Säteilyturva-logo
Valikko

Uutiset

15.09.2023

Älypuhelin pois päältä tai offline-tilassa koulussa!

Miksi on tärkeää, että älypuhelimet ovat koulupäivän aikana kokonaan pois päältä tai ainakin lentokonetilassa? Koska älypuhelinten aktiiviset sovellukset elävät omaa elämäänsä taskuissa ja koululaukuissa. Säteilymittarin avulla näemme, että älypuhelin voi lähettää suuria määriä säteilyä joka sekunti, vaikka sitä ei käytettäisikään. Videolla näytetään, miten älypuhelimen säteilyä voidaan vähentää ja siten pidentää akunkestoa ja säästää sähköä.

15.10.2024

Eri näkökulmat säteilyyn on syytä säilyttää

Väittely säteilystä jatkuu. Pedersören kansalaisopiston mobiilisäteilyn terveysvaikutuksia koskeva kurssi peruttiin syksyn ohjelmasta sen jälkeen kun Österbottens Tidning ja Vasabladet olivat esittäneet kritiikkiään digilehden pääkirjoituksissa 16.8.2024 (ja seuraavana päivänä painetuissa lehdissään). Martina Lamperon toinen mielipidekirjoitus julkaistiin digilehdissä 3.9.2024 (ja seuraavana päivänä painetuissa lehdissä). Tässä on mielipidekijoitus kokonaisuudessaan. Täydentävät kuvat on lisätty…

14.08.2024

Ensimmäinen tutkimus 5G:n terveysvaikutuksista maailmassa

Ruotsalainen tutkimusryhmä on julkaissut tähän mennessä ensimmäisen tutkimuksen 5G-tukiasemien säteilyn vaikutuksista ihmisten terveyteen. Tulokset osoittavat, että 5G lisää huomattavasti säteilyaltistusta ja terveyshaitat ilmenevät lähes välittömästi sen jälkeen, kun 5G on kytketty päälle ihmisten kotien lähellä. Tutkimukseen osallistui myös kolme lasta, iältään neljästä kahdeksaan vuotiaita. Useissa tapauksissa oireet olivat niin vakavia, että ihmiset joutuivat jättämään kotinsa lopullisesti.

07.04.2024

Eläimiä ja säteilyä koskeva vetoomus YK:lle

Yhdistyksemme on kääntänyt YK:n ympäristöohjelmalle osoitetun englanninkielisen pyynnön luonnonvaraisten eläinten altistumisesta langattomille ja sähkömagneettisille kentille. Villieläimet ja luonnonympäristö ovat vaarassa. Vetoomuksen perusteena olevassa katsauksessa havaittiin vaikutuksia eläinten lisääntymiseen, immuunijärjestelmän terveyteen, pesimiseen ja eloonjäämiseen. Säteilyn vaikutukset ovat ilmenneet eläimissä myös lisääntymiskyvyn heikkenemisenä, käyttäytymisen muuttumisena, hapetusstressin lisääntymisenä, DNA-vaurioina, kehityshäiriöinä ja muistin heikkenemisenä.

02.08.2023

Kiista maanomistajan ja teleyhtiön välillä

Lainsäädäntö EU:ssa ja Suomessa on vähitellen kehittynyt niin, että teleoperaattoreille on annettu yhä enemmän oikeuksia sijoittaa antenneja ja lähettimiä myös omakotitaloihin, niiden julkisivuihin sekä yksityisalueilla oleviin metsiin ja tontteihin. Hbl:n artikkelissa 25.7.2023 kuvataan nyt tällainen tapaus, jossa näitä oikeuksia todennäköisesti tullaan tutkimaan oikeudessa. Jos operaattorit voittavat oikeusjutun, ne voivat vapaasti laajentaa matkapuhelinverkkoa haluamallaan tavalla, enemmän tai vähemmän kiinteistönomistajan toiveista ja tahdosta riippumatta.

