Säteilyturva-logo
Meny

Viktigt med olika synvinklar på strålning

04.09.2024

Debatten om strålning fortsätter. Pedersöre Medborgarinstituts kurs om mobilhälsa ströks ur höstens kursprogram efter en ledarkommentar i Österbottens Tidning och Vasabladet 16.8.2024 (och dagen efter i papperstidningarna.) Martina Lamperos andra insändare publicerades i e-tidningarna 3.9.2024 (och dagen efter i papperstidningarna.) Här är insändaren i sin helhet. Bilderna är insatta som extra tillägg bara här på sust.fi. Martinas första insändare i debatten finns på denna länk.

Text: ingenjör Martina Lampero

För er som inte sett kursbeskrivningen om den strukna mobilhälsokursen:

”Tips och trix hur man kan använda skärmar på ett hälsosammare sätt. Kom med och diskutera mobiler och skärmanvändning. Dela gärna med er av era egna tips och erfarenheter. T ex skärmtids- och app-begränsningar. Det finns möjlighet att testa mäta sina egna mobiler och andra trådlösa apparater med en radiofrekvensmätare. Vi undersöker hur man kan minska mängden onödiga trådlösa signaler och därmed förlänga mobilens batteritid – och även din kropps batteritid. Vi bekantar oss med kabelburna lösningar för smartmobiler, datorer, surfplattor, hörlurar och spel-handkontroller. Martina Lampero är ingenjör och utbildad inom mental träning. Martina driver föreningen Finlands Strålskydd, sust.fi.”

Myntti [på Österbottens Tidning] skrev att föreningen har krav på högre gränsvärden för strålning. Det korrekta är att föreningen har krav på lägre gränsvärden.

Finlands myndighet för strålsäkerhet

Följande info fanns på Finlands myndighet för strålsäkerhet STUK:s sida ännu i april 2023 och har sedan tagits bort: ”Mobiltelefonernas effekter på hälsan är tillsvidare förknippad med viss osäkerhet. Därför rekommenderar STUK att man undviker onödig exponering för strålningen från mobiltelefoner.”


Obehöriga mastklättrare utsätts för stark strålningsrisk

Under sommaren har ungdomar utan tillstånd klättrat upp i höga radiomaster. Polisen varnade 13.8 för att obehöriga klättrare utsätts för stark strålningsrisk. ”Radiomaster har högeffektiva sändarantenner som är utformade för att leverera RF-effekt över ett vidsträckt område. I en mast nära en antenn är radiofrekvenssignalens effektnivå farlig för människan.” I normala fall kan radiofrekvenser, det vill säga RF-strålning, inte upptäckas med sinnen, eftersom den tränger genom huden och påverkar direkt inälvorna och kan orsaka bland annat ögonskador. Negativa effekter av strålning kan yppa sig först på lång sikt, säger Elina Lehtomäki, kundservicedirektör för Digita.

Boktips:

”Overpowered – What science tells us about the dangers of cell phones and other wifi-age devices”, 2014, av professor Martin Blank, PhD, fysisk kemi. Martin Blank och Dr Goodman har publicerat många egna resultat i respekterade vetenskapliga tidskrifter om hur elektromagnetiska fält tränger igenom ytorna på celler och påverkar celler och DNA. Deras resultat bekräftades av andra forskare som arbetade i andra laboratorier runt världen.

Martin Blank skrev i sin bok:

Naturlig elektromagnetisk strålning kan skada dig, solbränna från UV-strålning, kosmisk strålning när du flyger. Flygplanspersonal har högre risk att utveckla cancer. Han nämner ett blixtnedslag (år 1998 i Colorado) i ett träd, under vilket fyra män (golfare) stod. Den ena fick brännskador och två blev medvetslösa. Den fjärde märktes ingenting på, ändå dog han tre veckor senare av hjärtstillestånd.
[Tillägg: Hur kunde han påverkas av blixten då den inte hade kontakt med kroppen?]

Även lågenergi elektromagnetiska fält (EMF) kan orsaka kroppslig skada. Ett högeffekt extremt lågfrekvent fält (ELF) kan leverera tillräcklig ström för att döda en person (som ett blixtnedslag eller en elektrisk stol) trots att en person inte känner av en lågeffekt radiosignal. Alla elektromagnetiska fält är bioaktiva, enligt Martin Blank.

Bild: EMF-spektrum ritat av Martina Lampero.

”Då vi exponeras för strålning överförs den absorberande energin till molekylära biologiska system vilka reagerar på helt olika sätt beroende på strålningens frekvens” skriver Bertil Persson, professor i medicinsk strålningsfysik, Lund (Boken ”Strålande miljö nu!”, 2006). Han förklarar att effekterna kan skifta beroende på frekvensområde, och att typen och intensiteten i det biologiska svaret påverkas av bärvågsfrekvens, modulationsfrekvens, exponeringstid och antal exponeringar. ”I det lågfrekventa området kan frekvensen vara i resonans med de elektrokemiska processer som normalt sker i kroppens egna elektromagnetiska system. I mikrovågsområdet påverkas cellmembraners och arvsmassans (DNA/RNA) egenskaper.” Bertil Persson understryker att dessa effekter uppstår ”vid intensiteter som inte resulterar i mätbar uppvärmning av organismen.”

Man bör alltså beakta andra effekter än uppvärmning från mobilstrålning.

Martina Lampero, ordförande Finlands Strålskydd rf

[Tillägg: Bertil Perssons text finns även i boken ”Mobiltelefonins hälsorisker – Fakta om vår tids största miljö- och hälsoskandal”, 2010, av Mona Nilsson, miljöekonom och journalist. Mona är ordförande och verksamhetsansvarig för Strålskyddsstiftelsen i Sverige.]


EXTRA:

1. Skoröntgen: Det fanns en tid då människor trodde att den joniserande strålningen (ex. röntgen) var ofarlig för människors hälsa. På samma sätt tror många idag att den icke-joniserande strålningen, dit mobilstrålningen hör, är ofarlig. På 1930-40-talen såldes röntgenapparater för att prova skor i skoaffärer, så kallade pedoskop. Apparaterna förbjöds på 1970-talet.

2. Miljöorganisation vann i domstolstvist! I ett historiskt beslut år 2021 beordades FCC (USA:s motsvarighet till STUK) av den federala domstolen att förklara varför FCC ignorerade vetenskapliga bevis som visar skada från trådlös strålning. United States Court of Appeals for the District of Columbia Circuit dömde till förmån för miljöhälsogrupper och framställare: Domstolen finner att FCC bröt mot lagen om administrativt förfarande och underlät att svara på kommentarer om miljöskador.

3. I Finland och Sverige baseras gränsvärdet på rekommendationer från den internationella organisationen ICNIRP.


Första insändaren av Martina Lampero i denna debatt i tidningarna:


Bli medlem

Aktivera dig du också – ta hand om allas vår framtid

Genom att gå med i vår förening Finlands Strålskydd kan du bidra till en säkrare framtid.

Du kan även välja att bara gå med i e-postlistan och hjälpa oss att sprida information om frågor som är viktiga för vår förening.

Vi på föreningen Finlands Strålskydd förespråkar kabelburet nätverk, utan trådlösa signaler. Vi har tillägnat en egen sida för Skolor. På våra sidor Hälsoinfo och Faktablad kan du läsa om trådlösa signalers inverkan på hälsan. Tekniska lösningar hittar du på vår sida Skydda dig. På vår sida Filmer finns informativa videomaterial. Vad skriver myndigheter och tillverkare? Det får du veta i vårt infoblad.