Säteilyturva-logo
Meny

Wi-Fi- / WLAN-router

SnabbguideMobiltelefonKlockaMobilt bredband & mokkulaWi-Fi-routerHörlurar & högtalareDator & surfplattaSmart TV & spelkonsolBabyvaktDECT/trådlös hemtelefonSovplatsLampaMikrougn & hårfönMobilmaster/basstationerEl- & vattenmätare

Text: fil.dr Mikko Ahonen

Tysklands Strålskyddsmyndighet (Bundesamt für Strahlenschutz) rekommenderar att Wi-Fi-routrar i skolor hålls utanför klassrummen. Flera tiotals studier visar redan att Wi-Fi-exponering orsakar oxidativ stress och därför är försiktighet viktigt. Eftersom skolor ofta använder läsplattor blir det en tvångsbestrålning av skolelever och deras hälsa skadas på lång sikt. Läs mera här: Wi-Fi Varning rektorer.

En butiksköpt Wi-Fi-router har ofta en effekt på 100 %, men om den ställs in på 10 % så fungerar den ofta bra även på denna lägre effektnivå, vilket även sparar energi. Du kan också installera en avstängningsknapp (i skolklasser) eller en timer på Wi-Fi-routern, som automatiskt stänger av enheten (i hemmen). Detta rekommenderas av myndigheterna i Frankrike och Ryssland.

I hemmen rekommenderar vi starkt att du stänger av Wi-Fi-routern på natten, för sömnkvaliteten (Wi-Fi producerar kontinuerligt en 10 Hz-beacon/SSID-signal). En timer kan sättas vid eluttaget så att routern stängs av automatiskt till natten. Vi rekommenderar att du använder ett lokalt nätverk med Ethernet-kabel i stället för Wi-Fi. Kom ihåg att stänga av Wi-Fi både på routern och på datorn/surfplattan.

Tyvärr finns inte av/på-knapp för Wi-Fi på alla routrar. Om du kan leva utan Wi-Fi så kan en specialist konfigurera bort Wi-Fi-funktionen helt. OBS! I många Wi-Fi-routrar hjälper det inte ens att trycka på WPS-knappen. Till exempel i TP-LINK Wi-Fi-routrar är det omöjligt att stänga av radiofrekventa strålningen. Man kan trycka på knappar och ljus slutar att blinka, men apparaten sänder fortfarande radiofrekvent strålning.

Om du trots allt vill ha använda Wi-Fi så rekommenderar vi en router med Full Eco-standby-läge med 0 % elektromagnetisk strålning när inga trådlösa enheter är anslutna. 

Stäng av Wi-Fi på både routern och i bildskärmens panel. Använd Ethernet-kabel till datorn/surfplattan.
Olika modem och routrar. Alla har inte av/på-knapp för Wi-Fi. En timer bryter strömmen nattetid. Både pengar och hälsa sparas!

Faktablad: WiFi hotar hälsa och lärande

Rekommenderade nivåer för radiofrekvent strålning

Notera den strikta rekommendationen: Wi-Fi (WLAN) < 10 µW / m2 (peak värde).

Bild: EUROPAEM (European Academy of Environmental Medicine) rekommenderade nivåer för radiofrekventstrålning.