Säteilyturva-logo
Meny

Skydda dig

SnabbguideMobiltelefonKlockaMobilt bredband & mokkulaWi-Fi-routerHörlurar & högtalareDator & surfplattaSmart TV & spelkonsolBabyvaktDECT/trådlös hemtelefonSovplatsLampaMikrougn & hårfönMobilmaster/basstationerEl- & vattenmätare

Text: fil.dr Mikko Ahonen, ingenjör Martina Lampero, professor Rainer Nyberg

Mobiltelefoner, surfplattor och bärbara datorer kan användas på ett mycket hälsosammare och mer energieffektivt sätt.

Här finns också tips för installation av Wi-Fi-routrar och mobilmaster/basstationer (särskilt i skolor och bostadshus).

Snabbguide för säkrare mobilanvändning

Mobiltelefon

 • Håll aldrig telefonen bredvid huvudet. Den ska vara minst 2 cm från din kropp. Använd kabelburna handsfree eller headset-hörlurar.
 • Stäng av telefonen eller sätt den alltid i flygplansläge om du inte behöver vara nåbar.
 • Ladda ner video- och ljudfiler i förväg och titta/lyssna i offline-/flygplansläge.
 • Om du måste vara nåbar, stäng av mobildata, Wi-Fi (WLAN) och Bluetooth. Använd vanlig samtalsanslutning. Då avger telefonen mindre strålning.
 • Gravida kvinnor bör undvika att använda telefonen och även försöka undvika områden med höga strålningsnivåer. Om telefonen eller den bärbara datorn hålls över magen kan fostrets hjärna som är under utveckling, befinna sig direkt under antennen. Inte bra.
 • Försök att begränsa barnens mobilanvändning så mycket som möjligt. Barn under 16 år bör endast använda sina telefoner i nödsituationer, enligt Wiens Läkarsällskap.
 • Undvik 5G-telefoner. De har ett frekvensområde på 3,3-3,8 GHz. Om det är möjligt kan du ställa in telefonen så att den använder 3G-läget. Då avger den vanligtvis mindre strålning.

Wi-Fi (WLAN)

 • Wi-Fi, trådlöst nätverk utan kabel, strålar 24/7 och är därför mycket skadligt.
 • Anslut till routern (nätverks-boxen) med Ethernet nätverkskabel och stäng av Wi-Fi i både router och dator/läsplatta. Det är helt möjligt med både dator och läsplatta.
 • Stäng av routern helt när du inte behöver använda den. Definitivt på natten.
 • Om du måste använda Wi-Fi, använd inte 5 GHz-bandet. Använd 2,45 GHz och be en tekniskt kunnig vän att justera Wi-Fi-routerns effekt (power) till lägsta möjliga nivå.

Bärbar dator, surfplatta

 • Stäng alltid av Wi-Fi och Bluetooth. Den bärbara datorns Wi-Fi strålar när den är på, även om du inte använder den. Använd helst flygplansläge.
 • Håll inte den bärbara datorn i famnen. Den ska vara minst 20 cm från din kropp.
 • Använd en Ethernet-kabel alltid när det är möjligt!!


Strålningsmätningar
I denna film får ni se då ingenjör Martina Lampero mäter strålning från en smartmobil + laddare, dator, sänglampor, väckarklockor, smartklockor, babyvakter, trådlösa hemtelefoner och en elektriskt styrd säng. Många lösningar visas på hur du kan minska strålningen i ditt hem. Filmen är utan ljud. Se filmen

Varför är det viktigt att smartmobiler är helt avstängda eller i flygplansläge under skoldagen? Jo, för att smartmobilernas aktiva appar lever sitt eget liv i fickor och skolväskor. Med hjälp av en strålningsmätare ser vi att en smartmobil kan avge hög strålning varje sekund, även då den inte används. I videon visas hur man minskar strålningen från en smartmobil och därmed förlänger batteritiden och sparar el.

Mobiltelefon

Avstånd från huvudet och kroppen

Apparaten ska inte pressas mot huvudet eller hållas mot kroppen, då tillverkarna varnar om det i bruksanvisningarna. Vi rekommenderar att du använder mobilen tillsammans med hörlurar med luftslang (air-tube handsfree). Alternativt bör du använda mobilens högtalarfunktion, och ha mobilen på bordet under samtalet.

