Säteilyturva-logo
Valikko

Tietokone, läppäri ja tablet

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen

Suosittelemme läppärin käyttöä ulkoisella USB-näppäimistöllä, ulkoisella USB-hiirellä ja ulkoisella monitorilla. Nimittäin, läppärin näppäimistön kohdalla on useissa malleissa suuri pulssimainen magneettikenttä, joka on juuri sormenpäiden kohdalla. Sillä voi olla suuri merkitys, jos sinä/käsi/ vartalosi/pääsi ovat (vähintään) 1 metrin päässä laitteesta. Kannettava tietokone aiheuttaa a) magneettikenttiä b) sähkökenttiä c) transientteja d) joissakin malleissa myös mikroaaltokuormitusta (ilman, että Wi-Fi tai Bluetooth on käytössä). Monet ihmiset saavat päänsärkyä, iho-ongelmia jne., jos he istuvat kannettavan tietokoneen lähellä. Jotkin kannettavat tietokoneet ”vuotavat” paljon. Exposure to Electromagnetic Fields From Laptop Use of “Laptop” Computers.

Käytä langallista näppäimistöä, langallista hiirtä ja langallisia kuulokkeita. Ei langaton Bluetooth.

Samoin sylissä läppärin käyttäjän keskikehoon kohdistuu suuri kuormitus magneettikentästä ja radiotaajuuksista (jos WLAN, mobiilidata ja Bluetooth päällä).

Käytä näitä laitteita Ethernet-kaapelin kautta. Saatavilla on erilaisiin USB-portteihin sopivia Ethernet-sovittimia, jos laitteessa ei ole liitäntää Ethernet-kaapelille. Kytke Wi-Fi pois päältä.

Wi-Fi-säteily tunkeutuu 6-vuotiaan lapsen aivokudokseen saakka.

Varmista, että tietokoneessa/läppärissä on maadoitetulla pistokkeella varustettu virtajohto, joka on vuorostaan yhteydessä maadoitettuun pistorasiaan. Muuten sähkökenttä ylittää tietokonevalmistajia sertifioivan TCO Internationalin suositustasot.

Kuva 1. Tietokone joka on yhteydessä maadoitettu pistorasiaan: matala sähkökenttä.
Kuva 2. Tietokone joka on yhteydessä maadoittamaton pistorasiaan: korkea sähkökenttä.
Tietokoneen etiketti vuodelta 2021.

TCO International – tietokoneiden ja monitorien sertifiointi.