Säteilyturva-logo
Valikko

Riskienhallinta

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen, insinööri Martina Lampero, professori Rainer Nyberg

Kännyköitä, tabletteja ja läppäreitä voi käyttää paljon terveellisemmin ja energiatehokkaammin.

Seuraavassa vinkkejä myös WLAN-reitittimien ja matkapuhelintukiasemien asennuksiin (erityisesti koulujen ja asuintalojen yhteydessä).

Turvallisemman mobiilikäytön pikaohje

Puhelimen (kännykän) käyttö

 • Älä koskaan pidä puhelinta pään vieressä. Sen pitää olla vähintään 2 cm irti kehosta. Käytä hands-freeta tai kuulokkeita.
 • Sammuta puhelin tai laita lentotilaan aina, jos ei ole pakko olla tavoitettavissa. 
 • Lataa videot ja audiotiedostot etukäteen, siirry lentokonetilaan ja katsele/kuuntele tässä tilassa.
 • Jos on oltava tavoitettavissa niin kytke mobiilidata, WLAN (Wi-Fi) ja Bluetooth toiminnot pois päältä. Käytä normaalia puheyhteyttä. Silloin puhelin säteilee vähemmän. 
 • Raskaana olevien naisten tulisi välttää puhelimen käyttöä ja myös yrittää välttää alueita missä on korkeita säteilytasoja. Jos puhelinta tai läppäriä pidetään vatsan päällä niin sikiön kehittyvät aivot voivat olla suoraan antennin alla. Ei hyvä.
 • Yritä rajoittaa lasten mobiilikäyttöä mahdollisimman paljon. Wienin lääkäriyhdistyksen mukaan alle 16 vuotiaiden lasten pitäisi käyttää puhelinta vain hätätilassa.
 • Vältä 5G-puhelimia. Niillä taajuusalue on 3,3-3,8 GHz. Jos mahdollista, säädä puhelin käyttämään suoraan 3G-tilaa. Silloin se säteilee yleensä vähemmän.

WLAN (Wi-Fi)

 • WLAN, langaton verkko ilman kaapelia, säteilee ympäri vuorokauden ja on siksi erittäin haitallinen.
 • Yhdistä päätelaite reitittimeen (verkkolaatikkoon) Ethernet-verkkokaapelilla ja kytke WLAN pois päältä sekä reitittimestä että tietokoneesta/tabletista. Tämä on täysin mahdollista sekä tietokoneella että tabletilla.
 • Kytke pois WLAN-toiminto kokonaan pois päältä reitittimestä, aina kun sitä ei tarvitse käyttää. Ehdottomasti yöksi.
 • Jos on pakko käyttää WLAN-verkkoa, niin älä käytä 5 GHz kaistaa. Käytä 2,45 GHz ja pyydä tekniikkaa tunteva ystäväsi säätämään tehot (power) WLAN-reitittimestä mahdollisimman alhaiseksi. 

Läppäri

 • Kytke aina WLAN ja Bluetooth pois päältä. Läppärin WLAN säteilee päällä ollessaan, vaikka sitä ei käytä. Mielellään aina lentotilaan.
 • Älä pidä läppäriä sylissä. Sen pitää olla vähintään 20 cm kehosta.
 • Käytä Ethernet-kaapelia aina kun mahdollista!!

Säteilymittaukset
Tässä elokuvassa insinööri Martina Lampero mittaa älypuhelimen ja laturin, tietokoneen, yöpöydän lamppujen, herätyskellojen, älykellojen, vauvahälyttimien, langattomien kotipuhelimien ja sähköisesti ohjatun sängyn säteilyä. Kodin säteilyn vähentämiseen on esitetty monia ratkaisuja. Elokuva on äänetön. Katso elokuva

Miksi on tärkeää, että älypuhelimet ovat koulupäivän aikana kokonaan pois päältä tai ainakin lentokonetilassa? Koska älypuhelinten aktiiviset sovellukset elävät omaa elämäänsä taskuissa ja koululaukuissa. Säteilymittarin avulla näemme, että älypuhelin voi lähettää suuria määriä säteilyä joka sekunti, vaikka sitä ei käytettäisikään. Videolla näytetään, miten älypuhelimen säteilyä voidaan vähentää ja siten pidentää akunkestoa ja säästää sähköä.

Kännykkä

Etäisyys päästä ja vartalosta

Laitetta ei tule painaa päätä vasten tai säilyttää kehoa vasten, jos kerran ohjekirjoissakin laitevalmistajat tästä varoittavat. Suosittelemme kännykkää käytettäväksi langallisella, ilmajohdolla varustetulla hands-free –kuulokkeella (air-tube handsfree). Vaihtoehtoisesti kännykkään kannattaa puhua kaiutinpuheluasennossa eli kännykkä pöydällä puhelun aikana.

Matkapuhelimet altistavat aivot radiotaajuiselle säteilylle.