Mobiltelefoner utsätter hjärnan för radiofrekvent strålning.

I fickan och famnen

Om du har trådlösa anslutningar igång på mobilen i din ficka eller använder internet med mobilen i famnen, innebär det att strålningen kommer att sträcka sig ända till mitten av kroppen. Så stäng alltid av mobildata, Wi-Fi och Bluetooth på din mobiltelefon när det är möjligt. Detta rekommenderas också av Wiens Läkarförening. Denna åtgärd har också en betydande inverkan på energiförbrukningen och batteritiden.

En mobiltelefon i fickan som avger strålning på reproduktiva organ och benmärgen.

På natten

Mobilen bör inte förvaras påslagen vid sängen på natten, om den inte är satt i offline-läge (flygplansläge) eller åtminstone alla trådlösa sändare med mobildata, Wi-Fi och Bluetooth är avstängda. Du kan stänga av trådlösa sändare enkelt via snabbmenyn genom att välja ”flygplansläge” i synnerhet på natten. Då kan ingen ringa till dig och du kan inte ringa. Om du behöver vara tillgängliga för ”akuta” mobilsamtal på natten, så stänger du av mobildata, Wi-Fi och bluetooth. Då fungerar fortfarande vanliga mobilsamtal.

Stäng av Wi-Fi, Bluetooth och Mobildata enkelt via snabbmenyn. 1. Android-enheters snabbmeny fås fram genom att dra neråt två gånger från toppen av skärmen. Om mobilens skärm är låst räcker det att dra neråt en gång.
2. iPhone: dra uppåt en gång från botten av skärmen.

iPhone

Mobildata måste stängas av på flera olika ställen på iPhones. Trots att man stänger av mobildata, Wi-Fi och bluetooth på, så använder mobilen fortfarande mobildata p.g.a. många förinstallerade appar med påslagna aviseringar. Stäng av ”appaktiviteter i bakgrunden” för att minska på onödig strålning och förlänga batteritiden. Dessutom kan man behöva stänga av mobildata skilt för appen ”Hitta mig”. Då man stänger av Wi-Fi kan det stå ”Wifi kommer igång igen nästa morgon”. Så man behöver även stänga av funktionerna ”Wi-Fi assistans” och ”autoanslut”, om man inte vill att Wi-Fi och mobildata ska komma igång automatiskt.

Bilder på instruktioner hittas i länkarna under:

Hur man stänger av ”appaktiviteter i bakgrunden” på iPhone.

Hur man stänger av ”Hitta mig”-funktionen på iPhone.

Hur man stänger av ”Wi-Fi assistans” på iPhone.

Hur man stänger av ”autoanslut till internetdelning” på iPhone.

Surfa via kabel

Vissa mobiltelefoner kan anslutas med en adapter till en Ethernet-kabel, vilket gör att dataanslutningen kan användas utan mikrovågsstrålning och det är mer energieffektivt. Alla iPhone från modell 5 och nyare går att koppla till kabelburet nätverk via en Lightning RJ45 Ethernet adapter. Samsung S8 till S21 fungerar via en USB-C nätverksadapter. Vi har testat att Samsung A50 och A51 fungerar via adapter. Andra mobiler som fungerar via kabel (enligt en adapter-försäljare) är t.ex. Samsung Galaxy: A20e, A40, A51, Huawei: P30, P40, OnePlus 8, Honor 9X. I manualen till Samsung Galaxy XCover 5 står det såhär: När du ansluter en Ethernet-adapter kan du använda ett trådbundet nätverk och konfigurera nätverksinställningar. Du kan skriva in mobilens namn + ”Ethernet” i webbläsarens sökmotor, för att söka info om en viss mobil går att ansluta via kabel till ett nätverk.

Surfa på mobilen via kabelburet nätverk. Med denna ethernet-adapter kan man ladda mobilen samtidigt.

