Säteilyturva-logo
Valikko

DECT-sisäpuhelin

PikaohjeKännykkäKelloMobiililaajakaista & mokkulaWLAN (Wi-Fi)-reitinKorvakuulokkeet & kaiuttimetTietokone & tabletSmart TV & pelikonsoliItkuhälytinDECT-sisäpuhelinSänkyLamppuMikrouuni & hiustenkuivaajaMatkapuhelintukiasemaSähkö- & vesimittari

Teksti: FT Mikko Ahonen, insinööri Martina Lampero

DECT-puhelinjärjestelmän tukiasema (latausosa/teline) säteilee taukoamatta, vaikka puhelu ei olisi käynnissä. DECT-laitteen käyttöä emme suosittele ellei käyttäjällä ole DECT ECO Mode Plus-puhelinjärjestelmää, jossa tukiasema (latausosa) säteilee vain puhelun aikana ja tällöinkin tukiasema osaa lisäksi säädellä tehoaan päätelaitteen (langattoman DECT-luurin) etäisyyden perusteella. Langaton DECT-luuri tuottaa mikroaaltosäteilyä puhelun aikana, joten kannattaa pistää kaiutinpuhelutoiminto päälle luurissa ja laskea se pöydälle puhelun ajaksi.

1. DECT-puhelimen tukiasema säteilee runsaasti säteilyä koko ajan, vaikka puhelua ei olisi käynnissä. Mittarin enimmäisarvo 1827 mW/m2 (=1827000 µW/m2) ylittyy. 2. Kun DECT-tukiasema on irrotettu pistorasiasta, mittari näyttää vain vähäistä taustasäteilyä.

Suosittelemme VoIP-puhelimen tai USB-johdollisen mikrofonikaiuttimen (”Jabra-kiekon”) käyttöä internet-puheluissa pitkien kännykkäpuheluiden sijaan. Myös perinteinen kotipuhelin toimii hyvin. Se voidaan liittää verkkoon VoIP-verkkosovittimen avulla.

Langallinen VoIP-puhelin, jota voidaan käyttää langallisen verkon kautta.

Radiotaajuisen säteilyn suositustasot

Kuva: EUROPAEM (European Academy of Environmental Medicine) suositustasot radiotaajuisen säteilyn osalta.