Säteilyturva-logo
Valikko

Lapsia ei saa pakkoaltistaa mobiilisäteilylle

05.11.2021

Kuva: Entisenä opettajana ja pedagogiikan professorina Rainer Nyberg pitää lasten altistumista erityisen huolestuttavana. Nybergin mukaan älypuhelinten käyttö sekä WiFi pitäisi kieltää kouluissa ja päiväkodeissa, ja pitäytyä pitkälti vanhoissa, tehokkaissa ja turvallisissa oppimismenetelmissä.

Kasvatustieteen tohtori Rainer Nyberg muistuttaa, että mobiilisäteilyn fyysisten ja psyykkisten terveysriskien ohella some on myös väylä kiusaamiselle.

Teksti: Reetta Reinman, julkaistu KauppaSuomi-lehdessä 10/2021

Vaasalainen kasvatustieteen tohtori ja psykologi, emeritusprofessori Rainer Nyberg, 82, oli 1980-luvulla innoissaan Internetin ja it-tekonologian mahdollisuuksista tutkimustyön, oppimisen ja opetuksen tukena. Kaksi hänen tekemäänsä kirjaakin koskivat juuri näitä aloja. Hän kävi Pohjoismaissa luennoimassa it-pedagogiikan eduista.

Kahdeksan vuotta sitten Nyberg tuli toisiin ajatuksiin.

– Törmäsin sattumalta vuonna 2013 ruotsalaisen Lundin yliopiston professori Leif Salfordin tutkimusryhmän tuloksiin, jotka osoittivat, että jo kahden tunnin altistuminen aktiivitilassa olevalle kännykälle lisäsi rottien veriaivoesteen läpäisevyyttä mahdollistaen albumiini-nimisen proteiinin tunkeutumisen veriaivoesteen läpi ja tuhoavan kaksi prosenttia tutkittujen rottien aivosoluista. Tulos on havaittavissa jopa paljain silmin tarkasteltaessa kuvia viipaloiduista rottien aivoista.

– Herran jestas, ja minä olin ostanut juuri i-padit lastenlapsilleni. Pelästyin toden teolla, Nyberg kertoo reaktioistaan.

MIKSI aivot ovat niin alttiilta mobiilisäteilylle, johtuu Nybergin mukaan aivojen sähköisyydestä.

– Aivot ovat elimistön sähkökeskus. Aivot ottavat vastaan ja käsittelevät aistiemme kautta tulevia sähköisiä signaaleja. Sadan miljardin hermosolun lisäksi aivoissa on seitsemänkertainen määrä hermosoluihin verrattuna glia-soluja, jotka ruokkivat hermosoluja glukoosilla ja hapella.

– Kun hermosoluihin kohdistuu lyhyt sähköimpulssi, gliasolut havahtuvat, että nyt hermosolut tarvitsevat toimintaansa happea ja ruokaa, ja alkavat syöttää niitä. Silloin kun elimistön ulkopuolelta, esimerkiksi WiFi:stä ja tabeltista tulee sähköisiä pulsseja, niin gliasolut eivät pysty erottamaan sisäisia hermopulsseja ja ulkoa tulevia toisistaan, vaan sen kun lisäävät vauhtia: syöttävät, syöttävät, syöttävät hermosoluja, jotka ylikuormittuvat, ihminen nääntyy ja uupuu.

Nyberg kertoo, että aivoissa kulkee 600 kilometrin verran verisuonia, myös aivan ohuen ohuita, joissa verisuonten seinämät ovat hyvin ohuita.

– Aivoverisuonten seinämien ei saa vuotaa, mutta käynnykkäsäteily avaa veriaivoesteen, ja saa verisuoten ohuen ohuet seinämät vuotamaan, kuten Salford osoitti tutkimuksessaan, ja aivoihin pääsee verenkierrosta esimerkiksi hermosoluja tuhoavaa albumiini-proteiinia.

NYBERGIN mukaan mobiilisäteilyn aiheuttamien fyysisten oireiden lista on pitkä. Hän kertoo tutkimuksista, joissa on osoitettu aivokasvainriskin kohoavan aikuisilla, jotka ovat käyttäneet matkapuhelinta kymmenen vuoden ajan, ainoastaan puoli tuntia päivässä.

