Säteilyturva-logo
Meny

Mobiltelefon

SnabbguideMobiltelefonKlockaMobilt bredband & mokkulaWi-Fi-routerHörlurar & högtalareDator & surfplattaSmart TV & spelkonsolBabyvaktDECT/trådlös hemtelefonSovplatsLampaMikrougn & hårfönMobilmaster/basstationerEl- & vattenmätare

Text: fil.dr Mikko Ahonen, ingenjör Martina Lampero, professor Rainer Nyberg

Avstånd från huvudet och kroppen

Apparaten ska inte pressas mot huvudet eller hållas mot kroppen, då tillverkarna varnar om det i bruksanvisningarna. Vi rekommenderar att du använder mobilen tillsammans med hörlurar med luftslang (air-tube handsfree). Alternativt bör du använda mobilens högtalarfunktion, och ha mobilen på bordet under samtalet.

I fickan och famnen

Om du har trådlösa anslutningar igång på mobilen i din ficka eller använder internet med mobilen i famnen, innebär det att strålningen kommer att sträcka sig ända till mitten av kroppen. Så stäng alltid av mobildata, Wi-Fi och Bluetooth på din mobiltelefon när det är möjligt. Detta rekommenderas också av Wiens Läkarförening. Denna åtgärd har också en betydande inverkan på energiförbrukningen och batteritiden.

På natten

Mobilen bör inte förvaras påslagen vid sängen på natten, om den inte är satt i offline-läge (flygplansläge) eller åtminstone alla trådlösa sändare med mobildata, Wi-Fi och Bluetooth är avstängda. Du kan stänga av trådlösa sändare enkelt via snabbmenyn genom att välja ”flygplansläge” i synnerhet på natten. Då kan ingen ringa till dig och du kan inte ringa. Om du behöver vara tillgängliga för ”akuta” mobilsamtal på natten, så stänger du av mobildata, Wi-Fi och bluetooth. Då fungerar fortfarande vanliga mobilsamtal.

Stäng av Wi-Fi, Bluetooth och Mobildata enkelt via snabbmenyn. 1. Android-enheters snabbmeny fås fram genom att dra neråt två gånger från toppen av skärmen. Om mobilens skärm är låst räcker det att dra neråt en gång.
iPhone: dra uppåt en gång från botten av skärmen.

iPhone

Mobildata måste stängas av på flera olika ställen på iPhones. Trots att man stänger av mobildata, Wi-Fi och bluetooth, så använder mobilen fortfarande mobildata p.g.a. många förinstallerade appar med påslagna aviseringar. Stäng av ”appaktiviteter i bakgrunden” för att minska på onödig strålning och förlänga batteritiden. Dessutom kan man behöva stänga av mobildata skilt för appen ”Hitta mig”. Då man stänger av Wi-Fi kan det stå ”Wifi kommer igång igen nästa morgon”. Så man behöver även stänga av funktionerna ”Wi-Fi assistans” och ”autoanslut”, om man inte vill att Wi-Fi och mobildata ska komma igång automatiskt.

Bilder på instruktioner hittas i länkarna här under:

Hur man stänger av ”appaktiviteter i bakgrunden” på iPhone.

Hur man stänger av ”Hitta mig”-funktionen på iPhone.

Hur man stänger av ”Wi-Fi assistans” på iPhone.

Hur man stänger av ”autoanslut till internetdelning” på iPhone.

Surfa via kabel

Vissa mobiltelefoner kan anslutas med en adapter till en Ethernet-kabel, vilket gör att dataanslutningen kan användas utan mikrovågsstrålning och det är mer energieffektivt. Alla iPhone från modell 5 och nyare går att koppla till kabelburet nätverk via en Lightning RJ45 Ethernet adapter. Samsung S8 till S21 fungerar via en USB-C nätverksadapter. Andra mobiler som fungerar via kabel (enligt en adapter-försäljare) är t.ex. Samsung Galaxy: A20e, A40, A51, Huawei: P30, P40, OnePlus 8, Honor 9X. I manualen till Samsung Galaxy XCover 5 står det såhär: När du ansluter en Ethernet-adapter kan du använda ett trådbundet nätverk och konfigurera nätverksinställningar. Du kan skriva in mobilens namn + ”Ethernet” i webbläsarens sökmotor, för att söka info om en viss mobil går att ansluta via kabel till ett nätverk.

