Säteilyturva-logo
Meny

Mobilt bredband, usb-modem, ”mokkula”

SnabbguideMobiltelefonKlockaMobilt bredband & mokkulaWi-Fi-routerHörlurar & högtalareDator & surfplattaSmart TV & spelkonsolBabyvaktDECT/trådlös hemtelefonSovplatsLampaMikrougn & hårfönMobilmaster/basstationerEl- & vattenmätare

Text: fil.dr Mikko Ahonen

En internet-anslutning via mokkula strålar så starkt, att det finns orsak att hålla det så långt borta som möjligt från användaren och från enheterna som denne använder. Det kan göras genom att använda en lång, minst 5 meters USB-förlängningskabel.

Anslut mokkula till USB-förlängningskabeln och förlängningskabeln till din enhet (dator, surfplatta etc.). Flytta mokkula så långt bort från användaren som möjligt.

På många ställen är en 3G-anslutning mindre strålande än en 4G/5G-anslutning, så det är en bra idé att välja 3G som anslutningsmetod för din mokkula eller trådlösa router i enhetsinställningarna när det är tillgängligt. Tyvärr håller dock 3G-nätverket på att fasas ut helt och hållet.

Använd trådbundna fiberanslutningar och ADSL(VDSL) istället för trådlösa anslutningar när det är möjligt. Om trådbundna anslutningar inte finns tillgängliga kan du ändå ansluta 3G/4G-routern till din dator och surfplatta med en nätverkskabel (Ethernet-kabel).

Mokkula
Internetdelning via kabel från mobilen till datorn.
3G/4G-router

Internetdelning via kabel från mobilen till datorn