Lågstrålande mobil

Före du köper en ny mobiltelefon, leta efter en som har så lågt SAR-värde som möjligt. SAR (Specific Absorption Rate) används för att mäta hur snabbt människokroppen absorberar elektromagnetisk strålning. Det högsta SAR-värdet som en telefon får avge är 2,0 W/kg i EU och 1,6 W/kg i USA och Indien. SAR-värdet anges i mobilens användarhandbok och på tillverkares webbplats. Mobiltelefonen med lägst strålning år 2021 var Samsung Galaxy Note 8 (SAR 0,17 W/kg), enligt EMF Academy. En lista på mobilers SAR-värden hittas här.

5G till 4G/3G-läge

På nya 5G-mobiler rekommenderar vi att ändra från 5G-läge till 4G- eller 3G-läge. Den bästa av dessa är 3G, som tyvärr snart kommer att fasas ut helt och hållet. På många ställen är en 3G-anslutning betydligt mindre strålande än en 4G-anslutning.

Så här ändrar man från 5G till 4G/3G-läge på en iPhone. Välj även ”Låg dataförbrukning” för att minska på användningen av mobildata.

Så här ändrar man från 5G till 4G/3G-läge på en Samsung/Android. Funktionen ”Datasparare” hjälper dig att minska på dataförbrukningen genom att hindra appar från att använda appar i bakgrunden.

Kabelburen telefon

Vi rekommenderar att du använder en VoIP-telefon eller en USB-kablad mikrofonhögtalare (”Jabra-puck”) för Internetsamtal, i stället för långa mobiltelefonsamtal. En traditionell hemtelefon fungerar också bra. Den kan anslutas till ett nätverk via en nätverksadapter.

Undvik batteribränder

Lämna inte apparaten på laddning utan övervakning. Lösgör alltid apparaten från laddaren då laddningen är klar. Batteriet ska laddas på brandsäkert underlag och långt från saker som kan fatta eld. Rummet som används för laddning ska ha brandvarnare och utrustning för släckning. Vanliga brandsläckare fungerar inte på litiumbrand. Det behövs snabb kylning, en stor mängd vatten. En tillräckligt stor skumsläckare kan fungera, men pulversläckare kyler inte ner branden tillräckligt. Använd inte batterier som är skadade, uppsvällt, luktar, blir hetare än vanligt eller har konstiga ljud. Källa: Tukes

En mobilladdare som börjat brinna i en säng.

En mobil som är kopplat med laddare till eluttag, avger höga elfält. Endast laddaren avger också höga elfält. Håll minst 1 meters avstånd!

10 praktiska råd för säkrare användning av mobiltelefon. Wiens läkarförening.

Handböcker och säkerhetsavstånd.

Apples varning gällande pacemaker och distans mellan hjärta och mobilapparat – iPhone, iPad och trådlös laddning.

Finlands myndighet för strålsäkerhet STUK rekommenderar att man undviker onödig exponering för strålningen från mobiltelefoner.

Sveriges Strålsäkerhetsmyndighet rekommenderar försiktighet vid användning av mobiltelefon.

Klocka

Om du väljer att skaffa en smartklocka, kontrollera att det går att stänga av bluetooth. På vissa smartklockor går det inte alls att stänga av bluetooth. Vissa gps-smartklockor avger mycket hög mobilstrålning. I app-inställningarna kan det gå att välja hur ofta signaler ska sändas. Välj att signalerna sänds så sällan som möjligt. Vissa smartklockor strålar hela tiden och vissa strålar endast ”vid behov”. Sov helst utan klocka på armen, för att undvika onödig strålning. Vi rekommenderar inte att ha igång trådlösa funktioner på klockan samtidigt som klockan är på armen. Håll avstånd!

Innan du köper en smartklocka, se till att det går att stänga av alla ”radioantenner” då de inte används.

Klockradior med strömkabel avger höga magnetfält. Väckarklockor med lysande display avger höga elfält och transienter p.g.a. transformatorn (klimpen) på strömkabeln. Om du använder någon av dessa, placera dem på avstånd från sovplatsen.

Bild 1. Klockradions magnetfält: 105 nT. Bild 2. Väckarklockans elfält: 67 V/m.

