Säteilyturva-logo
Meny

Dator, bärbar dator och surfplatta

SnabbguideMobiltelefonKlockaMobilt bredband & mokkulaWi-Fi-routerHörlurar & högtalareDator & surfplattaSmart TV & spelkonsolBabyvaktDECT/trådlös hemtelefonSovplatsLampaMikrougn & hårfönMobilmaster/basstationerEl- & vattenmätare

Text: fil.dr Mikko Ahonen

Om du använder en bärbar dator (laptop) rekommenderar vi ett externt USB-tangentbord, en extern USB-mus och en extern bildskärm. Flera bärbara datormodeller har nämligen ett starkt pulserande magnetfält från datorns tangentbord, som ligger precis under fingertopparna. Det kan vara stor skillnad om du/dina händer/kropp/huvud är (minst) 1 meter borta från apparaten. Laptop orsakar a) magnetfält b) elektriska fält c) transienter d) i vissa modeller även mikrovågor (utan att Wi-Fi eller Bluetooth är aktiva). Många människor får huvudvärk, hudproblem osv. om de sitter i närheten av laptop. Vissa laptop-modeller ”läcker” mycket. Exposure to Electromagnetic Fields From Laptop Use of “Laptop” Computers.

Använd kabelburet tangentbord, kabelburen mus och kabelburna hörlurar, istället för trådlösa Bluetooth.

På samma sätt utsätter en bärbar dator i famnen, användarens mittkropp och könsorgan för en hög belastning av magnetfält och mikrovågor (i synnerhet om Wi-Fi, mobildata och Bluetooth är påslagna).

Använd dator / bärbar dator / surfplatta via en Ethernet-kabel. Ethernet-adaptrar som är lämpliga för olika USB-portar är tillgängliga om enheten inte har en Ethernet-kabelanslutning. Stäng av Wi-Fi.

Se till att din dator / bärbara dator har en nätsladd med en jordad kontakt, som i sin tur är ansluten till ett jordat eluttag i väggen. Annars kommer det elektriska fältet att överstiga de rekommenderade nivåerna av TCO International, som certifierar datorer och andra apparater.

Bild 1. Dator ansluten till jordat eluttag: lågt elfält. Bild 2. Dator ansluten till ojordat eluttag: högt elfält. Mätavstånd ca 30 cm.
Etikett på en dator från år 2021.

TCO International – certifiering av datorer och bildskärmar.