Taskussasi ja sylissäsi

Langattomien yhteyksien päälläpitäminen taskussa tai internetin käyttö kännykällä sylissä kohdistaa säteilyn lähietäisyydeltä keskivartaloon. Kytke siis mobiilidata, WLAN ja Bluetooth pois päältä kännykästä aina kun mahdollista. Tätä suosittaa myös Wienin Lääkäriliitto. Tällä toimella on merkittävä vaikutus myös energiankulutukseen ja akunkestoon.

Matkapuhelin taskussa altistaa lisääntymiselimet ja luuytimen säteilylle.

Yöllä

Kännykkää ei tule pitää sängyn vieressä yöllä päällä, ellei sitä ole asennettu offline-tilaan (lentokonetilaan) tai ainakin langattomat lähettimet (’radiot’): mobiilidata, WLAN ja Bluetooth on kytketty pois. Huomaa, että langattomien lähettimien (’radioiden’) sulkeminen onnistuu nopeasti liu’utettavasta valikosta. Voit helposti kytkeä langattomat lähettimet pois päältä valitsemalla ”lentokonetila”, erityisesti yöllä. Silloin kukaan ei voi soittaa sinulle, etkä voi soittaa puheluita. Jos sinun on oltava tavoitettavissa ”hätäpuheluihin” yöllä, kytke mobiilidata, Wi-Fi ja Bluetooth pois päältä. Silloin normaalit matkapuhelut toimivat edelleen.

Poista Wi-Fi, Bluetooth ja mobiilidata käytöstä helposti pikavalikosta. 1. Android-laitteiden pikavalikkoon pääset pyyhkäisemällä näytön yläreunasta kaksi kertaa alaspäin. Jos puhelimen näyttö on lukittu, riittää, että pyyhkäiset kerran alaspäin. 2. iPhone: pyyhkäise näytön alareunasta kerran ylöspäin.

iPhone

Mobiilidata on kytkettävä pois päältä useissa paikoissa iPhonessa. Vaikka kytkisit mobiilidatan, Wi-Fi- ja Bluetooth-yhteydet pois päältä, puhelin käyttää silti mobiilidataa, koska monet esiasennetut sovellukset ja ilmoitukset ovat päällä. Sammuta ”sovellusten taustatoiminnot” tarpeettoman säteilyn vähentämiseksi. Lisäksi sinun on ehkä kytkettävä mobiilidata erikseen pois päältä ”Etsi minut”-sovellusta varten. Kun Wi-Fi kytketään pois päältä, se saattaa sanoa ”Wifi palaa päälle seuraavana aamuna”. Sinun on siis myös kytkettävä ”Wi-Fi-apuri” ja ”automaattinen yhteyden muodostaminen”-ominaisuudet pois päältä, jos et halua, että Wi-Fi kytkeytyy automaattisesti päälle.

Kuinka kytkeä pois päältä ”sovelluksen toiminta taustalla” iPhonessa.

Kuinka kytkeä ”Etsi minut”-toiminto pois päältä iPhonessa.

”Wi-Fi-apurin” poistaminen käytöstä iPhonessa.

Kuinka kytkeä pois automaattisen yhteyden muodostaminen internetin jakamiseen iPhonessa.

Surffaa kaapelilla

Osa kännyköistä on liitettävissä sovittimella ethernet-kaapeliin, jolloin datayhteyttä voi käyttää ilman mikroaaltosäteilyä ja energiatehokkaasti. Kaikki iPhone 5-mallin ja uudemmat iPhonet voidaan liittää langallisiin verkkoihin Lightning RJ45 Ethernet -sovittimen avulla. Samsung S8:sta S21:een toimii USB-C-verkkosovittimen kautta. Olemme testanneet, että Samsung A50 ja A51 toimivat sovittimen kautta. Muita puhelimia, jotka toimivat kaapelin kautta (sovitinmyyjän mukaan) ovat Samsung Galaxy: A20e, A40, A51, Huawei: P30, P40, OnePlus 8, Honor 9X. Samsung Galaxy XCover 5:n käyttöohjeessa sanotaan: Kun liität Ethernet-sovittimen, voit käyttää langallista verkkoa ja määrittää verkkoasetuksia. Voit kirjoittaa selaimen hakukoneeseen puhelimen nimen + ”Ethernet” ja etsiä tietoa siitä, voidaanko tietty puhelin liittää kaapelilla verkkoon.

Surffaa matkapuhelimessa langallisen verkon kautta. Tämän ethernet-sovittimen avulla voit ladata matkapuhelimesi samanaikaisesti.

Vähäsäteilevä mobiili

Ennen kuin ostat uuden matkapuhelimen, etsi sellainen, jonka SAR on mahdollisimman alhainen. SAR-arvoa (Specific Absorption Rate) käytetään mittaamaan, kuinka ihmiskeho absorboi sähkömagneettista säteilyä. Puhelimen suurin sallittu SAR-arvo on 2,0 W/kg EU:ssa ja 1,6 W/kg Yhdysvalloissa ja Intiassa. SAR-arvo ilmoitetaan matkapuhelimen käyttöoppaassa ja valmistajan verkkosivustolla. Matkapuhelin, jonka säteily oli alhaisin vuonna 2021, oli Samsung Galaxy Note 8 (SAR 0,17 W/kg), EMF Academyn mukaan. Luettelo matkapuhelinten SAR-arvoista löytyy täältä.