En uppdragbar eller batteridriven klocka är bäst. Om du är känslig för ljud, kontrollera innan köpet att klockan inte tickar. Vissa digitala klockor pipar då man trycker på lamp-knappen.

En vanlig väckarklocka kan ersätta mobilens alarm.

Mobilt bredband och ”mokkula”

En internet-anslutning via mokkula strålar så starkt, att det finns orsak att hålla det så långt borta som möjligt från användaren och från enheterna som denne använder. Det kan göras genom att använda en lång, minst 5 meters USB-förlängningskabel.

Anslut mokkula till USB-förlängningskabeln och förlängningskabeln till din enhet (dator, surfplatta etc.). Flytta mokkula så långt bort från användaren som möjligt.

På många ställen är en 3G-anslutning mindre strålande än en 4G/5G-anslutning, så det är en bra idé att välja 3G som anslutningsmetod för din mokkula eller trådlösa router i enhetsinställningarna när det är tillgängligt. Tyvärr håller dock 3G-nätverket på att fasas ut helt och hållet.

Använd trådbundna fiberanslutningar och ADSL(VDSL) istället för trådlösa anslutningar när det är möjligt. Om trådbundna anslutningar inte finns tillgängliga kan du ändå ansluta 3G/4G-routern till din dator och surfplatta med en nätverkskabel (Ethernet-kabel).

Mokkula
Internetdelning via kabel från mobilen till datorn
3G/4G-router

Internetdelning via kabel från mobilen till datorn – instruktioner här!

Wi-Fi- / WLAN-router

Tysklands Strålskyddsmyndighet (Bundesamt für Strahlenschutz) rekommenderar att Wi-Fi-routrar i skolor hålls utanför klassrummen. Flera tiotals studier visar redan att Wi-Fi-exponering orsakar oxidativ stress och därför är försiktighet viktigt. Eftersom skolor ofta använder läsplattor blir det en tvångsbestrålning av skolelever och deras hälsa skadas på lång sikt. Läs mera här: Wi-Fi Varning rektorer.

En butiksköpt Wi-Fi-router har ofta en effekt på 100 %, men om den ställs in på 10 % så fungerar den ofta bra även på denna lägre effektnivå, vilket även sparar energi. Du kan också installera en avstängningsknapp (i skolklasser) eller en timer på Wi-Fi-routern, som automatiskt stänger av enheten (i hemmen). Detta rekommenderas av myndigheterna i Frankrike och Ryssland.

I hemmen rekommenderar vi starkt att du stänger av Wi-Fi-routern på natten, för sömnkvaliteten (Wi-Fi producerar kontinuerligt en 10 Hz-beacon/SSID-signal). En timer kan sättas vid eluttaget så att routern stängs av automatiskt till natten. Vi rekommenderar att du använder ett lokalt nätverk med Ethernet-kabel i stället för Wi-Fi. Kom ihåg att stänga av Wi-Fi både på routern och på datorn/surfplattan.

Tyvärr finns inte av/på-knapp för Wi-Fi på alla routrar. Om du kan leva utan Wi-Fi så kan en specialist konfigurera bort Wi-Fi-funktionen helt. OBS! I många Wi-Fi-routrar hjälper det inte ens att trycka på WPS-knappen. Till exempel i TP-LINK Wi-Fi-routrar är det omöjligt att stänga av radiofrekventa strålningen. Man kan trycka på knappar och ljus slutar att blinka, men apparaten sänder fortfarande radiofrekvent strålning.

Om du trots allt vill ha använda Wi-Fi så rekommenderar vi en router med Full Eco-standby-läge med 0 % elektromagnetisk strålning när inga trådlösa enheter är anslutna. 

Stäng av Wi-Fi på både routern och i bildskärmens panel. Använd Ethernet-kabel till datorn/surfplattan.
Olika modem och routrar. Alla har inte av/på-knapp för Wi-Fi. En timer bryter strömmen nattetid. Både pengar och hälsa sparas!

