Säteilyturva-logo
Meny

Sovplats

SnabbguideMobiltelefonKlockaMobilt bredband & mokkulaWi-Fi-routerHörlurar & högtalareDator & surfplattaSmart TV & spelkonsolBabyvaktDECT/trådlös hemtelefonSovplatsLampaMikrougn & hårfönMobilmaster/basstationerEl- & vattenmätare

Text: fil.dr Mikko Ahonen, ingenjör Martina Lampero

Först och främst – stäng av alla trådlösa apparater! Förvara mobiler och surfplattor helst i ett annat rum.

Se till att det inte finns några elektriska ledningar under sängen eller elkablar under benen och fötterna på arbetsstationerna. Detta är inte bara ett onödigt högt elektriskt fält utan också en arbetarskyddsfråga.

Elkablar i mellanväggar kan avge höga elfält. Vi rekommenderar att stänga av strömmen till sovrum via elskåpet. Eller placera sängen på avstånd från mellanväggar och eluttag.

Det är möjligt att installera en dag/natt-brytare vid elskåpet som stänger av strömmen till allt utom kylskåp, frys, värmesystem och t.ex. wc-lampan. Man kan också installera sådana system som alltid stänger av ett helt rums el i samband med att ”sista lampan” släcks i rummet. Vid nybyggen är skärmade elkablar ett bra sätt att minska de elektromagnetiska fälten.

Starka elfält från kablar i mellanvägg. Byggnadsbiologernas gränsvärden anges.

Sov inte bredvid eller vägg i vägg med elskåp. De avger höga magnetfält.

Starka magnetfält från elskåp. Sov inte vägg i vägg!

I vissa motorsängar är motorn aktiv hela tiden. På bilden visar mätaren starka elfält och magnetfält från en motorsäng kopplad till ett ojordat eluttag.

Starka elfält och magnetfält från en motorsäng kopplad till ett ojordat eluttag. Mätaren mot sängtäcket. Byggnadsbiologernas gränsvärden anges.

Använd jordat eluttag! Dra ut kontakten ur eluttaget efter att du justerat liggläget på sängen!

Bild 1. Ojordat eluttag. Bild 2. Jordat eluttag.

Undvik sängar och madrasser med metalldelar. Metall kan bli som antenner och fokuserar elektromagnetiska fält in i kroppen. Metallfjädrar finns i resårmadrasser. Likström (DC) magnetfältet förändras också kraftigt och skiljer sig från jordens naturliga magnetfält (cirka 50 µT) när man sover på resårmadrasser.

Futon-madrass i naturmaterial är ett bra alternativ. T.ex. inhemska Porin Villa ja Peite. Skumgummi-madrasser innehåller mycket kemikalier.