5G:stä 4G/3G-tilaan

Uusissa 5G-puhelimissa suosittelemme vaihtamaan 5G-tilasta 4G- tai 3G-tilaan. Valitettavasti näistä useimmiten paras vaihtoehto 3G on poistumassa käytöstä. Monissa paikoissa 3G-yhteys on paljon vähemmän säteilevä kuin 4G-yhteys.

Ohjeet: Miten vaihdat iPhonen 5G-tilasta 4G/3G-tilaan. Valitse myös ”Vähäinen datankäyttö” vähentääksesi mobiilidatan käyttöä.

Ohjeet: Kuinka vaihtaa 5G-tilasta 4G/3G-tilaan Samsungissa/Androidissa.

Datansäästö-ominaisuus auttaa vähentämään datankulutusta estämällä sovellusten suorittamisen taustalla.

Ohjeet: Datansäästö Samsungissa/Androidissa.

Langallinen puhelin

Suosittelemme VoIP-puhelimen tai USB-johdollisen mikrofonikaiuttimen (”Jabra-kiekon”) käyttöä internet-puheluissa pitkien kännykkäpuheluiden sijaan. Myös perinteinen kotipuhelin toimii hyvin. Se voidaan liittää verkkoon VoIP-verkkosovittimen avulla.

Langallinen VoIP-puhelin, jota voidaan käyttää langallisen (Ethernet/kuitu) verkon kautta.

Matkapuhelin, joka on kytketty laturiin pistorasiaan, tuottaa suuria sähkökenttiä. Jo pelkästään laturi sähköpistokkeessa kiinni ollessaan tuottaa suurempaa sähkökenttää. Pidä vähintään 1 metrin etäisyys!

Vältä paristopaloja

Älä jätä laitetta lataamaan ilman valvontaa. Irrota laite aina laturista, kun lataus on päättynyt. Akku on ladattava tulenkestävällä alustalla ja kaukana mahdollisesta syttyvistä materiaaleista. Lataukseen käytettävässä tilassa on oltava palohälytin ja sammutuslaitteisto. Tavalliset sammuttimet eivät toimi litiumpaloissa. Tarvitaan nopeaa jäähdytystä, suuri määrä vettä. Riittävän suuri vaahtosammutin voi toimia, mutta jauhesammuttimet eivät jäähdytä paloa riittävästi. Älä käytä paristoja, jotka ovat vaurioituneet, turvonneet, haisevat, kuumenevat tavallista enemmän tai pitävät outoja ääniä. Lähde: Tukes

Matkapuhelimen laturi, joka syttyi palamaan sängyssä.

Mobiililaitteiden ohjekirjat ja niissä mainitut turvaetäisyydet.

Applen varoitus sydämentahdistimiin ja yleensä etäisyyteen mobiililaitteen ja sydämen lähellä – iPhone, iPad ja langattomat latausalustat.

Suomen säteilyturvallisuutta valvova viranomainen STUK suosittelee välttämään turhaa altistumista matkapuhelimen säteilylle.

Ruotsin säteilyturvallisuutta valvova viranomainen kehottaa myös varovaisuuteen matkapuhelimen käytössä.

Kello

Jos päätät hankkia älykellon, varmista, että Bluetooth on mahdollista kytkeä pois päältä. Joissakin älykelloissa Bluetoothia ei voi kytkeä pois päältä lainkaan. Sovelluksen asetuksista voit valita, kuinka usein signaaleja lähetetään. Lähetä signaaleja mahdollisimman harvoin. Jotkin älykellot säteilevät koko ajan ja jotkin vain ”tarvittaessa”. On parasta nukkua ilman kelloa käsivarressa, jotta vältät tarpeettoman säteilyn. Emme suosittele kellon langattomien toimintojen käyttämistä kellon ollessa käsivarrellasi. Pidä etäisyyttä!

Ennen kuin ostat älykellon, varmista, että kaikki ”radioantennit” on mahdollista kytkeä pois päältä, kun niitä ei käytetä.

Virtajohdoilla varustetut kelloradiot aiheuttavat voimakkaita magneettikenttiä. Herätyskellot, joissa on valoisa näyttö, synnyttävät vahvempia sähkökenttiä ja transientteja virtajohdossa olevan muuntajan (suuri pistoke) vuoksi. Jos käytät tällaista, sijoita ne kauemmaksi nukkumisalueesta.

Kuva 1. Kelloradion magneettikenttä: 105 nT. Kuva 2. Herätyskellon sähkökenttä: 67 V/m.

