Säteilyturva-logo
Meny

Inga smartmobiler för barn – föräldrar skyddar sina barn i Irland

29.08.2023

Källa: Diagnose:funk, Tysklands organisation för miljövänlig radioteknik och skydd mot elektrosmog.
Svensk översättning: Rainer Nyberg

Föräldrar och skolor i den irländska staden Greystones inför en frivillig ”ingen smartmobil-regel” för att hejda grupptrycket kring mobiltelefoner. Föräldrarna i Greystones har gemensamt beslutat att berätta för sina barn att de inte kommer att få en smartmobil förrän i högstadiet, vanligtvis vid 12 eller 13 års ålder.

Den frivilliga överenskommelsen ”No smartphone” är ett svar på de skadliga effekterna av smartmobil-användning. Barn tittar på innehåll som de inte kan bearbeta och som leder till ångest, ätstörningar eller nätmobbning. Smarttelefonen är beroendeframkallande, föräldrar ”förlorar” sina barn. Avtalet har redan haft en positiv inverkan. Mamman till en 13-årig dotter, som citeras av The Guardian, önskar att ”pakten kunde utvidgas till de första åren av gymnasiet” och sa:

”Det har varit mitt livs förbannelse, jag har förlorat min dotter. När det kommer till teknik sitter de där som robotar, insvepta i den här världen av TikTok eller vad som helst.”

”Alla andra får!” – Argument övertrumfat

Med detta avtal dämpas grupptrycket och ”Alla andra får”-argumentet elimineras. I många diskussioner på evenemang och just nu på den evangeliska kyrkans kongress i diagnose:funk-montern, beskriver föräldrar sin maktlöshet mot sina barns önskan om smartmobiler och misslyckandet med många åtgärder:

  • Ett förbud är värdelöst, barnet känner sig utestängt, det är det värsta som kan hända honom. Lärare och klubbar skapar Whatsapp-grupper – ofta olagligt* – och utan en smartmobil tillhör du inte längre dem.
  • Alternativa hobbyer, att lära sig ett instrument, att idrotta, aktiviteter som kräver ansträngning, ersätts av tidsätande smartmobiler och dataspel som lovar snabb framgång.
  • En timmes tidsbegränsning per dag är som att bli beroende, eftersom apparna och programmen är programmerade för beroende.
  • Få barn och ungdomar är tillräckligt självsäkra för att säga: ”Jag gör inte det här, jag låter inte min tid bli stulen!”

Det irländska sättet – en ny norm?

Greystones-initiativet har fått den irländska hälsoministern Stephen Donnelly, som bor nära Greystones, att rekommendera det som en landsomfattande åtgärd:

”Irland kan och måste leda världen när det gäller att se till att barn och ungdomar inte blir måltavlor och skadas av sin interaktion med den digitala världen”, sade han i The Irish Times. ”Vi måste göra det lättare för föräldrar att begränsa det innehåll som deras barn exponeras för.”

St Patrick’s Schools rektor Rachel Harper, som leder initiativet, hoppas att sådana regler kommer att bli normen.

Källa till all information: The Guardian, Rory Carroll, 3 juni 2023; The Irish Times, Carl O’Brien 26.5.2023; heise, Martin Holland, 5.6.2023.

* WhatsApp-användning är endast tillåten från 16 års ålder.


I Irland främjar organisationen Ireland for safe technology också säker teknik.


Vi på föreningen Finlands Strålskydd förespråkar kabelburet nätverk, utan trådlösa signaler. Vi har tillägnat en egen sida för Skolor. På våra sidor Hälsoinfo och Faktablad kan du läsa om trådlösa signalers inverkan på hälsan. Tekniska lösningar hittar du på vår sida Skydda dig. På vår sida Filmer finns informativa videomaterial. Vad skriver myndigheter och tillverkare? Det får du veta i vårt infoblad.


Bli medlem i Finlands Strålskydd

Aktivera dig du också – ta hand om allas vår framtid

Genom att gå med i vår förening kan du bidra till en säkrare framtid.

Du kan även välja att bara gå med i e-postlistan och hjälpa oss att sprida föreningens budskap.