21.07.2023

Digitalisointi pysäytetään Ruotsin kouluissa

Ruotsin hallitus hylkää Opetusviraston uuden strategian koulujen digitaalisista välineistä. Vuonna 2013 julkaistussa PISA-raportissa, kävi ilmi, että oppilaat, jotka olivat alkaneet käyttämään tietokoneita ja tabletteja opetuksessa, saavuttivat huomattavasti huonompia tuloksia. Suomessa aiotaan tehdä laki mobiililaitteiden käytön rajoittamiseksi koulupäivän aikana. Yksi aihe, jota ei käsitellä, on se, että Wi-Fi-reitittimien, langattomasti yhdistettyjen tietokoneiden, tablettien ja matkapuhelimien käyttö aiheuttaa mikroaaltosäteilyä, joka voi aiheuttaa päänsärkyä ja keskittymisongelmia.

14.06.2023

Aika vaatia tuulivoiman muuttamista terveellisemmäksi ja ympäristöturvallisemmaksi

Tuulienergian ilmaisuus puoltaa tuulivoiman käyttöä, mutta se ei ole lainkaan niin ”vihreää” kuin väitetään.
Tuulivoimaloiden ja niiden käyttämien korkeajännitelinjojen on todettu aiheuttavan paljon vahinkoa eläimille, ympäristölle ja ihmisille. Yksi turbiini voi 40 miljoonaa hyönteistä vuodessa. Ranskalaisen maanviljelijän 400 lehmää kuoli kuudessa vuodessa lähistölle rakennetun tuulipuiston käyttöönotosta. Porot pysyvät useiden kilometrien päässä tuulivoimaloista.

12.05.2023

Mies sai kasvaimen matkapuhelimen käytön vuoksi

Työtapaturmalaitos määrättiin maksamaan työntekijälle korvaus.
Hän käytti puhelinta 13 vuoden ajan keskimäärin 2,5 tuntia päivässä työssään. Kun entinen teknikko huomasi kärsivänsä hyvälaatuisesta kasvaimesta korvassaan, hän pyysi INAILilta (Italian kansalliselta tapaturmavakuutuslaitokselta) työtapaturmaeläkettä. Torinon hovioikeudessa hän lopulta voitti casen ja INAIL on tuomittu valituksen perusteella myöntämään hänelle työkyvyttömyyseläkettä miehen saatua kuulohermokasvaimen.

23.09.2022

Langattomien verkkojen riskejä koskevaa tutkimustietoa vähätellään EU:ssa

Suomen Säteilyturvan puheenjohtaja, professori Rainer Nyberg, on uuden tieteellisen katsauksen ensimmäinen kirjoittaja. Hiljattain julkaistu tutkimusraportti osoittaa, että Euroopan unioni pitää taloudellisia tekijöitä tärkeämpinä  kuin kansanterveyden turvaaminen langattomien teknologioiden käyttöönotossa. Raportti perustuu yli 100 tieteelliseen ja oikeudelliseen asiakirjaan. EU:n oikeuskäytännössä vaaditaan kuitenkin päinvastoin, että kansanterveyden suojelu … on asetettava taloudellisten näkökohtien edelle.

22.09.2022

50 kuollutta lehmää – maidontuottaja kytki pois päältä matkapuhelinmaston (Osa 2)

Ranskalainen maidontuottaja sammutti hiljattain itse 200 metrin päässä maatilaltaan olevan matkapuhelinmaston. Masto otettiin käyttöön kesällä 2021, minkä jälkeen noin 50 lehmää kuoli ja tilan maidontuotanto romahti. Lehmien terveydentilan seuraamiseksi oikeus määräsi toukokuussa 2022 maston kytkettäväksi pois päältä. Maanviljelijän sammutustoimenpidettä edeltävänä päivänä tuomioistuin oli kuitenkin kumonnut mastoa koskevan sulkumääräyksen.

13.06.2022

Suojeleeko STUK kansalaisia vai teleyhtiöitä?

Suomen ja EU:n lainsäädännössä sekä useissa kansainvälisissä sopimuksissa edellytetään, että ihmisiä ja eläimiä suojellaan ympäristömyrkkyjen ja säteilyn aiheuttamilta vahingoilta. Säteilyturvakeskuksen (STUK) mukaan säteilystä aiheutuu todistettavasti vahinkoa vain, mikäli se aiheuttaa kudoksen lämpenemistä. Siten STUK valitettavasti ohittaa kaikki muista kuin lämmittämismenetelmistä saadut näytöt ja tutkimustulokset.