Paras on vedettävä tai paristokäyttöinen kello. Jos olet herkkä äänille, tarkista ennen ostamista, että kello ei tikitä. Jotkin digitaalikellot piippaavat, kun painat lamppupainiketta.

Tavallinen herätyskello voi korvata matkapuhelimen hälytyksen.

Mobiililaajakaista ja ”mokkula”

Internet-yhteyttä välittävä mokkula säteilee niin voimakkaasti, että se on syytä pitää mahdollisimman kaukana käyttäjästä ja hänen käyttämästään laitteesta. Tämän voi toteuttaa käyttämällä pitkää, vähintään 5 m pituista, USB-jatkokaapelia.

Liitä mokkula USB-jatkokaapeliin ja jatkokaapeli laitteeseen (tietokone, tabletti tms.). Siirrä mokkula mahdollisimman kauas käyttäjästä.

3G-yhteys säteilee monin paikoin vähemmän kuin 4G-yhteys, joten se kannattaa valita mokkulan tai langattoman reitittimen yhteystavaksi laitteen asetuksista aina kun se on saatavilla. Valitettavasti 3G-verkko on kuitenkin poistumassa kokonaan käytöstä.

Langattomien yhteyksien sijaan kannattaa käyttää langallisia kuituyhteyksiä ja ADSL(VDSL)-yhteyksiä aina kun mahdollista. Mikäli langallisia yhteyksiä ei ole saatavilla, voi 3G/4G -reitittimen silti yhdistää tietokoneeseen ja tabletiin verkkokaapelilla (Ethernet-kaapeli).

Mokkula
Internetin jakaminen kaapelilla matkapuhelimesta tietokoneeseen
3G/4G-reititin

Internetin jakaminen kaapelilla matkapuhelimesta tietokoneeseen – ohjeet täältä!

WLAN (Wi-Fi)-reititin

Saksan säteilyturvakeskus suosittaa pitämään WLAN-reitittimen kouluissa luokkahuoneiden ulkopuolella. Jo useat kymmenet tutkimukset osoittavat, että WLAN-kuormitus aiheuttaa hapettumisstressiä ja siksi varovaisuus on paikallaan.

Kaupasta ostetun WLAN-reitittimen tehot ovat usein 100 %:ssa, mutta kun säädät laitteen 10 %:in teholle, laite toimii usein mainiostikin tällä pienemmällä teholla, energiaa säästäen. WLAN-reitittimen yhteyteen voi asentaa myös Off-kytkimen (koululuokissa) tai ajastimen, joka automaattisesti sammuttaa laitteen (kodeissa). Tätä suosittavat viranomaiset Ranskassa ja Venäjällä.

Kodeissa suosittelemme ehdottomasti WLAN-tukiaseman sammuttamista yöksi jo unen laadun takia, (WLAN tuottaa jatkuvasti 10 Hz:in beacon/SSID-signaalia). Suosittelemme WLANin sijasta Ethernet-kaapelipohjaista lähiverkkoa. Muista kytkeä Wi-Fi pois päältä sekä reitittimestäsi että tietokoneestasi/tablettistasi.

Valitettavasti kaikissa reitittimissä ei ole Wi-Fi on/off-painiketta. Jos voit elää ilman Wi-Fi-yhteyttä, asiantuntija voi säätää Wi-Fi-toiminnon kokonaan pois päältä. HUOM! Monissa Wi-Fi-reitittimissä edes WPS-painikkeen painaminen ei auta. Esimerkiksi TP-LINKin Wi-Fi-reitittimissä radiotaajuussäteilyä ei voi kytkeä pois päältä. Voit painaa painikkeita ja valot lakkaavat vilkkumasta, mutta laite lähettää edelleen RF-säteilyä.

Mikäli kaikesta huolimatta haluat WiFi-yhteydellä olevan reitittimen, Full-Eco-valmiustilalla varustetussa laitteessa sähkömagneettinen säteily on 0 %, kun langattomia laitteita ei ole kytketty.

Sammuta Wi-Fi-yhteys reitittimestä sekä näytöltä. Käytä Ethernet-kaapelia tietokoneeseen/tablettiin.
Eri modeemit ja reitittimet. Kaikissa ei ole Wi-Fi on/off-painikkeita. Ajastin katkaisee virran yöllä. Säästää rahaa ja terveyttä!

Bluetooth: korvakuulokkeet, kaiuttimet

Suosittelemme, että kännykän Bluetooth-korvakuuloketta pidetään korvassa vain puhelun ajan. Emme suosittele Bluetooth-kuulokkeita pitkäkestoiseen musiikinkuunteluun, koska aivojen mikroaaltokuormitus on tällöin suuri. AirPod-tyyppisten korvakäytävään tungettavien langattomien kuulokkeiden aiheuttama aivojen säteilykuormitus on jopa suurempi kuin tiettyjen kännykkämallien.

Langattomat kuulokkeet voivat lähettää vaarallista säteilyä suoraan päähän. Tutkijoiden mukaan säteily on niin vaarallista, että se voi aiheuttaa syöpäriskin.

