Säteilyturva-logo
Valikko

Sänky

Teksti: FT Mikko Ahonen, insinööri Martina Lampero

Ensinnäkin – sammuta kaikki langattomat laitteet! Pidä kännykät ja tabletit toisessa huoneessa, jos mahdollista.

Varmista, että sängyn alla ei kulje sähköjohtoja tai työpisteissä ei ole virtajohtoja jalkojen alla. Tämä on turhan korkean sähkökentän lisäksi myös työturvallisuusasia.

Väliseinissä olevat sähkökaapelit voivat lähettää voimakkaita sähkökenttiä. Suosittelemme, että makuuhuoneen virta katkaistaan sähkökaapista.

Voimakkaat sähkökentät kaapeleista väliseinässä. Rakennusbiologien rajat on annettu.

Älä nuku sähkökaappien vieressä tai seinä seinää vasten. Ne lähettävät voimakkaita magneettikenttiä.

Sähkökaappien voimakkaat magneettikentät. Älkää nukkuko vierekkäin!

Joissakin moottorivuoteissa moottori on koko ajan aktiivinen. Kuvassa mittari näyttää voimakkaita sähkö- ja magneettikenttiä, jotka ovat peräisin maadoittamattomaan pistorasiaan kytketystä moottoripedistä.

Maadoittamattomaan pistorasiaan kytketyn moottoripedin voimakkaat sähkö- ja magneettikentät. Rakennusbiologin rajat on annettu.

Käytä maadoitettua pistorasiaa! Vedä pistoke pistorasiasta, kun olet säätänyt sängyn makuuasentoa!

Kuva 1. Maadoittamaton pistorasia. Kuva 2. Maadoitettu pistorasia.

Vältä sänkyjä ja patjoja, joissa on metalliosia. Metalli voi olla kuin antenni ja keskittää sähkömagneettisia kenttiä kehoon. Jousipatjoissa on metallijousia. Tutkimus osoittaa, että sekä ihosyöpä että rintasyöpä korreloivat voimakkaasti jousipatjojen käytön kanssa. Hallberg, 2010. Ericssonin entinen ympäristöpäällikkö.

Futon-patja luonnonmateriaaleista on hyvä vaihtoehto. Esim. kotimainen Porin Villa ja Peite. Vaahtomuovipatjat sisältävät paljon kemikaaleja.