Faktablad: WiFi hotar hälsa och lärande

Bluetooth: hörlurar och högtalare

Vi rekommenderar att mobilens Bluetooth-hörlurar hålls i örat endast under samtalet. Vi rekommenderar inte Bluetooth-hörlurar för långvarig musiklyssning, eftersom mikrovågsbelastningen i hjärnan är hög. Hjärnans mikrovågsbelastning från AirPods-liknande trådlösa hörlurar intryckta i öronkanalen, är ännu högre än från vissa mobiltelefonmodeller. Använd hellre kabelburna hörlurar.

Det går även enkelt att ansluta en ljudkabel till en musikhögtalare, så behövs ej Bluetooth. Om din mobil saknar aux-uttag så finns det aux-adapter för ljudkabel.

Använd kabel mellan mobilen och högtalaren, för att undvika strålning från Bluetooth.

Dator, bärbar dator och surfplatta

Om du använder en bärbar dator (laptop) rekommenderar vi ett externt USB-tangentbord, en extern USB-mus och en extern bildskärm. Flera bärbara datormodeller har nämligen ett starkt pulserande magnetfält från datorns tangentbord, som ligger precis under fingertopparna. Det kan vara stor skillnad om du/dina händer/kropp/huvud är (minst) 1 meter borta från apparaten. Laptop orsakar a) magnetfält b) elektriska fält c) transienter d) i vissa modeller även mikrovågor (utan att Wi-Fi eller Bluetooth är aktiva). Många människor får huvudvärk, hudproblem osv. om de sitter i närheten av laptop. Vissa laptop-modeller ”läcker” mycket. Exposure to Electromagnetic Fields From Laptop Use of “Laptop” Computers.

Använd kabelburet tangentbord, kabelburen mus och kabelburna hörlurar, istället för trådlösa Bluetooth.

På samma sätt utsätter en bärbar dator i famnen, användarens mittkropp och könsorgan för en hög belastning av magnetfält och mikrovågor (i synnerhet om Wi-Fi, mobildata och Bluetooth är påslagna).

Använd dator / bärbar dator / surfplatta via en Ethernet-kabel. Ethernet-adaptrar som är lämpliga för olika USB-portar är tillgängliga om enheten inte har en Ethernet-kabelanslutning. Stäng av Wi-Fi och Bluetooth.

Surfplattor utsätter hjärnan för radiofrekvent strålning.

Se till att din dator / bärbara dator har en nätsladd med en jordad kontakt, som i sin tur är ansluten till ett jordat eluttag i väggen. Annars kommer det elektriska fältet att överstiga de rekommenderade nivåerna av TCO International, som certifierar datorer och andra apparater.

Bild 1. Dator ansluten till jordat eluttag: lågt elfält. Bild 2. Dator ansluten till ojordat eluttag: högt elfält. Mätavstånd ca 30 cm.
Etikett på en dator från år 2021.

TCO International – certifiering av datorer och bildskärmar.

Smart TV

För att ansluta en smart tv till ett nätverk, rekommenderar vi en Ethernet-kabel mellan tv:n och modemet/routern. Då behövs inte trådlöst Wi-Fi. Se till att Wi-Fi är avstängt på både tv:n och modemet/routern.

En smart tv går att koppla med Ethernet-kabel till ett nätverk.

Många moderna TV-apparater har börjat använda Bluetooth-fjärrkontroller för att skicka meddelanden. De fungerar på liknande sätt som infraröda fjärrkontroller, men i stället för att skicka ljuspulser skickar de koderna till tv:n via radiovågor. Bluetooth aktiveras på fjärrkontrollen och tv:n då fjärrkontrollen är i rörelse, utan att man ens trycker på någon knapp. Fjärrkontroller med infrarött ljus fungerar också till smart tv:n. Sådana finns att köpas skilt.

En modern tv har Bluetooth-fjärrkontroll. Vanlig fjärrkontroll med infrarött ljus fungerar också.

För att kunna skriva på tv:n och använda skärmpekare så rekommenderar vi kabelburet tangentbord och kabelburen mus. Det finns usb-skarvsladdar så att man kan ha tangentbordet och musen längre från tv:n.

Använd kabelburet tangentbord, kabelburen mus och kabelburna hörlurar, istället för trådlösa Bluetooth.