Äänikaapeli on helppo liittää musiikkikaiuttimeen, joten Bluetoothia ei tarvita. Jos puhelimessasi ei ole aux-liitäntää, äänikaapelia varten on olemassa aux-sovitin.

Käytä matkapuhelimen ja kaiuttimen välillä kaapelia, jotta vältät Bluetooth-säteilyn.

Tietokone, läppäri ja tablet

Suosittelemme läppärin käyttöä ulkoisella USB-näppäimistöllä, ulkoisella USB-hiirellä ja ulkoisella monitorilla. Nimittäin, läppärin näppäimistön kohdalla on useissa malleissa suuri pulssimainen magneettikenttä, joka on juuri sormenpäiden kohdalla. Sillä voi olla suuri merkitys, jos sinä/käsi/ vartalosi/pääsi ovat (vähintään) 1 metrin päässä laitteesta. Kannettava tietokone aiheuttaa a) magneettikenttiä b) sähkökenttiä c) transientteja d) joissakin malleissa myös mikroaaltokuormitusta (ilman, että Wi-Fi tai Bluetooth on käytössä). Monet ihmiset saavat päänsärkyä, iho-ongelmia jne., jos he istuvat kannettavan tietokoneen lähellä. Jotkin kannettavat tietokoneet ”vuotavat” paljon. Exposure to Electromagnetic Fields From Laptop Use of “Laptop” Computers.

Käytä langallista näppäimistöä, langallista hiirtä ja langallisia kuulokkeita. Ei langaton Bluetooth.

Samoin sylissä läppärin käyttäjän keskikehoon kohdistuu suuri kuormitus magneettikentästä ja radiotaajuuksista (jos WLAN, mobiilidata ja Bluetooth päällä).

Käytä näitä laitteita Ethernet-kaapelin kautta. Saatavilla on erilaisiin USB-portteihin sopivia Ethernet-sovittimia, jos laitteessa ei ole liitäntää Ethernet-kaapelille. Kytke Wi-Fi pois päältä.

Wi-Fi-säteily tunkeutuu 6-vuotiaan lapsen aivokudokseen saakka.

Varmista, että tietokoneessa/läppärissä on maadoitetulla pistokkeella varustettu virtajohto, joka on vuorostaan yhteydessä maadoitettuun pistorasiaan. Muuten sähkökenttä ylittää tietokonevalmistajia sertifioivan TCO Internationalin suositustasot.

Kuva 1. Tietokone joka on yhteydessä maadoitettu pistorasiaan: matala sähkökenttä.
Kuva 2. Tietokone joka on yhteydessä maadoittamaton pistorasiaan: korkea sähkökenttä.
Mittausetäisyys: noin 30 cm.
Tietokoneen etiketti vuodelta 2021.

TCO International – tietokoneiden ja monitorien sertifiointi.

Smart TV

Jos haluat liittää älytelevision verkkoon, suosittelemme Ethernet-kaapelia television ja modeemin/reitittimen välille. Tämä poistaa langattoman Wi-Fi:n tarpeen. Varmista, että Wi-Fi on kytketty pois päältä sekä televisiosta että modeemista/reitittimestä.

Älytelevisio voidaan liittää verkkoon Ethernet-kaapelilla.

Monet nykyaikaiset televisiot ovat alkaneet käyttää Bluetooth-kaukosäätimiä. Ne toimivat samalla tavalla kuin infrapunakaukosäätimet, mutta valopulssien sijaan ne lähettävät koodeja televisioon radioaaltojen välityksellä. Bluetooth aktivoituu kaukosäätimessä ja televisiossa, kun kaukosäädin on liikkeessä, ilman että painiketta tarvitsee edes painaa. Infrapunavalolla varustetut kaukosäätimet toimivat myös älytelevisioissa. Nämä ovat saatavilla erikseen.

Nykyaikaisessa televisiossa on Bluetooth-kaukosäädin. Myös tavallinen infrapunakaukosäädin toimii.

Jos haluat kirjoittaa televisiossa ja käyttää näytön osoitinta, suosittelemme langallista näppäimistöä ja hiirtä. USB-jatkokaapeleiden avulla voit pitää hiiren ja näppäimistön kauempana televisiosta.

Käytä langallista näppäimistöä, langallista hiirtä ja langallisia kuulokkeita langattoman Bluetooth-yhteyden sijaan.

Pelikonsoli

Laite kannattaa kytkeä irti seinästä yöksi, mikäli laite sijaitsee lastenhuoneessa. Erityisesti XBoxin Bluetooth&WLAN-antennit jäävät päälle (tietyissä malleissa), vaikka laite olisi asetettu lepotilaan. Ainakaan PlayStation 4:llä et voi kytkeä Wi-Fi-yhteyttä pois päältä. Vaikka käyttäisit langallista lähiverkkoa, Wi-Fi on silti käytössä PlayStation 4:ssä. Samaa ongelmaa ei ole PlayStation 3:lla, jossa Wi-Fi kytkeytyy pois päältä, jos valitset langallisen verkon.

