Säteilyturva-logo
Valikko

Matkapuhelintukiasemat

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen

Jo vuonna 2000 ilmaisi Sir William Stewartin johtama komissio raportissaan Iso-Britanniassa, että “the beam of greatest intensity should not fall on any part of the school grounds or buildings without agreement from the school and parents”. Eli suosittivat, että tukiaseman antenni ei olisi koskaan kohdistettu suoraan ja vahvalla teholla koulun alueelle, ilman koulun ja vanhempien lupaa.

Euroopan parlamentti ja Euroopan neuvosto ovat huomauttaneet, että matkapuhelintukiasemien asennuksen kanssa tulisi olla varovainen erityisherkkien kohteiden (koulut, terveysasemat, asunnot) yhteydessä. Tämä on ymmärrettävää, koska matkapuhelimia koskevista epidemiologisista tutkimuksista jo valtaosa osoittaa riskiä.

Keski-Euroopassa teleoperaattorit yhdessä viranomaisten ja ympäristöjärjestöjen kanssa ovat kehittäneet Leitfaden Senderbau -ohjeiston, jossa matkapuhelintukiaseman kaikista antenneista yhteenlaskettu radiotaajuisen säteilyn tehotiheysarvo pitää olla alle <1000 µW/m2 (keskiarvo) lähellä erityiskohteita (koulut, sairaalat, asunnot ym.). Tämä on hyvä tavoite ja autamme viranomaisia tämän implementoinnissa.

4G / 5G-tukiasema.

Radiotaajuisen säteilyn suositustasot

Kuva: EUROPAEM (European Academy of Environmental Medicine) suositustasot radiotaajuisen säteilyn osalta.