Spelkonsol

Om apparaten är placerad i ett barnrum rekommenderas det att dra ut kontakten från väggen under natten. I synnerhet förblir XBox:s och PlayStation 4:s Bluetooth & Wi-Fi-antenner på (i vissa modeller) även om enheten är i viloläge/standby. Åtminstone på PlayStation 4 går det inte att stänga av Wi-Fi. Även om man använder kabelburet nätverk (LAN) så är Wi-Fi igång på PlayStation 4. Samma problem finns inte på PlayStation 3, där Wi-Fi är avstängt om man väljer kabelburet nätverk. För att minska på Wi-Fi-strålningen från PlayStation 4 kan man linda in den med myggnät av metall eller med strålningsskyddstyg. Men se till att fläktgallret är fritt, så att konsolen inte överhettas!

Wi-Fi från PlayStation 4 minskas med metallmyggnät eller med strålningsskyddstyg. Kabelburen handkontroll istället för trådlösa Bluetooth-kontroller.

På PlayStation 4 kan man behöva stänga av Bluetooth manuellt. Settings > Devices > Turn Off Device. Om du har nya PS4 DS4 handkontroller (CUH-ZCT2): Settings > Devices > Controllers > Communication Method > Use USB Cable.

På PlayStation 3 handkontroller avaktiveras Bluetooth då man kopplar i ladd-kabeln. Vi rekommenderar att du använder Ethernet och USB-handkontroller istället för trådlösa Bluetooth-kontroller.

Kabelburen handkontroll som passar till både PC och Playstation 4.

Även spelkonsolerna Xbox, Nintendo Switch och Wii har olika trådlösa Bluetooth-tillbehör. Om du har mera info om dessa spelkonsoler, meddela oss gärna!

Babyvakt

Babyvakter avger radiofrekvent strålning. Vissa modeller på marknaden sänder ut strålning hela tiden, andra sänder ut signaler mer sällan. Placera alltid larmet så långt bort från barnet som möjligt. Använd larmet så sällan som möjligt och bara när det verkligen är nödvändigt.

Philips Avent babyenhet och föräldraenhet sänder radiofrekvent strålning hela tiden. Föräldraenheten avger mycket hög strålning.
CAPiDi babyenheten strålar var 4:e sekund och hela tiden vid högre ljud. Föräldraenheten strålar sällan.

Tabell: Mätning av babyvakter.

DECT – trådlös hemtelefon

Telefonens basstation (i hållaren/laddningsdelen) strålar hela tiden, även då inget samtal är igång. Vi rekommenderar inte en sådan telefon. Ett bättre alternativ är en DECT-telefon som har ett ”Eco Mode Plus”-telefonsystem. Då strålar basstationen endast under samtalet. I detta fall kan basstationen också justera sin kraft (power) baserat på trådlösa DECT-telefonlurens avstånd. Telefonluren avger strålning då ett telefonsamtal pågår, så det lönar sig att slå på högtalarfunktionen på luren och placera den på bordet under samtalet.

1. DECT-telefonens basstation avger hög strålning hela tiden, även då inget samtal är igång.
2. Då DECT-basstationen är bortkopplad från eluttaget, visar mätaren endast låg bakgrundsstrålning.

Sovplats

Först och främst – stäng av alla trådlösa apparater! Förvara mobiler och surfplattor helst i ett annat rum.

Se till att det inte finns några elektriska ledningar under sängen eller elkablar under benen och fötterna på arbetsstationerna. Detta är inte bara ett onödigt högt elektriskt fält utan också en arbetarskyddsfråga.

Elkablar i mellanväggar kan avge höga elfält. Vi rekommenderar att stänga av strömmen till sovrum via elskåpet. Eller placera sängen på avstånd från mellanväggar och eluttag.

Det är möjligt att installera en dag/natt-brytare vid elskåpet som stänger av strömmen till allt utom kylskåp, frys, värmesystem och t.ex. wc-lampan. Man kan också installera sådana system som alltid stänger av ett helt rums el i samband med att ”sista lampan” släcks i rummet. Vid nybyggen är skärmade elkablar ett bra sätt att minska de elektromagnetiska fälten.