– Mikäli matkapuhelimen tai langattoman DECT-puhelimen käyttö lisääntyy ja alkaa alta 20-vuotiaana, kohoaa riski saada glioma-aivokasvain, joka on yleisin syöpätyyppi 15-19-vuotiailla nuorilla USA:ssa. Aivosyöpä siis alkaa sähköherkistä gliasoluista. Uusi laaja yhdysvaltalaistutkimus osoittaa myös kohonnutta kilpirauhassyövän riskiä, Nyberg kertoo.

WHO:n syöväntutkimuslaitos, IARC luokitteli vuonna 2011 kaiken langattoman teknologian tuottaman säteilyn taajuusalueella (30 kHz-300 GHz) mahdollisesti karsinogeeniseksi ryhmään 2B.

– Nyt tietoa on kertynyt jo sen verran, että sähkömagneettiset kentät (EMF) tulisi luokitella syöpää aiheuttavaksi, ryhmään 1, kuten tupakka. Maailman laajin ja kallein (28 miljoona dollaria) tutkimus vahvistaa, että matkapuhelin lisää aivosyöpää ja sydänsyöpää.

NYBERG kertoo, että vuosina 2007 ja 2012 julkaistu, 4000 tieteellistä artikkelia kattava Bioinitiative-raportti osoittaa, että sähkömagneettiset kentät aiheuttavat ihovaurioita, päänsärkyä, huimausta, muisti- ja keskittymiskyvyn häiriöitä, silmäongelmia, oppimisvaikeuksia, unihäiriöitä, ahdistuneisuutta, levottomuutta, väsymystä, uupumusta, masennusta, sydämen rytmihäiriöitä, kaihia, DNA/perimävaurioita ja sikiövaurioita sekä neurologisia sairauksia, kuten Alzheimerin tautia, ja myös lisääntymisterveyden ongelmia, hermostovaurioita ja voimistavat sähköherkkyyttä.

– Myös elimistöä sairauksilta suojaava immuunijärjestelmä häiriintyy mobiilisäteilyn vaikutuksesta, muistuttaa Nyberg.

Hän ei ihmettele, miksi lisääntymisterveyden ongelmat ovat kasvaneet.

– Kokonaissäteily on nyt miljoonia kertoja korkeampi kuin 50 vuotta sitten. Säteilyn pulssit vaikuttavat varsinkin lasten aivoihin ja elimistöön, sillä he ovat herkempiä kuin aikuiset. Lasten altistus alkaa jo ennen syntymää, kun odottava äiti käyttää mikrouunia, kännykkää, tabletteja ja WiFi on kytkettynä 24 tuntia päivässä koko äidin odotusajan ja myös lapsen syntymän jälkeen. Lisäksi kodin tai koulun lähellä saattaa olla kännykkämasto tai korkeajännitejohdot.

– Ei siis ihme, jos lapsen oppiminen, yöuni ja koulutyö kärsivät sekä autismi ja erilaiset aivosairaudet lisääntyvät.

Espanjassa tehtiin tutkimus, jossa seurattiin kännykkämaston läheisyydessä olevia haikaranpesiä. 30 pesästä 200 metrin säteellä mastosta kahdestatoista munista ei kuoriutunut lainkaan poikasia, vaikka haikarat hautoivat munia normaalisti.

– Syntyneissä poikasissa oli värivirheitä ja DNA-vaurioita. Säteily oli siis vaikuttanut perimään.

– Oma osansa on kännyköiden ja muiden koneiden aiheuttamalla sosiaalisella riippuvuudella. Nuoret parit tuijottavat kännykkää toistensa sijaan!

Poikia ja miehiä hän kehottaa ottamaan kännykän heti pois taskusta.

– Mobiilisäteilyn kivessyöpäriskistä on selvät näytöt, ja se myös heikentää sperman laatua.

NYBERG huomauttaa, että koululaisilla kännykkäriippuvuus heijastuu ikävästi myös oppimistuloksiin.

– Ei keskitytä koulutehtäviin, kun myös oppitunnin aikana katsotaan TikTokia, SnapChatia, Facebookia…

Lisääntyneen ylipaino-ongelmankin taustalla Nyberg näkee someriippuvuuden.

Myös uni häiriintyy, kun iltakaudet katsotaan läppäriruutua.

– Näytöt on tehty päivänvalon väriskaalan mukaan toimimaan. Näytön sinistä valoa katsoessaan silmät ja sitä kautta aivot luulevat, että myöhään illalakin on päivä.

Hän muistuttaa, että kasvavan lapsen keho on kaikelle alttiimpi kuin aikuisen keho, myös mobiilisäteilylle.

