Säteilyturva-logo
Valikko

Sähkömittarit ja vesimittarit

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen, professori Rainer Nyberg

Etäluettavat sähkömittarit

Valtaosa Suomessa olevista etäluettavista sähkömittareista sisältää RF-antennin ja laite on langattomasti yhteydessä tukiasemaan, joka on masto tai toinen etäluettava (ns. mesh-systeemi). Näiden laitteiden mahdollista kuormitusta voi merkittävästi pienentää varustamalla laitteen mukana tuleva pieni antenni pidemmällä kaapelilla tai asentamalla talon katolle suunta-antennin ja vetämällä siitä kaapeli etäluettavaan.

Langattomat mittarit voivat lähettää jopa 4 pulssia/signaaleja minuutissa. On myös mittareita, jotka voidaan asettaa lähettämään pulsseja vain 1-2 kertaa viikossa tai kuukaudessa.


On olemassa myös sähköverkon läpi kommunikoivia PLC (Power Line Communication)-etäluettavia sähkömittareita, joiden aiheuttamia jännitehäiriöitä voidaan vaimentaa suodattimella.

Lisää teknisiä tietoja on saatavilla osoitteessa Vågbrytaren.se. Artikkeli sähkömittareista ja terveysongelmista saatavilla osoitteessa Strålskyddsstiftelsen.se.

Tämä uusi sähkömittari (vuodesta 2020) lähettää langattomia signaaleja tunnin välein. Jotkin mittarit on asetettu lähettämään signaaleja tätä useammin.

Etäluettavat vesimittarit

Uuden asetuksen (814/2020) mukaan vesi-runkoputkistoa asennettaessa tai saneerattaessa on varmistettava, että esimerkiksi kerrostalon isännöitsijä voi etälukea jokaisen asunnon kylmän ja kuuman veden kulutuksen. Vesimittarit voi kytkeä langattomasti tai langallisesti päämittariin. Laajojen tutkimusten ja useissa maissa tehtyjen oikeuspäätösten mukaan langattomien vesimitta-reiden lähettämä sähkömagneettinen säteily on vakava terveysriski. Lain mukaan ketään ei saa säteilyttää vastoin hänen tahtoaan. Terveydelle haitallisen säteilyn minimoimiseen liittyvää lisätietoa ja malli langallisten vesimittareiden vetoomusta varten löytyy täältä.