Sov inte bredvid eller vägg i vägg med elskåp. De avger höga magnetfält.

Starka elfält från kablar i mellanvägg.
Byggnadsbiologernas gränsvärden anges.
Starka magnetfält från elskåp. Sov inte vägg i vägg!

I vissa motorsängar är motorn aktiv hela tiden. På bilden visar mätaren starka elfält och magnetfält från en motorsäng kopplad till ett ojordat eluttag.

Starka elfält och magnetfält från en motorsäng kopplad till ett ojordat eluttag. Mätaren mot sängtäcket. Byggnadsbiologernas gränsvärden anges.

Använd jordat eluttag! Dra ut kontakten ur eluttaget efter att du justerat liggläget på sängen!

Bild 1. Ojordat eluttag. Bild 2. Jordat eluttag.

Undvik sängar och madrasser med metalldelar. Metall kan bli som antenner och fokuserar elektromagnetiska fält in i kroppen. Metallfjädrar finns i resårmadrasser. Likström (DC) magnetfältet förändras också kraftigt och skiljer sig från jordens naturliga magnetfält (cirka 50 µT) när man sover på resårmadrasser.

Futon-madrass i naturmaterial är ett bra alternativ. T.ex. inhemska Porin Villa ja Peite. Skumgummi-madrasser innehåller mycket kemikalier.

Lampa

Lampor (speciellt ojordade) kan avge starka elfält, även då de är släckta. Håll minst 1 meters avstånd från lampor och dess sladdar, speciellt då du sover!

Med en mätare kan man mäta vilken väg lampans stöpsel ska sitta i eluttaget i väggen. Elfältet minskar då fasen är ledare, inte nollan.
En dimmer avger höga elfält oavsett vilken väg lampans stöpsel är svängd i eluttaget i väggen.
LED-lampor med transformator vid stöpseln avger lika högt elfält oavsett vilken väg stöpseln är svängd.
Traditionella glödlampor och halogenlampor är bäst för hälsan. Spara energi genom att inte ha på lampor i onödan. Observera att särskilt halogenlampor värms upp.

Apparater med transformator (tjocka delen på stöpseln/sladden) skapar dessutom smutsig el / transienter / spikar även utanför kablarna, och kan avlyssnas med en radio iställd på LW eller AM.

Lågenergilampor sprider radiofrekvent strålning, ultraviolett strålning och ozon. De snabba variationerna i styrka på magnetfälten från lysrör och lågenergilampor gör att de påverkar kroppen mer än magnetfält från vanliga glödlampor. Lågenergilampor och lysrör undviks speciellt vid elöverkänslighet, epilepsi och migrän. Läs mer om lågenergilampor och lysrör på Vågbrytaren. EU förbjuder majoriteten av lampor och lysrör med kvicksilver år 2023. Källa: TT

Lågenergilampor sprider radiofrekvent strålning, ultraviolett strålning och ozon.

Mikrougn

Mikrougnsluckor kan läcka hög radiofrekvent strålning vid användning. Vid en testmätning av mikrougnen på bilden så reagerade mätaren ännu på 8 meters avstånd från mikrougnen. Mikrovågorna gör att matens beståndsdelar vibrerar och matens struktur förändras, så att maten blir onaturlig och främmande för kroppen. Viktiga ämnen i maten förstörs och maten blir möjligen cancerogen. Arthur Firstenbergs artikel om växter som vattnats med vatten som varit i mikrougn.

Mikrougn igång: maxvärde 564,8 mW/m2
Mikrougn av: 0,0006 mW/m2

Hårfön

Hårfönar avger magnetfält. Låt gärna håret torka naturligt av sig själv.

Bild 1. Hårfön av: 3 nT. Bild 2. Hårfön igång: 40 nT. Byggnadsbiologernas gränsvärden anges.

Mobilmaster/basstationer för mobiltelefoner

Redan år 2000 uttryckte en kommission under ledning av Sir William Stewart i Storbritannien i sin rapport att ”the beam of greatest intensity should not fall on any part of the school grounds or buildings without agreement from the school and parents”. Med andra ord rekommenderade de att basstationens antenn aldrig får riktas direkt och med hög intensitet mot skolområdet utan skolans och föräldrarnas godkännande.