– Siksi on edesvastuutonta, miten lapsia esimerkiksi kouluissa pakkoaltistetaan mobiilisäteilylle. Kännykkämastoja on koulujen kupeessa, kunnat hankkivat kouluihin oppilaille i-padit ja kotoa saa tuoda kännykän kouluun.

Nybergin mukaan älypuhelinten käyttö sekä WiFi pitäisi kieltää kouluissa ja päiväkodeissa.

– Ranska, Kypros, Venäjä ja monta muuta maata ovat jo kieltäneet WiFin ja mobiililaitteiden käytön lastentarhoissa ja kouluissa terveysvaaroihin viitaten. Kyseiset maat ovat myös pyrkineet rajoittamaan raskaana olevien naisten ja pienten lasten altistumista. Suomessa Säteilyturvakeskus STUK ei näe mitään syytä rajoittaa mobiililaitteiden käyttöä, vaan päinvastoin. Jälkiviisaana huomaan, että olin itse mukana käynnistämässä Suomen ”digiloikan”, jonka varjolla on nyt ajettu WiFi:t kouluihin ja jopa lastentarhoihin.

OLENNAISINTA Nybergin mielestä on saada säteilyn viitearvot alemmaksi. Nykyisen lainsäädännön puitteissa kännykät voivat ylittää raja-arvot, jotka jo lähtökohtaisesti ovat Nybergin mukaan 100 000 kertaa liian korkeat.

– Kännykkä toimii hyvin, vaikka viitearvoja lasketaan 1/100.000 osaan, hän toteaa.

– Kun nyt lisätään 5G:n säteily entiseen liian korkeaan säteilyyn, tulos voi olla tavattoman paha. Noin 20-kertaisesti tehokkaammin säteilevien 5G-puhelimien suunnattujen, kapeiden säteiden vaikutus voi muodostua kohtalokkaaksi etenkin lapsille, sanoo Nyberg.

Siksi professori Nyberg on laatinut professori Lennart Hardellin kanssa 5G-vetoomuksen Euroopan unionille säteilyn vaaroista. Sen on nyt vahvistanut yli 400 tutkijaa ja lääkäriä, joista 80 professoria.

– Tässä vetoomuksessa tuomme terveysvaarat esille Euroopan komissiolle

– kuitenkin toistaiseksi tuloksetta. Yritämme pian uudestaan. Vetoomuksemme tieteellisine perusteluineen löytyy osoitteesta: https://www.5gappeal.eu/

OPETUKSESSA pitää Nybergin mielestä myös tuoda esille mobiililaitteiden turvallista käyttöä.

– Lapsille ja nuorille – toki kaikille – tulisi opettaa, että kännykkä aina lentokoneasetukselle, kun sen ei ole pakko olla päällä. Jos puhelimesta poistaa datayhteyden, WiFi- ja Bluetooth-toiminnot, niin säteily vähenee. Yöksi laitteet pitää sulkea tai laitta lentokonetilaan. Myös kännykän laturi on vaarallinen, jos se on alle metrin päässä kehosta. WiFi on erityisen vaarallinen suuremman lähetystehonsa ansiosta. Jos kotona on WiFi, niin se kannattaa kääntää pois päältä aina, kun sitä ei käytä ja erityisesti öisin.

Hän myös kehottaa välttämään langattomien digi-pelien pelaamista.

Raskaana olevien naisten tulisi Nybergin mukaan välttää mobiililaitteiden käyttöä. – Raskausvaiheen loppuvaiheessa sikiön herkkä pää sijaitsee vatsassa suoraan ihon alla. Jos pitää läppäriä sylissään, niin kehittyvän lapsen aivot ovat vain muutaman sentin päästä säteilevästä antennista. Läppäri säteilee siitä huolimatta, vaikka ei käytäkään WiFiä. Säteily loppuu vasta, kun kääntää laitteen lentotilaan. Sama pätee, jos pitää kännykkää vatsan päällä. Eli nainen, jos olet raskaana, niin hanki lankaliittymä, kehottaa professori Nyberg.


KauppaSuomi-lehdessä käsitellään 5G:n mahdollisia terveysvaikutuksia. Mitä säteilyarvoista sanoo ns. virallinen taho, myös se on juttusarjassa aiheena.

Yhdessä osassa esitellään markkinoilla olevia mobiilisäteilyä mittaavia laitteita sekä keinoja ja laitteita, joilla voi suojautua mobiilisäteilyltä.