PlayStation 4 WLAN-yhteydestä aiheutuvaa säteilyä vähennetään tiheällä metalliverkolla kuten hyttysverkolla tai säteilysuojakankaalla. Varmista kuitenkin, että tuulettimen ritilä on vapaa, jotta konsoli ei ylikuumene!

PlayStation 4 WLAN-säteilyä vähennetään metallihyttysverkolla tai säteilysuojakankaalla. Langallinen peliohjain langattomien Bluetooth-ohjainten sijaan.

PlayStation 4:ssä Bluetooth on kytkettävä pois päältä manuaalisesti. Asetukset > Laitteet > Sammuta laite. Jos sinulla on uudet PS4 DS4 -ohjaimet (CUH-ZCT2): Asetukset > Laitteet > Ohjaimet > Yhteysmenetelmä > Käytä USB-kaapelia.

PlayStation 3 -ohjaimissa Bluetooth on poistettu käytöstä, kun latauskaapeli kytketään. Suosittelemme Ethernet-yhteyttä ja USB-peliohjainten käyttöä langattomien Bluetooth-ohjainten sijaan.

Tämä langallinen ohjain sopii sekä PC:lle että Playstation 4:lle.

Xbox, Nintendo Switch- ja Wii-pelikonsoleissa on myös erilaisia langattomia Bluetooth-tarvikkeita. Jos sinulla on lisätietoja näistä pelikonsoleista, kerro meille!

Itkuhälytin

Itkuhälyttimet lähettävät radiotaajuista säteilyä. Osa markkinoilla olevista malleista lähettää säteilyä koko ajan, osa lähettää signaaleja harvemmin. Aseta hälytin aina mahdollisimman kauas vauvasta. Käytä hälytintä mahdollisimman harvoin ja ainoastaan todellisessa tarpeessa.

Philips Aventin vauvayksikkö ja vanhempien yksikkö säteilevät RF-säteilyä koko ajan. Vanhempien yksikkö säteilee erittäin paljon säteilyä.
CAPiDi-vauvayksikkö säteilee 4 sekunnin välein, ja jatkuvasti jos ympärillä on meteliä. Vanhempien yksikkö säteilee harvoin.

Taulukko: Itkuhälyttimien mittaus.

DECT-sisäpuhelin

DECT-puhelinjärjestelmän tukiasema (latausosa/teline) säteilee taukoamatta, vaikka puhelu ei olisi käynnissä. DECT-laitteen käyttöä emme suosittele ellei käyttäjällä ole DECT ECO Mode Plus-puhelinjärjestelmää, jossa tukiasema (latausosa) säteilee vain puhelun aikana ja tällöinkin tukiasema osaa lisäksi säädellä tehoaan päätelaitteen (langattoman DECT-luurin) etäisyyden perusteella. Langaton DECT-luuri tuottaa mikroaaltosäteilyä puhelun aikana, joten kannattaa pistää kaiutinpuhelutoiminto päälle luurissa ja laskea se pöydälle puhelun ajaksi.

1. DECT-puhelimen tukiasema säteilee runsaasti säteilyä koko ajan, vaikka puhelua ei olisi käynnissä. Mittarin enimmäisarvo 1827 mW/m2 (=1827000 µW/m2) ylittyy. 2. Kun DECT-tukiasema on irrotettu pistorasiasta, mittari näyttää vain vähäistä taustasäteilyä.

Sänky

Ensinnäkin – sammuta kaikki langattomat laitteet! Pidä kännykät ja tabletit toisessa huoneessa, jos mahdollista.

Varmista, että sängyn alla ei kulje sähköjohtoja tai työpisteissä ei ole virtajohtoja jalkojen alla. Tämä on korkean sähkökentän lisäksi myös työturvallisuusasia.

Väliseinissä olevat sähkökaapelit voivat tuottaa voimakkaita sähkökenttiä. Siksi suosittelemme, että on hyvä katkaista makuuhuoneessa oleva virta sähkökaapista tai sijoittaa sänky etäälle väliseinistä ja pistorasioista.

Sähkökaappiin on mahdollista asentaa päivä-/yökytkinjärjestelmä, joka katkaisee virran kaikesta muusta paitsi jääkaapista, pakastimesta, lämmitysjärjestelmästä ja esimerkiksi wc-valosta. Tämä voidaan tehdä myös huonekohtaisesti, jolloin viimeisen valon sammuttaminen sammuttaa sähköt koko huoneesta. Uudisrakentamisen yhteydessä voidaan heti asentaa suojattuja virtajohtoja vähentämään sähkömagneettisia kenttiä.

Älä nuku sähkökaappien vieressä tai seinä seinää vasten. Ne lähettävät voimakkaita magneettikenttiä.

Voimakkaat sähkökentät kaapeleista väliseinässä. Rakennusbiologien rajat ylittyvät.
Sähkökaappien voimakkaat magneettikentät. Älkää nukkuko sähkökaapin vieressä!

