Säteilyturva-logo
Valikko

Uutiset

15.09.2023

Älypuhelin pois päältä tai offline-tilassa koulussa!

Miksi on tärkeää, että älypuhelimet ovat koulupäivän aikana kokonaan pois päältä tai ainakin lentokonetilassa? Koska älypuhelinten aktiiviset sovellukset elävät omaa elämäänsä taskuissa ja koululaukuissa. Säteilymittarin avulla näemme, että älypuhelin voi lähettää suuria määriä säteilyä joka sekunti, vaikka sitä ei käytettäisikään. Videolla näytetään, miten älypuhelimen säteilyä voidaan vähentää ja siten pidentää akunkestoa ja säästää sähköä.

02.08.2023

Kiista maanomistajan ja teleyhtiön välillä

Lainsäädäntö EU:ssa ja Suomessa on vähitellen kehittynyt niin, että teleoperaattoreille on annettu yhä enemmän oikeuksia sijoittaa antenneja ja lähettimiä myös omakotitaloihin, niiden julkisivuihin sekä yksityisalueilla oleviin metsiin ja tontteihin. Hbl:n artikkelissa 25.7.2023 kuvataan nyt tällainen tapaus, jossa näitä oikeuksia todennäköisesti tullaan tutkimaan oikeudessa. Jos operaattorit voittavat oikeusjutun, ne voivat vapaasti laajentaa matkapuhelinverkkoa haluamallaan tavalla, enemmän tai vähemmän kiinteistönomistajan toiveista ja tahdosta riippumatta.

21.07.2023

Digitalisointi pysäytetään Ruotsin kouluissa

Ruotsin hallitus hylkää Opetusviraston uuden strategian koulujen digitaalisista välineistä. Vuonna 2013 julkaistussa PISA-raportissa, kävi ilmi, että oppilaat, jotka olivat alkaneet käyttämään tietokoneita ja tabletteja opetuksessa, saavuttivat huomattavasti huonompia tuloksia. Suomessa aiotaan tehdä laki mobiililaitteiden käytön rajoittamiseksi koulupäivän aikana. Yksi aihe, jota ei käsitellä, on se, että Wi-Fi-reitittimien, langattomasti yhdistettyjen tietokoneiden, tablettien ja matkapuhelimien käyttö aiheuttaa mikroaaltosäteilyä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä ja keskittymisongelmia.

14.06.2023

Aika vaatia tuulivoiman muuttamista terveellisemmäksi ja ympäristöturvallisemmaksi

Tuulienergian ilmaisuus puoltaa tuulivoiman käyttöä, mutta se ei ole lainkaan niin ”vihreää” kuin väitetään.
Tuulivoimaloiden ja niiden käyttämien korkeajännitelinjojen on todettu aiheuttavan paljon vahinkoa eläimille, ympäristölle ja ihmisille. Yksi turbiini voi 40 miljoonaa hyönteistä vuodessa. Ranskalaisen maanviljelijän 400 lehmää kuoli kuudessa vuodessa lähistölle rakennetun tuulipuiston käyttöönotosta. Porot pysyvät useiden kilometrien päässä tuulivoimaloista.

12.05.2023

Mies sai kasvaimen matkapuhelimen käytön vuoksi

Työtapaturmalaitos määrättiin maksamaan työntekijälle korvaus.
Hän käytti puhelinta 13 vuoden ajan keskimäärin 2,5 tuntia päivässä työssään. Kun entinen teknikko huomasi kärsivänsä hyvälaatuisesta kasvaimesta korvassaan, hän pyysi INAILilta (Italian kansalliselta tapaturmavakuutuslaitokselta) työtapaturmaeläkettä. Torinon hovioikeudessa hän lopulta voitti casen ja INAIL on tuomittu valituksen perusteella myöntämään hänelle työkyvyttömyyseläkettä miehen saatua kuulohermokasvaimen.

23.09.2022

Langattomien verkkojen riskejä koskevaa tutkimustietoa vähätellään EU:ssa

Suomen Säteilyturvan puheenjohtaja, professori Rainer Nyberg, on uuden tieteellisen katsauksen ensimmäinen kirjoittaja. Hiljattain julkaistu tutkimusraportti osoittaa, että Euroopan unioni pitää taloudellisia tekijöitä tärkeämpinä  kuin kansanterveyden turvaaminen langattomien teknologioiden käyttöönotossa. Raportti perustuu yli 100 tieteelliseen ja oikeudelliseen asiakirjaan. EU:n oikeuskäytännössä vaaditaan kuitenkin päinvastoin, että kansanterveyden suojelu … on asetettava taloudellisten näkökohtien edelle.

22.09.2022

50 kuollutta lehmää – maidontuottaja kytki pois päältä matkapuhelinmaston (Osa 2)

Ranskalainen maidontuottaja sammutti hiljattain itse 200 metrin päässä maatilaltaan olevan matkapuhelinmaston. Masto otettiin käyttöön kesällä 2021, minkä jälkeen noin 50 lehmää kuoli ja tilan maidontuotanto romahti. Lehmien terveydentilan seuraamiseksi oikeus määräsi toukokuussa 2022 maston kytkettäväksi pois päältä. Maanviljelijän sammutustoimenpidettä edeltävänä päivänä tuomioistuin oli kuitenkin kumonnut mastoa koskevan sulkumääräyksen.

13.06.2022

Suojeleeko STUK kansalaisia vai teleyhtiöitä?

Suomen ja EU:n lainsäädännössä sekä useissa kansainvälisissä sopimuksissa edellytetään, että ihmisiä ja eläimiä suojellaan ympäristömyrkkyjen ja säteilyn aiheuttamilta vahingoilta. Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan säteilystä aiheutuu todistettavasti vahinkoa vain, mikäli se aiheuttaa kudoksen lämpenemistä. Siten STUK valitettavasti ohittaa kaikki muista kuin lämmittämismenetelmistä saadut näytöt ja tutkimustulokset.