Säteilyturva-logo
Valikko

Ei älypuhelimia lapsille – vanhemmat suojelevat lapsiaan Irlannissa

29.08.2023

Lähde: Diagnose:funk, Saksan ympäristöystävällistä radiotekniikkaa ja sähkösumun torjuntaa edistävä järjestö.
Suomenkielinen käännös: Daniel Lundberg

Irlantilaisen Greystonesin kaupungin vanhemmat ja koulut ottavat käyttöön vapaaehtoisen ”ei älypuhelimia -säännön”, jolla pyritään hillitsemään matkapuhelimiin liittyvää ryhmäpainetta. Greystonesin vanhemmat ovat yhteisestä sopimuksesta päättäneet kertoa lapsilleen, että he saavat älypuhelimen vasta yläkoulussa, yleensä 12 tai 13-vuotiaana.

Vapaaehtoinen ”No smartphone” -sopimus on vastaus älypuhelimen käytön haitallisiin vaikutuksiin. Lapset katsovat sisältöä, jota he eivät pysty käsittelemään ja joka johtaa ahdistukseen, syömishäiriöihin tai verkkokiusaamiseen. Älypuhelin aiheuttaa riippuvuutta, vanhemmat ”menettävät” lapsensa. Sopimuksella on jo ollut myönteisiä vaikutuksia. The Guardianin lainaama 13-vuotiaan tyttären äiti toivoo, että ”sopimusta voitaisiin laajentaa yläkoulun alkuvuosiin”, ja sanoo: ”Se on ollut elämäni kirous, olen menettänyt tyttäreni. Kun on kyse teknologiasta, he istuvat siellä kuin robotit, kietoutuneina tähän TikTokin maailmaan tai mihin tahansa muuhun.”

”Kaikki muutkin saavat!” – Argumentti päihitetty

Tämän sopimuksen myötä vertaispaine lievenee ja ”Kaikki muutkin saavat!”-argumentti eliminoituu. Monissa keskusteluissa tapahtumissa ja tällä hetkellä evankelisen kirkon kongressissa diagnose:funk-kojulla vanhemmat kuvaavat voimattomuuttaan lastensa toivomien älypuhelinten suhteen ja monien toimenpiteiden epäonnistumista:

  • Kielto on hyödytön, lapsi tuntee itsensä syrjäytetyksi, se on pahinta, mitä hänelle voi tapahtua. Opettajat ja kerhot perustavat Whatsapp-ryhmiä – usein laittomasti* – ja ilman älypuhelinta et enää kuulu niihin.
  • Vaihtoehtoiset harrastukset, soittimen opettelu, urheilun harrastaminen, ponnisteluja vaativat aktiviteetit, korvataan aikaa vievillä älypuhelimilla ja tietokonepeleillä, jotka lupaavat nopeaa menestystä.
  • Tunnin aikaraja päivässä on kuin riippuvaiseksi tulemista, koska laitteet ja ohjelmat on ohjelmoitu aiheuttamaan riippuvuutta.
  • Harvat lapset ja nuoret ovat niin itsevarmoja, että voivat sanoa: ”En tee tätä, en anna varastaa aikaani!”

Irlantilainen tapa – uusi normi?

Greystonesin aloite on saanut Greystonesin lähellä asuvan Irlannin terveysministeri Stephen Donnellyn suosittelemaan sitä valtakunnalliseksi toimenpiteeksi:

”Irlanti voi ja sen on johdettava maailmaa sen varmistamisessa, että lapset ja nuoret eivät joudu maalitauluiksi ja vahingoitu vuorovaikutuksessa digitaalisen maailman kanssa”, hän sanoi The Irish Timesille. ”Meidän on helpotettava vanhempien mahdollisuuksia rajoittaa sisältöä, jolle heidän lapsensa altistuvat.”

Aloitetta johtava St Patrick’s Schoolin rehtori Rachel Harper toivoo, että tällaisista säännöistä tulee normi.

Kaikkien tietojen lähde: The Guardian, Rory Carroll, 3.6.2023; The Irish Times, Carl O’Brien 26.5.2023; heise, Martin Holland, 5.6.2023.

* WhatsAppin käyttö sallitaan vasta 16 vuotta täyttäneille.


Irlannissa ”Ireland for safe technology” -järjestö edistää myös turvallista teknologiaa.


Me Suomen Säteilyturva ry:ssä kannatamme langallisia verkkoja ilman langattomia signaaleja. Olemme omistaneet erillisen sivun kouluille, sivuillamme kohta Koulut. Sivuillamme kohdista Terveys ja Tietomateriaali voit lukea langattomien signaalien vaikutuksesta terveyteen. Esim. teknisiä ratkaisuja löydät kohdasta Riskienhallinta. Videot-kohdasta löytyy informatiivisia videoita. Mitä viranomaiset ja valmistajat sanovat? Ota selvää esitteestämme.


Suomen Säteilyturvan jäseneksi

Aktivoidu sinäkin – tule mukaan huolehtimaan meidän kaikkien tulevaisuudesta

Liittymällä yhdistyksemme jäseneksi voit omalta osaltasi vaikuttaa turvallisemman tulevaisuuden luomiseen.

Voit myös liittyä pelkästään sähköpostilistalle ja auttaa meitä levittämään yhdistyksellemme tärkeitä asioita.