessa, säteilevät saman voimakkaan sähkökentän riippumatta siitä, mihin suuntaan pistoketta käännetään. Muuntajilla varustetut laitteet aiheuttavat myös likaista sähköä / transientteja / piikkejä kaapelien ulkopuolellekin, jotka voidaan havainnoida LW- tai AM-radion avulla.

Matalaenergialamput säteilevät radiotaajuista säteilyä, ultraviolettisäteilyä ja otsonia. Loisteputkien ja pienloistelamppujen magneettikenttien voimakkuuden nopeat vaihtelut merkitsevät sitä, että ne vaikuttavat kehoon enemmän kuin tavallisten hehkulamppujen magneettikentät. Matalaenergialamppuja ja loistelamppuja vältetään erityisesti sähköherkkyyden, epilepsian ja migreenin yhteydessä. Lue lisää pienloistelampuista ja loistelampuista Vågbrytaren.se. EU aikoo kieltää suurimman osan elohopeaa sisältävistä lampuista ja loisteputkista vuoteen 2023 mennessä. Lähde: TT

Matalaenergialamput säteilevät radiotaajuista säteilyä, ultraviolettisäteilyä ja otsonia.
Hehkulamput ja halogeenilamput ovat parhaita terveydellesi. Sammuta valo, kun poistut huoneesta! Huomaa, että erit. halogeenilamput lämpiävätä.