Europaparlamentet och Europarådet har påpekat att man bör vara försiktig när man installerar basstationer för mobiltelefoner på särskilt känsliga platser (skolor, vårdcentraler, bostäder). Detta är förståeligt, eftersom de allra flesta epidemiologiska studier på mobiltelefoner redan visar en risk.

I Centraleuropa har teleoperatörer, tillsammans med myndigheter och miljöorganisationer, utarbetat riktlinjer för konstruktion av sändare, Leitfaden Senderbau. Dessa riktlinjer kräver att värdet för den sammanlagda radiofrekventa strålningens effekttäthet från alla antenner i en mobilmast/basstation måste vara lägre än <1000 µW/m2 (i genomsnitt) i närheten av särskilda platser (skolor, sjukhus, bostäder osv.). Detta är ett bra mål och vi kommer att hjälpa myndigheterna att genomföra detta.

4G / 5G-basstation.

Fjärravläsbara elmätare

Majoriteten av fjärravläsbara elmätare (”smart meter”) i Finland innehåller en RF-antenn och enheten är trådlöst ansluten till basstationen och andra fjärravläsbara elmätare (som ”pratar med varandra” i Mesh-system). Strålningen från dessa enheter kan minskas avsevärt genom att utrusta den lilla antennen som följer med enheten med en längre kabel och genom att installera en riktad antenn på taket av huset och dra en kabel från den till elmätaren.

Trådlösa mätare kan avge många pulser/signaler per minut men somliga kan ställas in så att de sänder bara 1-2 gånger per år eller månad. Enligt kontroller, som EMF-Consult i Norge gjort av tre olika el-mätare, sänder Kastrup mätare 164 serier och Nuri 227 serier per dygn. Men Aidons mätare sänder rentav en kort rad pulser varje sekund, dvs  83 100 x per dygn (totalt 28 minuter). På en månad blir det ca 2.5 miljoner puls-serier per månad trots att avläsning behövs i princip bara en gång per månad för fakturering av förbrukningen. (Rainer Nyberg)

Det finns också PLC (Power Line Communication) fjärravläsbara elmätare som kommunicerar via elnätet, och PLC-transienter kan dämpas med ett filter.

Mera teknisk info finns på Vågbrytaren.se. Artikel om elmätare och ohälsa finns på Strålskyddsstiftelsen.se

Den här nya elmätaren (från år 2020) skickar trådlösa signaler varje timme. Vissa mätare är inställda att skicka signaler oftare än så.

Fjärravläsbara vattenmätare

Enligt en ny förordning (814/2020) skall man vid installation eller sanering av vattenledning se till att t.ex. disponenten kan fjärravläsa varm- och kall-vattenförbrukningen i varje lägenhet i höghus. Vattenmätarna kan vara trådlösa eller kabelanslutna till husets huvudmätare. Enligt omfattande forskning och även domslut i flera länder är trådlösa vattenmätarnas elektromagnetiska strålning en allvarlig hälsorisk. Enligt lag får ingen tvångsbestrålas mot sin vilja.

Mer info och en modell för hur man kräver att vattenmätare ska kabelanslutas för att minimera hälsofarlig strålning finns här!

Rekommenderade nivåer för radiofrekvent strålning

Bild: EUROPAEM (European Academy of Environmental Medicine) rekommenderade nivåer för radiofrekventstrålning. Notera den strikta rekommendationen: Wi-Fi (WLAN) < 10 µW / m2 (peak värde)

Mer information

BioInitiative –rapport: http://www.bioinitiative.org , http://tinyurl.com/EMF-research

Belyaev, I., Dean, A., Eger, H., Hubmann, G., Jandrisovits, R., Kern, M., Kundi, M., Moshammer, H., Lercher, P., Müller, K., Oberfeld, G., Ohnsorge, P., Pelzmann, P., Scheingraber, C., & Thill, R. (2016). EUROPAEM EMF Guideline 2016 for the prevention, diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses. Reviews on Environmental Health, 31(3), 363–397. https://doi.org/10.1515/reveh-2016-0011