Joissakin moottorivuoteissa moottori on koko ajan aktiivinen. Kuvassa mittari näyttää voimakkaita sähkö- ja magneettikenttiä, jotka ovat peräisin maadoittamattomaan pistorasiaan kytketystä moottoripedistä.

Maadoittamattomaan pistorasiaan kytketyn moottoripedin voimakkaat sähkö- ja magneettikentät. Sängyn päältä mitattuna. Rakennusbiologin rajat on annettu.

Käytä maadoitettua pistorasiaa! Vedä pistoke pistorasiasta, kun olet säätänyt sängyn makuuasentoa!

Kuva 1. Maadoittamaton pistorasia. Kuva 2. Maadoitettu pistorasia.

Vältä sänkyjä ja patjoja, joissa on metalliosia. Metalli voi olla kuin antenni ja keskittää sähkömagneettisia kenttiä kehoon. Jousipatjoissa on metallijousia. Myös tasavirta (DC) magneettikenttä on suuresti muuttunut ja eroaa jousipatjoilla nukuttaessa maan magneettikentän luonnollisesti tasosta (n. 50 µT).

Futon-patja luonnonmateriaaleista on hyvä vaihtoehto. Esim. kotimainen Porin Villa ja Peite. Vaahtomuovipatjat sisältävät paljon kemikaaleja.

Lamppu

Maadoittamattomat lamput voivat tuottaa voimakkaita sähkökenttiä, vaikka ne olisi sammutettu. Pidä vähintään 1 metrin etäisyys lampuista ja niiden johdoista, erityisesti nukkuessasi!

Mittarilla voidaan mitata, miten päin lampun pistokkeen pitäisi mennä seinässä olevaan pistorasiaan. Sähkökenttä pienenee, kun vaihe on johdin, ei nolla.
Himmennin tuottaa voimakkaita sähkökenttiä ja transientteja riippumatta siitä, mihin suuntaan lampun pistoke on käännetty seinässä olevassa pistorasiassa.
LED-lamput, joissa on muuntaja pistokkeessa, säteilevät saman voimakkaan sähkökentän riippumatta siitä, mihin suuntaan pistoketta käännetään.
Hehkulamput ja halogeenilamput ovat parhaita terveydellesi. Sammuta valo, kun poistut huoneesta! Huomaa, että erit. halogeenilamput lämpiävät.

Muuntajilla varustetut laitteet aiheuttavat myös likaista sähköä / transientteja / piikkejä kaapelien ulkopuolellekin, jotka voidaan havainnoida LW- tai AM-radion avulla.

Matalaenergialamput säteilevät radiotaajuista säteilyä, ultraviolettisäteilyä ja otsonia. Loisteputkien ja pienloistelamppujen magneettikenttien voimakkuuden nopeat vaihtelut merkitsevät sitä, että ne vaikuttavat kehoon enemmän kuin tavallisten hehkulamppujen magneettikentät. Matalaenergialamppuja ja loistelamppuja vältetään erityisesti sähköherkkyyden, epilepsian ja migreenin yhteydessä. Lue lisää pienloistelampuista ja loistelampuista Vågbrytaren.se. EU aikoo kieltää suurimman osan elohopeaa sisältävistä lampuista ja loisteputkista vuoteen 2023 mennessä. Lähde: TT

Matalaenergialamput säteilevät radiotaajuista säteilyä, ultraviolettisäteilyä ja otsonia.

Mikroaaltouuni

Mikroaaltouunien ovet voivat käytön aikana vuotaa radiotaajuista säteilyä. Kuvan mikroaaltouunin testimittauksessa mittari reagoi vielä 8 metrin etäisyydellä mikroaaltouunista. Mikroaallot saavat ruoan osat värähtelemään ja ruoan rakenteen muuttumaan, jolloin ruoka muuttuu luonnottomaksi ja elimistölle vieraaksi. Elintarvikkeen tärkeät aineet tuhoutuvat ja elintarvikkeesta tulee mahdollisesti syöpää aiheuttava. Arthur Firstenbergin artikkeli mikroaaltouunivedellä kastelluista kasveista.

Mikroaaltouuni käynnissä: maksimiarvo 564,8 mW/m2
Mikroaaltouuni ei käynnissä: 0,0006 mW/m2

Hiustenkuivaaja

Hiustenkuivaajat tuottavat magneettikenttiä. Voit antaa hiusten kuivua luonnollisesti itsestään.

Kuva 1. Hiustenkuivaaja ei käynnissä: 3 nT. Kuva 2. Hiustenkuivaaja käynnissä: 40 nT. Rakennusbiologien rajat on annettu.

Matkapuhelintukiasemat

Jo vuonna 2000 ilmaisi Sir William Stewartin johtama komissio raportissaan Iso-Britanniassa, että “the beam of greatest intensity should not fall on any part of the school grounds or buildings without agreement from the school and parents”. Eli suosittivat, että tukiaseman antenni ei olisi koskaan kohdistettu suoraan ja vahvalla teholla koulun alueelle, ilman koulun ja vanhempien lupaa.

