Säteilyturva-logo
Valikko

Kiista maanomistajan ja teleyhtiön välillä

02.08.2023

Lainsäädäntö EU:ssa ja Suomessa on vähitellen kehittynyt niin, että teleoperaattoreille on annettu yhä enemmän oikeuksia sijoittaa antenneja ja lähettimiä myös omakotitaloihin, niiden julkisivuihin sekä yksityisalueilla oleviin metsiin ja tontteihin. Hbl:n artikkelissa 25.7.2023 kuvataan nyt tällainen tapaus, jossa näitä oikeuksia todennäköisesti tullaan tutkimaan oikeudessa. Jos operaattorit voittavat oikeusjutun, ne voivat vapaasti laajentaa matkapuhelinverkkoa haluamallaan tavalla, enemmän tai vähemmän kiinteistönomistajan toiveista ja tahdosta riippumatta.

Suomenkielinen referaatti: Sähköherkät ry.

Porvoossa on jo vuosikaudet ollut vireillä kiista maanomistajan ja teleyhtiön välillä. Kiista koskee yksityiselle maalle pystytettyä matkapuhelintukiasemaa. Maanomistaja Reidar Westman ei halua uusia vuoden 2021 lopussa rauennutta 25-vuotista vuokrasopimusta Telia Towers -yhtiön kanssa, mutta Telia ei hyväksy irtisanomista.

Nyt tilanne on kärjistynyt, koska tukiasemassa on tekninen vika, eikä maanomistaja päästä tukiaseman vuokralaista, Elisaa, korjaamaan sitä. Seurauksena osa alueen asukkaista joutuu elämään ilman nettiyhteyttä.

Kiista on Porvoon lupa- ja valvontalautakunnassa käsiteltävänä nyt kolmatta kertaa.

Mastojen sijoittamisesta on säädetty viestintäpalveluja koskevassa laissa. Kärjistetysti ilmaistuna laki antaa teleoperaattorille mahdollisuuden maan pakko-ottoon telemastoa varten, jos maanomistaja vastustaa sjoitusta eikä tukiasemaa ole mahdollista pystyttää johonkin muualle. Vuokrasumma määritetään arviointilautakunnassa, ja se on usein nimellinen. Maanomistaja Westmanin asianajaja tulkitsee, että laki koskee vain uusia tukiasemasijoituksia. Tästä tapauksesta saattaa tulla ensimmäinen kerta, kun lakia testataan oikeudessa.

Artikkeli Hufvudstadsbladetissa 25.7.2023. Artikkelissa on maksumuuri.