Säteilyturva-logo
Meny

Smart TV & spelkonsol

SnabbguideMobiltelefonKlockaMobilt bredband & mokkulaWi-Fi-routerHörlurar & högtalareDator & surfplattaSmart TV & spelkonsolBabyvaktDECT/trådlös hemtelefonSovplatsLampaMikrougn & hårfönMobilmaster/basstationerEl- & vattenmätare

Text: ingenjör Martina Lampero, fil.dr Mikko Ahonen

För att ansluta en smart tv till ett nätverk, rekommenderar vi en Ethernet-kabel mellan tv:n och modemet/routern. Då behövs inte trådlöst Wi-Fi. Se till att Wi-Fi är avstängt på både tv:n och modemet/routern.

En smart tv går att koppla med Ethernet-kabel till ett nätverk.

Många moderna TV-apparater har börjat använda Bluetooth-fjärrkontroller för att skicka meddelanden. De fungerar på liknande sätt som infraröda fjärrkontroller, men i stället för att skicka ljuspulser skickar de koderna till tv:n via radiovågor. Bluetooth aktiveras på fjärrkontrollen och tv:n då fjärrkontrollen är i rörelse, utan att man ens trycker på någon knapp. Fjärrkontroller med infrarött ljus fungerar också till smart tv:n. Sådana finns att köpas skilt.

En modern tv har Bluetooth-fjärrkontroll. Vanlig fjärrkontroll med infrarött ljus fungerar också.

För att kunna skriva på tv:n och använda skärmpekare så rekommenderar vi kabelburet tangentbord och kabelburen mus. Det finns usb-skarvsladdar så att man kan ha tangentbordet och musen längre från tv:n.

Använd kabelburet tangentbord, kabelburen mus och kabelburna hörlurar, istället för trådlösa Bluetooth.

Spelkonsol

Om apparaten är placerad i ett barnrum rekommenderas det att dra ut kontakten från väggen under natten. I synnerhet förblir XBox:s och PlayStation 4:s Bluetooth & Wi-Fi-antenner på (i vissa modeller) även om enheten är i viloläge/standby. Åtminstone på PlayStation 4 går det inte att stänga av Wi-Fi. Även om man använder kabelburet nätverk (LAN) så är Wi-Fi igång på PlayStation 4. Samma problem finns inte på PlayStation 3, där Wi-Fi är avstängt om man väljer kabelburet nätverk. För att minska på Wi-Fi-strålningen från PlayStation 4 kan man linda in den med myggnät av metall eller med strålningsskyddstyg. Men se till att fläktgallret är fritt, så att konsolen inte överhettas!

Wi-Fi från PlayStation 4 minskas med metallmyggnät eller med strålningsskyddstyg. Kabelburen handkontroll istället för trådlösa Bluetooth-kontroller.

På PlayStation 4 kan man behöva stänga av Bluetooth manuellt. Settings > Devices > Turn Off Device. Om du har nya PS4 DS4 handkontroller (CUH-ZCT2): Settings > Devices > Controllers > Communication Method > Use USB Cable.

På PlayStation 3 handkontroller avaktiveras Bluetooth då man kopplar i ladd-kabeln. Vi rekommenderar att du använder Ethernet och USB-handkontroller istället för trådlösa Bluetooth-kontroller.

Kabelburen handkontroll som passar till både PC och Playstation 4.

Även spelkonsolerna Xbox, Nintendo Switch och Wii har olika trådlösa Bluetooth-tillbehör. Om du har mera info om dessa spelkonsoler, meddela oss gärna!