Euroopan parlamentti ja Euroopan neuvosto ovat huomauttaneet, että matkapuhelintukiasemien asennuksen kanssa tulisi olla varovainen erityisherkkien kohteiden (koulut, terveysasemat, asunnot) yhteydessä. Tämä on ymmärrettävää, koska matkapuhelimia koskevista epidemiologisista tutkimuksista jo valtaosa osoittaa riskiä.

Keski-Euroopassa teleoperaattorit yhdessä viranomaisten ja ympäristöjärjestöjen kanssa ovat kehittäneet Leitfaden Senderbau -ohjeiston, jossa matkapuhelintukiaseman kaikista antenneista yhteenlaskettu radiotaajuisen säteilyn tehotiheysarvo pitää olla alle <1000 µW/m2 (keskiarvo) lähellä erityiskohteita (koulut, sairaalat, asunnot ym.). Tämä on hyvä tavoite ja autamme viranomaisia tämän implementoinnissa.

4G / 5G-tukiasema.

Etäluettavat sähkömittarit

Valtaosa Suomessa olevista etäluettavista sähkömittareista sisältää RF-antennin ja laite on langattomasti yhteydessä tukiasemaan, joka on masto tai toinen etäluettava (ns. mesh-systeemi). Näiden laitteiden mahdollista kuormitusta voi merkittävästi pienentää varustamalla laitteen mukana tuleva pieni antenni pidemmällä kaapelilla tai asentamalla talon katolle suunta-antennin ja vetämällä siitä kaapeli etäluettavaan.

Langattomat mittarit voivat lähettää monta pulssia/signaaleja minuutissa. On myös mittareita, jotka voidaan asettaa lähettämään pulsseja vain 1-2 kertaa viikossa tai kuukaudessa. Norjalainen sähkömagneettista säteilyä mittaava konsultti tarkasti useita sähkömittareita. Tarkastusten mukaan mittareista Kastrup lähettää 164 ja Nuri 227 sarjaa vuorokaudessa. Aidonin mittari sen sijaan lähettää joka sekunti lyhyen sarjan pulsseja eli 83100 kertaa päivässä (yhteensä 28 minuuttia). Tämän seurauksena yhden kuukauden aikana mittari lähettää noin 2,5 miljoonaa pulssi-sarjaa, vaikka kuukausittaisen kulutuksen laskutusta varten tarvitaan vain yksi ainoa sarja kuukaudessa. (Rainer Nyberg)


On olemassa myös sähköverkon läpi kommunikoivia PLC (Power Line Communication)-etäluettavia sähkömittareita, joiden aiheuttamia jännitehäiriöitä voidaan vaimentaa suodattimella.

Lisää teknisiä tietoja on saatavilla osoitteessa Vågbrytaren.se. Artikkeli sähkömittareista ja terveysongelmista saatavilla osoitteessa Strålskyddsstiftelsen.se.

Tämä uusi sähkömittari (vuodesta 2020) lähettää langattomia signaaleja tunnin välein. Jotkin mittarit on asetettu lähettämään signaaleja tätä useammin.

Etäluettavat vesimittarit

Uuden asetuksen (814/2020) mukaan vesi-runkoputkistoa asennettaessa tai saneerattaessa on varmistettava, että esimerkiksi kerrostalon isännöitsijä voi etälukea jokaisen asunnon kylmän ja kuuman veden kulutuksen. Vesimittarit voi kytkeä langattomasti tai langallisesti päämittariin. Laajojen tutkimusten ja useissa maissa tehtyjen oikeuspäätösten mukaan langattomien vesimitta-reiden lähettämä sähkömagneettinen säteily on vakava terveysriski. Lain mukaan ketään ei saa säteilyttää vastoin hänen tahtoaan. Terveydelle haitallisen säteilyn minimoimiseen liittyvää lisätietoa ja malli langallisten vesimittareiden vetoomusta varten löytyy täältä.

Radiotaajuisen säteilyn suositustasot

Kuva: EUROPAEM (European Academy of Environmental Medicine) suositustasot radiotaajuisen säteilyn osalta.
Huomaa tiukka suositus: Wi-Fi (WLAN)  < 10 µW/m2 (huippuarvo, peak)

Lisätietoa

BioInitiative –raportti: http://www.bioinitiative.org , http://tinyurl.com/EMF-research

EMF Portal-tutkimuspalvelu: http://www.emf-portal.org

Belyaev, I., Dean, A., Eger, H., Hubmann, G., Jandrisovits, R., Kern, M., Kundi, M., Moshammer, H., Lercher, P., Müller, K., Oberfeld, G., Ohnsorge, P., Pelzmann, P., Scheingraber, C., & Thill, R. (2016). EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses. Reviews on Environmental Health, 31(3), 363–397. https://doi.org/10.1515/reveh-2016-0011