Mies sai kasvaimen matkapuhelimen käytön vuoksi
Työtapaturmalaitos määrättiin maksamaan työntekijälle korvaus
Käännös: FT Mikko Ahonen
Hän käytti puhelinta 13 vuoden ajan keskimäärin 2,5 tuntia päivässä työssään. Kun entinen teknikko huomasi kärsivänsä hyvälaatuisesta kasvaimesta korvassaan, hän pyysi INAILilta (Italian kansalliselta tapaturmavakuutuslaitokselta) työtapaturmaeläkettä. Torinon hovioikeudessa hän lopulta voitti casen ja INAIL on tuomittu valituksen perusteella myöntämään hänelle työkyvyttömyyseläkettä miehen saatua kuulohermokasvaimen.
Tuomio, joka annettiin 2. marraskuuta 2022, koskee Acciai Speciali Cogne -firman entisen työntekijän, erikoisteknikon, tapausta. Kyseessä on Aostassa asuva 63-vuotias mies, joka kääntyi torinolaisen asianajotoimisto Ambrosio e Commodon puoleen sen jälkeen, kun INAIL oli hylännyt hänen korvausvaatimuksensa. Asianajajat Stefano Bertone , Chiara Gribaudo ja Jacopo Giunta ovat vahvistaneet syy-yhteyden matkapuhelimen pitkäaikaisen työkäytön ja sairastumisen välillä ja saaneet kaksinkertaisen myönteisen päätöksen aikaan Aostan tuomioistuimessa ja nyt hovioikeudessa. Tämä on jo toinen tapaus maailmassa, joka on päättynyt saman vaurion saaneen työntekijän hyväksi: muutama vuosi sitten Torinon vetoomustuomioistuin jakoi saman asianajotoimiston avustamalle Telecom Italian entiselle työntekijälle Roberto Romeolle oikeutta ja myönsi hänelle korvauksen pitkäaikaisesta altistumisesta matkapuhelimen mikroaaltosäteilylle.
Nyt annettu tuomio ”on tulosta tiiviistä tieteellisestä vastakkainasettelusta”, selittivät asianajajat, ”osapuolten asiantuntijoiden välillä oli lukuisia tapaamisia ja asiakirjojen vaihtoa”. Kaksi tuomioistuimen asiantuntijaa oli jo todennut, että matkapuhelin oli aiheuttanut kasvaimen ”suurella todennäköisyydellä”, ja Inail, vuonna 2020, oli määrätty maksamaan ammattitauti-korvausta, 350 euroa kuukaudessa. Sosiaaliturvalaitos (INAIL) oli kuitenkin kiistänyt päätöksen ja pyytänyt uutta teknistä konsulttia. Hovioikeus nimittänyt asiantuntijaksi professori Roberto Alberan, Torinon yliopiston korva-, nenä- ja kurkkutautiopin professorin, 400 julkaisun tekijän, joka on pitkän kokemuksensa aikana tehnyt yli 10 000 leikkausta, joista vajaat 200 neuromia. Myös hän vahvisti, että radiotaajuuksille altistumisen ja potilaan sairastumisen välillä on suuri todennäköisyys.
Kuusikymmentäkolmekymmentäkolmevuotias oli aina käyttänyt kännykkäänsä painettuna vasenta korvaansa vasten , koska oikea oli jo loukkaantunut aikaisemman trauman vuoksi, ja hänen kokonaislaskelmansa oli 10-13 000 tuntia vuodesta 1995 vuoteen 2008. Hänet leikattiin kasvaimen vuoksi, ja hän kertoi, että häneltä kuuroutui täysin kyseinen korva ja myös kasvohermo vaurioitui, mikä johti kasvojen kyseisen puolen halvaantumiseen ja masennustilaan. ”Jutun aikana käsiteltiin myös eturistiriitaa ja aiheesta vastakkain olevien tutkimusten laatua”, asianajajat selittivät jälleen. Lääketieteellisen neuvonantajan mukaan ”tutkimukset, jotka tukevat huonoa korrelaatiota (tämän kasvaimen ja matkapuhelimen käytön välillä, toim. huom.), viittaavat Interphone-tutkimukseen, jota on kritisoitu, koska siinä tarkasteltiin jopa vaatimatonta altistumista kannettavien puhelimien radiotaajuisille kentille (mikroaaltosäteilylle) ja epäillään tekijöiden mahdollista eturistiriitaa laitevalmistajien kanssa”, kun taas ”kuulohermokasvaimen erityistapauksessa hypoteesi mahdollisesta korrelaatiosta tai joka tapauksessa sen yhteneväisyydestä perustuu tutkimuksiin, jotka on toteutettu arvioimalla altistumista tarkemmin”.
Tässä tapauksessa syövän ja matkapuhelimen välisen korrelaation suuri todennäköisyys todettiin muiden mahdollisten syiden puuttumisen perusteella, ja pitkäaikainen altistuminen radiotaajuuksille osoittautui näin ollen ainoaksi riskitekijäksi työntekijälle.
Asianajajat Stefano Bertone ja Renato Ambrosio, jotka seuraavat myös viittä muuta tapausta, joissa ihmiset ovat sairastuneet kuulohermokasvaimiin tai kuolleet glioblastoomiin, katsovat, että ”suurin vaara kohdistuu yleisöön, myös lapsiin: radiotaajuinen säteily (mikroaaltosäteily) voidaan havaita vain sähköisillä ilmaisimilla, toisin kuin dieselmoottorin pakokaasun, jonka voi aistia hajulla, tai veitsen terävän terän kosketuksella. Wi-Fi, antennit ja hotspotit lähettävät ja vastaanottavat radiotaajuista säteilyä”. Ei ole sattumaa, että erään suuren puhelinyhtiön riskinarviointiasiakirjassa yhtiö ilmoitti 7000 työntekijälleen nimenomaisesti, että matkapuhelimet eivät saa olla ”kosketuksissa kasvojen kanssa”, ja kehotti käyttämään ”langallisia” kuulokkeita ”, ja langattomia puhelimia tai vastaavia ei ole saatavilla heille.
Lisätietoja:
La Repubblica -lehden artikkeli 5. marraskuuta 2022
Tutkimus osoittaa, että matkapuhelimen käyttö lisää yleisesti aivokasvaimen riskiä. Meta-analyysi Choi et al, 2020. Meta-analys Choi et al, 2020.
Matkapuhelinsäteilyä olisi pidettävä ihmiselle syöpää aiheuttavana Ryhmä 1. Täyttää Hillin kriteerit. Hardell, Carlberg 2013.
Suomen Säteilyturvan jäseneksi
Aktivoidu sinäkin – tule mukaan huolehtimaan meidän kaikkien tulevaisuudesta
Liittymällä yhdistyksemme jäseneksi voit omalta osaltasi vaikuttaa turvallisemman tulevaisuuden luomiseen.
Voit myös liittyä pelkästään sähköpostilistalle ja auttaa meitä levittämään yhdistyksellemme tärkeitä asioita.