Säteilyturva-logo
Meny

Prisbelönt film om elöverkänslighet

24.08.2023

Översättning: Rainer Nyberg. Källa: Vimeo

Remembering Nearfield är en internationell animerad film om ett funktionshinder som kallas elöverkänslighet (EHS), baserad på en verklig persons upplevelser. Filmen vann inom klassen ”Bästa hälsofilm” på filmfestivalen i Cannes 2023. Sean Carney som gjort filmen har vunnit ett tiotal priser med denna film vid filmfestivaler i olika länder. Den är 9 minuter kort.

Sammandrag:

En hustru och entreprenör som ägnar sig åt sin familj och sitt företag förlorar tragiskt nog allt när hennes hälsa på ett mystiskt sätt försämras. Varför är hon nu ensam och oförmögen att fungera i samhället? Hon får reda på svaret genom en rad händelser och en slutlig, obehaglig diagnos. Hur blev hon förlamad av en tabubelagd funktionsnedsättning som överraskande nog har rapporterats i över 100 år? Vikten av den stigmatisering som är kopplad till funktionsnedsättningen är chockerande, liksom den ökande rapporteringen av tillståndet i befolkningen. I denna uppriktiga och avslöjande animerade film får vi en inblick i frågorna om mänskliga rättigheter, den djupa oron, känslan av sårbarhet och sökandet efter lösningar när man ställs inför så svåra motgångar. Vi möter en kvinna som är som alla andra, eftersom hon hade trott att det var ”galet” att vara sjuk på det här sättet och att det aldrig skulle kunna hända henne. Vi tar alla våra risker med vår hälsa, precis som hon gjorde, och denna angelägna historia måste berättas, eftersom det finns rätt lite hjälp eller acceptans för dem som kämpar för att leva med detta obekväma handikapp. Tyvärr har vi och vårt samhälle skapat problemet och måste vidta åtgärder för att tämja det destruktiva inflytandet på vår hälsa. 

En sann historia, animerad över ett inspelat EHS-vittnesmål (EHS = ElectroHyperSensitivity = elöverkänslighet). Den animerade karaktären som uttrycker vittnesmålet har designats av Sean A. Carney. Flerspråkig textning kan aktiveras. Filmen valdes officiellt ut och nominerades till ”Monthly Pick” vid Prisma Film Awards 2023 i Rom.

Filmrecensioner:
https://press.filmnet.io/review/1680745041857×789472722062934000
safetechinternational.org/review-of-remembering-nearfield/

Remembering Nearfield utformades som en ideell utbildningsfilm och möjliggjordes genom donation av följande originalverk. Alla rättigheter är reserverade. Filmen inklusive karaktärsdesign och animering © Sean A. Carney 2023, filmens producent. Originalinspelat ljudvittnesmål © Corrielle van Vuuren 2023, filmens huvudberättare. Originalmusik ”Improvisation for a New World” och ljudinspelning av sekundär berättelse © Kate Kheel 2023.

Filmens officiella webbsida: express.adobe.com/page/POYG80KaKi8mi/


PS. Det finns faktiskt möjligheter att förbygga att man råkar ut för liknande funktionsnedsättning och därtill olika sätt lindra symtomen om man drabbas av liknande problem som hon.

Vi på föreningen Finlands Strålskydd förespråkar kabelburet nätverk, utan trådlösa signaler. Vi har tillägnat en egen sida för Skolor. På våra sidor Hälsoinfo och Faktablad kan du läsa om trådlösa signalers inverkan på hälsan. Tekniska lösningar hittar du på vår sida Skydda dig. På vår sida Filmer finns informativa videomaterial. Vad skriver myndigheter och tillverkare? Det får du veta i vårt infoblad.


Bli medlem

Aktivera dig du också – ta hand om allas vår framtid

Genom att gå med i vår förening Finlands Strålskydd kan du bidra till en säkrare framtid.

Du kan även välja att bara gå med i e-postlistan och hjälpa oss att sprida föreningens budskap.