Säteilyturva-logo
Valikko

Ranskalainen tuomioistuin: matkapuhelinmasto on suljettava – 40 lehmää on kuollut (Osa 1)

22.09.2022

Lähde: Strålskyddsstiftelsen, Ruotsi www.stralskyddsstiftelsen.se (luvalla). Suomenkielinen käännös: Marita Niemelä

Sen jälkeen kun 4G-masto otettiin käyttöön 200 metrin päässä tilalta heinäkuussa 2021, 40 lehmää on kuollut ja maidontuotanto on laskenut jyrkästi. Clermont-Ferrandin tuomioistuin päätti 20. toukokuuta, että masto on suljettava kahdeksi kuukaudeksi. Sillä välin asiantuntijat tutkivat, onko lehmäkarjan terveys parantumassa.

Maidontuottaja Frédéric Salgues huomasi vaikutuksen lypsylehmiinsä muutamassa päivässä sen jälkeen, kun teleoperaattori Orangen 4G-masto otettiin käyttöön 200 metrin päässä tilalta viime heinäkuussa. Maidontuotanto laski 25 litrasta lehmää kohti ennen maston asentamista nykyiseen 14 litraan lehmää kohti. Yhteensä 200 lehmästä 40 on tähän mennessä kuollut. Jotkut lehmät ovat sokeutuneet ja useimmilla niistä on kaihi. Koko lehmäkarja syö ja juo huonosti, ja eläinten käyttäytyminen on muuttunut. Lehmät on koottu ryhmään mahdollisimman kauas mastosta (video). Veden ja rehun analyyseissä ei ole havaittu mitään, mikä selittäisi karjan terveydentilan heikkenemisen:

– Nykyään lypsykarjamme on dramaattisen alipainoista. Normaalisti 6 kuukauden ikäinen vasikka painaa 200 kiloa, mutta viimeksi punnittu vasikka painoi vain 104 kiloa. Pelkästään viime viikolla kaksi lehmää kuoli”, Fréderic Salgues kertoo.

Vuonna 2008 yrityksensä aloittanut Salgues jatkaa, ettei hän ole koskaan aikaisemmin havainnut vastaavaa käyttäytymistä eläinten keskuudessa:

– He eivät enää juo. Et tunnista heitä. He ovat kuin zombeja. Ne liikkuvat kuin robotit. Häntä ei enää liiku. Se on kamalaa.

Frédéric Salguesin mukaan maidontuotannon jyrkkää ja nopeaa laskua ei voi selittää muilla tekijöillä kuin matkapuhelinmastoilla.

Keski-Ranskassa Clermont-Ferrandissa sijaitseva tuomioistuin pyysi asiantuntijalausuntoa professorilta ja eläinlääkäriltä. Eläinlääkäri totesi lausunnossaan, että masto olisi kytkettävä pois päältä kahdeksi tai kolmeksi kuukaudeksi, jotta asiantuntijat voisivat tutkia liikkuvan maston haitallisia vaikutuksia eläinten terveyteen ja käyttäytymiseen. Jos maston kytkeminen pois päältä johtaa maidontuotannon lisääntymiseen ja maston uudelleen käyttöön kytkeminen tauon jälkeen johtaa maidontuotannon vähenemiseen, on myönnettävä mastolla olevan haitallinen vaikutus eläimiin. Tuomioistuin siten noudatti asiantuntijan suositusta.

Pormestari huolissaan kansanterveydestä
Frédéric Salgues kertoo AFP:lle toivovansa, että hänen lehmänsä voivat nyt toipua mahdollisimman pian. Hänelle ja hänen perheelleen tuomioistuimen päätös on suuri helpotus ja voitto, sillä he ovat viime kesäisen maston pystyttämisen jälkeen kärsineet taloudellisesti eläinten terveyden heikkenemisestä.

Kylän pormestari Philippe Molhérat oli päävastuussa päätöksestä myöntää lupa mastolle. Mutta kun hänelle oli kerrottu 4G-maston vakavista seurauksista karjalle, hän todisti oikeudessa karjanomistajan puolesta. Hän sanoi pelkäävänsä inhimillistä katastrofia ja huolensa kasvavan kylän 1500 asukkaalle aiheutuvista seurauksista.

Teleoperaattorit Orange, Free ja Bougyes Telecom, joita päätös koskee, väittivät oikeudessa, ettei ole olemassa tieteellistä näyttöä matkapuhelinmastojen säteilyn vaikutuksista eläinten terveyteen.


Edellinen artikkeli: yli 50 viljelijää kärsii
Marraskuussa 2020 Strålskyddsstiftelsen raportoi, että useiden karjanomistajien Ranskassa kärsivän samalla tavalla eläinten terveyden dramaattisesta heikkenemisestä. Yli 50 viljelijää oli kärsinyt karjan, erityisesti lehmien, epänormaalista kuolleisuudesta ja sairastuvuudesta. Syynä epäillään olevan voimajohtojen, matkapuhelinmastojen, tuulivoimaloiden, aurinkosähkölaitosten aurinkokennojen ja muuntajien aiheuttamat kohonneet säteilypitoisuudet maaperässä, ilmassa ja vedessä.

Yksi vahinkoa kärsineistä maanviljelijöistä on Côtes-d’Armorin alueella toimiva Stéphane Le Béchec. Hän menetti 250 lehmää ja vasikkaa vain 4,5 vuodessa. Tilalla mitattiin korkeita säteilypitoisuuksia maaperästä ja vedestä. Yli neljä vuotta kestäneiden tutkimusten jälkeen hän on nyt vakuuttunut siitä, että kahden matkapuhelinmaston, voimalinjan, viereisten tuulivoimaloiden ja aurinkokennojen säteily on syynä eläinten joukkokuolemiin ja terveyden heikkenemiseen. Tällä videolla näkyy kaksi matkapuhelinmastoa ja voimajohto, jonka epäillään vaikuttaneen kärsimyksiin.

Eläimet joivat poikkeuksellisen vähän vettä ja lypsivät paljon normaalia vähemmän. Kuolemansyitä olivat muun muassa sydänkohtaukset, aivohalvaukset ja verenvuodot. Eläimet käyttäytyivät epänormaalisti, niiden ruumiinlämpö oli poikkeuksellisen alhainen (36 astetta 38 asteen sijasta) ja niillä oli virtsatietulehduksia. Stéphane Le Béchéc totesi myös lintujen ja hyönteisten kadonneen. Lue koko artikkeli täältä.

Tuore artikkeli aiheesta:Lähteet:
https://www.francebleu.fr/infos/societe/antenne-4g-la-justice-ordonne-une-expertise-apres-la-mort-d-une-trentaine-de-bovins-a-mazeyrat-d-1645190885

https://www.leprogres.fr/faits-divers-justice/2022/02/17/antenne-4g-et-bovins-morts-a-mazeyrat-d-allier-une-decision-tres-attendue-sera-rendue-vendredi

https://www.zoomdici.fr/actualite/antenne-4g-mazeyrat-lexpert-judiciaire-exige-larret-des-emissions

https://www.connexionfrance.com/article/French-news/French-court-orders-4G-antenna-switch-off-over-cow-health-concerns

https://www.leprogres.fr/faits-divers-justice/2022/02/17/antenne-4g-et-bovins-morts-a-mazeyrat-d-allier-une-decision-tres-attendue-sera-rendue-vendredi