Surfa på mobilen via kabelburet nätverk. Med denna ethernet-adapter kan man ladda mobilen samtidigt.

Lågstrålande mobil

Före du köper en ny mobiltelefon, leta efter en som har så lågt SAR-värde som möjligt. SAR (Specific Absorption Rate) används för att mäta hur snabbt människokroppen absorberar elektromagnetisk strålning. Det högsta SAR-värdet som en telefon får avge är 2,0 W/kg i EU och 1,6 W/kg i USA och Indien. SAR-värdet anges i mobilens användarhandbok och på tillverkares webbplats. Mobiltelefonen med lägst strålning år 2021 var Samsung Galaxy Note 8 (SAR 0,17 W/kg), enligt EMF Academy. En lista på mobilers SAR-värden hittas här.

5G till 4G/3G-läge

På nya 5G-mobiler rekommenderar vi att ändra från 5G-läge till 4G- eller 3G-läge. Den bästa av dessa är 3G, som tyvärr snart kommer att fasas ut helt och hållet. På många ställen är en 3G-anslutning betydligt mindre strålande än en 4G-anslutning.

Så här ändrar man från 5G till 4G/3G-läge på en iPhone. Välj även ”Låg dataförbrukning” för att minska på användningen av mobildata.

Så här ändrar man från 5G till 4G/3G-läge på en Samsung/Android. Funktionen ”Datasparare” hjälper dig att minska på dataförbrukningen genom att hindra appar från att använda appar i bakgrunden.

Kabelburen telefon

Vi rekommenderar att du använder en VoIP-telefon eller en USB-kablad mikrofonhögtalare (”Jabra-puck”) för Internetsamtal, i stället för långa mobiltelefonsamtal. En traditionell hemtelefon fungerar också bra. Den kan anslutas till ett nätverk via en nätverksadapter.

Kabelburen VoIP-telefon som kan användas via kabelburet nätverk.

Undvik batteribränder

Lämna inte apparaten på laddning utan övervakning. Lösgör alltid apparaten från laddaren då laddningen är klar. Batteriet ska laddas på brandsäkert underlag och långt från saker som kan fatta eld. Rummet som används för laddning ska ha brandvarnare och utrustning för släckning. Vanliga brandsläckare fungerar inte på litiumbrand. Det behövs snabb kylning, en stor mängd vatten. En tillräckligt stor skumsläckare kan fungera, men pulversläckare kyler inte ner branden tillräckligt. Använd inte batterier som är skadade, uppsvällt, luktar, blir hetare än vanligt eller har konstiga ljud. Källa: Tukes

En mobilladdare som börjat brinna i en säng.

En mobil som är kopplat med laddare till eluttag, avger höga elfält. Endast laddaren avger också höga elfält. Håll minst 1 meters avstånd!

10 praktiska råd för säkrare användning av mobiltelefon. Wiens läkarförening.

Handböcker och säkerhetsavstånd.

Apples varning gällande pacemaker och distans mellan hjärta och mobilapparat – iPhone, iPad och trådlös laddning.

Finlands myndighet för strålsäkerhet STUK rekommenderar att man undviker onödig exponering för strålningen från mobiltelefoner.

Sveriges Strålsäkerhetsmyndighet rekommenderar försiktighet vid användning av mobiltelefon.

Rekommenderade nivåer för radiofrekvent strålning

Bild: EUROPAEM (European Academy of Environmental Medicine) rekommenderade nivåer för radiofrekventstrålning.