Säteilyturva-logo
Meny

Klocka

SnabbguideMobiltelefonKlockaMobilt bredband & mokkulaWi-Fi-routerHörlurar & högtalareDator & surfplattaSmart TV & spelkonsolBabyvaktDECT/trådlös hemtelefonSovplatsLampaMikrougn & hårfönMobilmaster/basstationerEl- & vattenmätare

Text: ingenjör Martina Lampero

Om du väljer att skaffa en smartklocka, kontrollera att det går att stänga av bluetooth. På vissa smartklockor går det inte alls att stänga av bluetooth. Vissa gps-smartklockor avger mycket hög mobilstrålning. I app-inställningarna kan det gå att välja hur ofta signaler ska sändas. Välj att signalerna sänds så sällan som möjligt. Vissa smartklockor strålar hela tiden och vissa strålar endast ”vid behov”. Sov helst utan klocka på armen, för att undvika onödig strålning. Vi rekommenderar inte att ha igång trådlösa funktioner på klockan samtidigt som klockan är på armen. Håll avstånd!

Innan du köper en smartklocka, se till att det går att stänga av alla ”radioantenner” då de inte används.

Klockradior med strömkabel avger höga magnetfält. Väckarklockor med lysande display avger höga elfält och transienter p.g.a. transformatorn (klimpen) på strömkabeln. Om du använder någon av dessa, placera dem på avstånd från sovplatsen.

Bild 1. Klockradions magnetfält: 105 nT. Bild 2. Väckarklockans elfält: 67 V/m.

En uppdragbar eller batteridriven klocka är bäst. Om du är känslig för ljud, kontrollera innan köpet att klockan inte tickar. Vissa digitala klockor pipar då man trycker på lamp-knappen.

En vanlig väckarklocka kan ersätta mobilens alarm.