Säteilyturva-logo
Valikko

Langaton säteily aiheuttaa merkittävän terveysriskin

30.08.2023
Emeritusprofessori Rainer Nyberg, Vaasa

Nyt on uusi ilmainen tutkimuskatsaus säteilyn vahingollisista vaikutuksista julkaistu verkossa ladattavaksi. Katsauksen ovat kirjoittaneet yhdistyksemme puheenjohtaja, emeritusprofessori Rainer Nyberg, tohtori Julie McCredden (Australia) ja professori Lennart Hardell (Ruotsi). Hardell on aiemmin tominut mm. syöpätutkijana. Hänen maailmanlaajuisesti arvostettu tutkimuksensa käsittelee matkapuhelinten käyttöön liittyviä aivokasvainriskejä. Tutkimukseen nojataan myös oikeuden päätöksissä kansainvälisesti.

EU-komissio on saanut 5 viimeisen vuoden aikana seitsemän 5G-vetoomusta, joissa on joka kerta tutkimusten valossa kuvattu uusia 4G ja 5G –verkkojen langattomien teknologioiden aiheuttamia säteilyriskejä. Yli 430 tutkijaa ja lääkäriä tukee 5G vetoomusta. EU-komission pitäisi siis olla tietoinen säteilyriskin vakavuudesta. Siitä huolimatta EU hyväksyy edelleen aivan liian korkeat raja-arvot, joita pieni ICNIRP:n asiantuntijaryhmä (14 henkilöä) suosittelee. Ryhmä näyttää tukevan teollisuuden taloudellisia etuja.

Uusi artikkeli on yli 100 tieteelliseen ja juridiseen lähteeseen perustuva katsaus. Tutkimuskatsaus osoittaa, että EU:n tällä hetkellä sallimat säteilytasot ylittävät miljoonakertaisesti kasveille, hyönteisille, eläimille ja ihmisille, erityisesti lapsille, turvalliset sietorajat. Altistuminen samanaikaisesti useille erilaisille säteilylähteille, kuten matkapuhelinten, matkapuhelinmastojen, älykkäiden sähkö- ja vesimittareiden, WiFi-reitittimien ja kouluissa käytettävien tablettien pulssisäteilylle, voi aiheuttaa meille kaikille terveyshaittoja.

Säteily vahingoittaa sydäntä, verta, siittiöitä ja aivosoluja. Sen lisäksi säteilyn on todettu vaurioittavan DNA:ta ja aiheuttavan syöpää. Se vahingoittaa kasveja, puita ja eläimiä, kuten lehmiä, rottia, hiiriä, lintuja, lintujen munia ja hyönteisiä. EU hyväksyy tällä hetkellä säteilytasoksi 10 000 000 mikroW/m2, joka on miljoonakertaisesti liian voimakas. Kolme johtavaa ja arvostettua tutkijaryhmää suosittelee säteilytason rajoittamista öisin 0,1 mikrowattiin/m2 ja päivisin 10 mikrowattiin/m2.

Loppupäätelmä artikkelissa:

EU:n nykyinen toiminta on räikeässä ristiriidassa perusperiaatteiden kanssa, joiden mukaan se on rakennettu. EU rikkoo ihmisoikeussopimusta, EU:n omia periaatteita perusoikeuksista, EU:n perustamissopimusta ja EU:n oikeuskäytäntöä jatkamalla 5G:n, 6G:n ja älykkäiden mittareiden tukemista teollisuuden ehdoilla. Näissä kaikissa ollaan yhtä mieltä siitä, että: ”Terveyden ja ympäristön suojelu nousee taloudellisia näkökohtia tärkeämmäksi.”

Lataa tietokoneellesi ja halutessasi tulosta ilmainen artikkeli osoitteesta: https://doi.org/10.1515/reveh-2023-0046


Me Suomen Säteilyturva ry:ssä kannatamme langallisia verkkoja ilman langattomia signaaleja. Olemme omistaneet erillisen sivun kouluille, sivuillamme kohta Koulut. Sivuillamme kohdista Terveys ja Tietomateriaali voit lukea langattomien signaalien vaikutuksesta terveyteen. Esim. teknisiä ratkaisuja löydät kohdasta Riskienhallinta. Videot-kohdasta löytyy informatiivisia videoita. Mitä viranomaiset ja valmistajat sanovat? Ota selvää esitteestämme.


Suomen Säteilyturvan jäseneksi

Aktivoidu sinäkin – tule mukaan huolehtimaan meidän kaikkien tulevaisuudesta

Liittymällä yhdistyksemme jäseneksi voit omalta osaltasi vaikuttaa turvallisemman tulevaisuuden luomiseen.

Voit myös liittyä pelkästään sähköpostilistalle ja auttaa meitä levittämään yhdistyksellemme tärkeitä asioita.