Säteilyturva-logo
Meny

Är du medveten om allt som mobilstrålning påverkar?

Få tänker på att det ständigt finns olika sorters strålning i världen omkring oss. Naturlig strålning är elektromagnetisk strålning från solen, som är någorlunda hälsosam men skadlig dygnet runt.

Mikrovågsstrålning, eller radiofrekvent strålning, producerad av mobilteknik är inte naturlig. Därför är våra celler inte anpassade för denna utveckling. Nivåerna av strålning har ökat tusenfaldigt på vissa platser på bara några år och vi är redan utsatta för det hela tiden, dygnet runt 24/7.

 • Upprop till FN om djur och strålning

  Upprop till FN om djur och strålning

  Vår förening har översatt en engelskspråkig begäran som är riktad till FN:s miljöprogram: Ta itu med vilda djurs exponering för trådlösa och elektromagnetiska fält – en ny form av miljöförstöring. Djurlivet och den naturliga miljön är i fara. Allt fler vetenskapliga undersökningar visar effekter på reproduktion, immunförsvar, häckning och överlevnad, förändrat beteende, oxidativ stress, DNA-skador, utvecklingseffekter och försämrat minne. 

  Läs mer

 • Mina nya symptom på elöverkänslighet

  Mina nya symptom på elöverkänslighet

  Christian Blom har berättat om sin elöverkänslighet tidigare på vår förenings hemsida. Nu presenterar vi ytterligare två nya artiklar, som han har skrivit. Den här gången på finska. De har publicerats tidigare i den finskspråkiga Sähköherkät ry-föreningens tidning Sähköpostia. Vi översätter dem inte till svenska utan jag gör ett sammandrag av dem i stället på svenska och tar samtidigt upp några nya tankar om och aspekter på elöverkänsligheten och strålningen.

  Läs mer

 • Smartmobilen avstängd eller offline i skolan!

  Smartmobilen avstängd eller offline i skolan!

  Varför är det viktigt att smartmobiler är helt avstängda eller i flygplansläge under skoldagen? Jo, för att smartmobilernas aktiva appar lever sitt eget liv i fickor och skolväskor. Med hjälp av en strålningsmätare ser vi att en smartmobil kan avge hög strålning varje sekund, även då den inte används. I videon visas hur man minskar strålningen från en smartmobil och därmed förlänger batteritiden och sparar el.

  Läs mer

 • Trådlösa nätverk är en stor hälsorisk

  Trådlösa nätverk är en stor hälsorisk

  Ny forskningsöversikt om strålningens skadliga effekter publicerad. Vi alla – men särskilt barn – kan skadas av den pulserade strålningen från många olika samtidiga strålningskällor t.ex. mobiltelefoner, mobilmaster, smarta el- och vattenmätare, WiFi routers, bärbara datorer och läsplattor som flitigt används i skolor.

  Läs mer

 • Inga smartmobiler för barn – föräldrar skyddar sina barn i Irland

  Inga smartmobiler för barn – föräldrar skyddar sina barn i Irland

  Föräldrar och skolor i den irländska staden Greystones inför en frivillig ”ingen smartmobil-regel” för att hejda grupptrycket. Föräldrarna i Greystones har gemensamt beslutat att berätta för sina barn att de inte kommer att få en smartmobil förrän i högstadiet, vanligtvis vid 12 eller 13 års ålder.

  Läs mer

Föreläsningar – icke-joniserande strålning

Se fler videofilmer

Sveriges Strålskydd

Vetenskapliga artiklar om påverkan av icke-joniserande strålning

Läs mer om forskning

Bli medlem

Aktivera dig du också – ta hand om allas vår framtid

Genom att gå med i vår förening kan du bidra till en säkrare framtid.

Du kan även välja att bara gå med i e-postlistan och hjälpa oss att sprida information om frågor som är viktiga för vår förening.